Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdroj z ntb - použit na LED pásek?

Od: rotorod® odpovědí: 11 změna:

dobrý den

mám zdroj z notebooku LITE ON, N18152, 19V, 1,6A, 65W. Mohu takýto zdroj použít na led pásek? nebo se to moc nehodí...děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Ono srážet napětí odporem ti na tepelných ztrátách odporu taky něco sežere a na 5m pásku potřebuješ spíš 3A zdroj. Dvou ampér to utáhne ale tak po roce stejně zdechne. Myslím ,že nemá smysl s tím laborovat když 3A zdroj z Aliexpress koupíš za 5doláčů. Viděl bych to tak, že svůj zdroj hodíš na bazoš jako náhradní díl k notebooku a někdo ho za 250 koupí a za to můžeš mít zdroje z činy dva.

jardaa*
hodnocení

0x

Ano, lze, pokud bude odpovídat napájecí napětí pásku. To ovšem nepíšete, takže odpověď - zařadit odpor, je-li napětí nižší. Test - buď po zapojení bude nějak svítit, nebo exne.

kepler*
hodnocení

0x

65 W? Mně to vychází na nějakých 30. To by i tak stačilo. LED pásky ale mají obvykle 12 V, takže bys to napětí musel srazit. Já mám asi 120 cm pásky a zdroj 12 V, 2 A, což je tak akorát i s nutnou rezervou.

hodnocení

já tak přemyšlel třeba o pár metrech jako světlo na zimu kolem okapu apod... mám doma 5m led pásku, venkovní, s led čipem 0,24W (použitý odněkud). Ale já když to teďka spočital podle nějakého vzorečku na netu,

5m LED pásku s LED čipy SMD5050 (0,24 w) s 60LED/m: (5m x 60 x 0,24) / 12 = 6A + 20% = 7,2 Ampér(86,4W)

tak to vychází že mám málo Amperů. Takže asi bohužel, pokud tomu chápu správně

kepler*

Jo, počítal jsi to správně, 5 m je moc.

hodnocení

tak to mi vychází na cca něco málo přez 1m pásku. Abych se vlezl do Amperu. Neni teda proto moc silný zdroj? nebude to pálit ty ledky?

re4zon
Ten zdroj je hlavne 19v a pasek 12, takze to svitit bude az moc a jeste tak par minut nez ty ledky shori. Takze ten zdroj zahod a kup normalni 12v zdroj.
dusger*

Tak znovu, hlavní potíž je napětí. Standartní pásky jsou na 12V nebo 24V, ty nemáš ani jedno. Srážet či zvyšovat napětí je práce a náklady navíc. Možná je jednodušší vybrat správně dlouhý pásek a k němu vhodný napáječ a to co máš zahodit.

hodnocení

rozumím, pochopil jsem, díky za info, zdroj dám do kytek

hodnocení

0x
Na alíku jsou zdroje za pár kaček. Kup ale značkový.
hodnocení

co třeba? na co se dívat? díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]