Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napojení 1. Patra k elektroměru 2.patra

Od: zbynek1* odpovědí: 13 změna:
V rodinném domě jsou dva elektroměrové rozvaděče. Jeden takový starší je na spodní patro a druhý o něco modernější na patro 2. Vzhledem k tomu že nyní by postačovalo jeden elektroměr na celý dům byl by ten starší zrušen a původní instalace 1 patra zapojená na ten druhý elektroměr. Musí být v tomto případě revize celé elektroinstalace toho prvního patra? Nebo by stačila revize pouze toho napojení?... Mám obavu že to by byl trochu problém poněvadž jsou tam ještě staré rozvody a podružný rozvaděč se šroubovacími pojistkami(u toho elektroměru který by se zrušil) a to by asi revizí neprošlo ... Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

3x

Ne, revizi nepotřebuješ. Můžeš si ji nechat udělat, ale nikdo ji po tobě nevyžaduje. Norma sice předepisuje pravidelné intervaly, ale není tam žádná sankce za neplnění, proto to skoro nikdo nedodržuje. Revizi budou chtít energetici až po výměně "hodinového" rozvaděče, a to pouze odběrného místa tj toho rozvaděče. "Hodiny" odpoj, pak zajdi do kanceláře se dohodnout na zrušení (možná to jde i telefonicky vybavit), technik si už jen přijede pro el.měr, k tomu revizi nepotřebuje. Jen doplním že by to měl dělat někdo, kdo ví co, kde a jak ustřihnout.

zbynek1*

Ono z toho elektroměru, který by byl ponechán, vede přívod nahoru do patra k bytové rozvodnici druhého patra. Aby nešel kabel složitě zhora zase dolů, tak by se po rozplombování tohoto rozvaděče udělal ještě jeden vývod kde by byla nová instalace pro elektrokotel a k ní bych rád připojil i to stávající první patro . Když táta volal na eon tak mu sdělili, že pro získání 20hod levnější sazby stačí pouze revize té nové přípojky pro ten kotel. Ale v tomto případě by byla ještě připojena ta stávající stará elektroinstalace prvního patra která dosud běží na ten elektroměr druhý... a proto sháním informace jestli je to takhle možné aby do té revize nespadalo to původní první patro(samorřejmě přívod pro kotel by se udělal po novu tak aby revizí prošel)

dusger*

Je to tak možné, a opravdu stačí jen splnit požadavky distributora. Ale skutečně to není práce pro laika a elektrikář, kterého si jistě přizveš, tohle všechno ví a připraví.

hodnocení

1x

Proč by to nešlo?

Vždy se najde řešení. Ukončíte smlouvu, s demontáží na spodní elektroměr a zkušený elektrikář připojí spodní rozvod do horního.

Co vše k tomu bude třeba, lze stanovit až po mísním šetření.

Milane našel jsem na toto téma zajímavé dohadování odborníků. Kdo má čas, může to pročíst. Já jsem vycházel ze slov našeho revizáka, který říkal "udělat lze ledasco, ale ne vždy to bude na 100%, nikdy ale nesmíte nikoho ohrozit".

Ferax, je to debata sice hodně stará, ale je sděleno, že to jde. Já nemám vzdělání elektro, ale život a kamarád elektrikář mne naučil.

Proto říkám, že se vždy najde vhodné řešení.

gumid
hodnocení

0x

Máte nějaký pádný důvod rušit rozvaděč? Nebyla by lepší jeho obměna za modernější?

zbynek1*
hodnocení

Výměna by byla asi zbytečná investice poněvadž během pár let budou dávat v obci místo nástřešáku rozvaděče co jsou u branky. Nyní je třeba namontovat elektrokotel A jelikož potom bude 20hod levnějšího tarifu tak je lepší aby z toho jelo i první patro.
gumid

Nějak nechápu topologii. Nešlo by to nakreslit pro představu současný stav a budoucí dle vašich požadavků?

hodnocení

0x

Záleží na stavu obou elektroinstalací a způsobu provedení. To vám na dálku s přesností nikdo neřekne. Obecně se propojování starého a nového rozvodu nedoporučuje.

dusger*

Nechápu co, kdo a proč se nedoporučuje. Šikovný elektrikář na místě najde řešení, které postačí a jistě vyhoví i normě. Vždyť se tohle běžně dělá, že se provozuje současně stará a nově rekonstruovaná, postavená část bytu, domu... Zase naprosto zbytečná odpověď.

Proto píšu, že to na dálku nelze, je potřeba prověřit na místě.

jabraka*
hodnocení

0x

Trošku mě tato situace mate.Elektroměr by měl být vázán na konkrétního odběratele se smlouvou.Pokud se odběratel změní,nebo přestane s odběrem,zruší se odběrní smlouva a zrušení měřidla provede dodavatel.Pak už nic nebrání připojit toto odběrní místo s druhým elektroměrem.Ale zase se to neobejde bez zásahu majitele elektroměru,to jest Dodavatel elektroměr připojí.Asi ne zdarma.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]