Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce, bourání zdi VS soused

Od: dex* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, koupil jsem dům, na kterém provádím rekonstrukci. Konkrétně budu nastavovat 1NP. Dům je ve tvaru písmene L a je k němu přilepená stodola, kterou budu bourat a místo ní vznikne prodloužení 1NP. Tato stodola má zadní stěnu, která je zároveň zdi oddělující můj pozemek od sousedciny zahrady. Mám stavební povolení, které sousedka podepsala a je v něm uvedeno, že místo stodoly vznikne staveni 1NP, není v něm však přímo uvedeno, že budu bourat tu zeď. Zeď potřebuju zbourat do půlky a postavit tam nosnou zed, takže se dispozičně nic z její strany nezmění. Zeď je moje, ale sousedka teď začala dělat problemy i přesto, že sem jí nabídl že zeď z její strany omitnu na vlastní náklady. Zavolala starostu, ten volal na stavebak a baba mu řekla že v povolení není nic o bourání. Chci se teda zeptat, jestli s podobnou situaci nemáte někdo zkušenost, popřípadě jestli nevíte zda tu zeď mužů teda zbourat. Diky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Stavební úřad schvalil stavební práce podle projektové dokumentace. Z ní je jistě jasný postup. V zájmu všech budoucich majitelů se domluvte se sousedkou po dobrém.

re4zon
hodnocení

0x
Bud to v dokumentaci je a pani na urade je blba, nebo mate v dokumentaci chybu a pak to bourat nemuzete. Napadaji me tri moznosti:
- se sousedkou se domluvte, jako argument bych pouzil ze nova zed bude lip vypadat a hlavne ji furt nepolezete na pozemek, protoze stara potrebuje opravovat.
- posunout vse o tloustku zdi, proste si dum priplacnete k te zdi. Blbe reseni, ale nikdo nic nemuze
- v prubehu stavby se zjisti, ze zed je v havarijnim stavu a mohla by spadnout, takze se zbourat bude muset. Pokud to necim podlozite, zadny urad si netroufne riskovat vam to zakazat a cekat az to nekoho zasype.
Ze zkusenosti (z druhe strany, tady slo sakra o vic nez oddeleni pozemku a nezmohli jsme nic) vam muzu rict, ze kdyz to zbourate, nestane se vam vubec nic, akorat nastvete sousedku. Jestli se vam to do budoucna vyplati musite zvazit sam.
krtek*

správná odpověď

vilik*
hodnocení

0x
Takovéhle stodoly nemají ani vyhovující základ, ani hydroizolaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]