Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Zajímali by mě vaše zkušenosti s čím a jak topíte. Koupil jsem dům s kotlem na uhlí a chtěl bych něco jiného.
Dům je patrový, 3 osoby, 140 m2 vytápěné plochy, zdi cihlové 45 cm. Dům plánuji zateplit 20cm polystyrenem, budou eurookna s trojsklem, střecha plechová (Lindap nebo něco takového).
Původně jsem myslel plynový kondenzační kotel, akumulační nádrž, sluneční kolektory na TUV přes léto a krb s teplovodní vložkou na přitápění o víkendech nebo na jaře a na podzim. Teď ale zase pokukuji po tepelných čerpadlech vzduch - voda. To už je ale zase cenově na hraně...
Budu rád za každý názor, případně i za doporučení stavební firmy - lokalita Litvínov.
U nás doma v paneláku je to jasné ale na chalupě-velký dům 2patra , máme kotel na dřevo(Viadrus 6komorový) a kotel na plyn(v místnosti termostat a i když tam nejsme udržujeme 16stupňůC) plyn se zapne sám.Pokud tam jsme topíme dřevem, je to levnější a je to jiné teplíčko.V obývací místnosti 7x6m jsou ještě krbová kamna s výměníkem na vodu-super, teplá voda do 1h.Ale přece jen se občas vykouří.tepelná čerpadla-to je drahá záležitost.
Tepelná čerpadla jsou sice drahá, ale něco by se mi vrátilo ze zelených dotací. Pořídit kvalitní kondenzační kotel a akumulační nádobu taky něco stojí. Plus přípojka na plyn a vyvložkování komínu. A bez dotací. Někde se uvádí, že s tepelným čerpadlem je až poloviční úspora nákladů na topení a ohřev TUV oproti plynu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.