Dobrý den, koupil jsem dům, na kterém provádím rekonstrukci. Konkrétně budu nastavovat 1NP. Dům je ve tvaru písmene L a je k němu přilepená stodola, kterou budu bourat a místo ní vznikne prodloužení 1NP. Tato stodola má zadní stěnu, která je zároveň zdi oddělující můj pozemek od sousedciny zahrady. Mám stavební povolení, které sousedka podepsala a je v něm uvedeno, že místo stodoly vznikne staveni 1NP, není v něm však přímo uvedeno, že budu bourat tu zeď. Zeď potřebuju zbourat do půlky a postavit tam nosnou zed, takže se dispozičně nic z její strany nezmění. Zeď je moje, ale sousedka teď začala dělat problemy i přesto, že sem jí nabídl že zeď z její strany omitnu na vlastní náklady. Zavolala starostu, ten volal na stavebak a baba mu řekla že v povolení není nic o bourání. Chci se teda zeptat, jestli s podobnou situaci nemáte někdo zkušenost, popřípadě jestli nevíte zda tu zeď mužů teda zbourat. Diky
Stavební úřad schvalil stavební práce podle projektové dokumentace. Z ní je jistě jasný postup. V zájmu všech budoucich majitelů se domluvte se sousedkou po dobrém.
Bud to v dokumentaci je a pani na urade je blba, nebo mate v dokumentaci chybu a pak to bourat nemuzete. Napadaji me tri moznosti: - se sousedkou se domluvte, jako argument bych pouzil ze nova zed bude lip vypadat a hlavne ji furt nepolezete na pozemek, protoze stara potrebuje opravovat. - posunout vse o tloustku zdi, proste si dum priplacnete k te zdi. Blbe reseni, ale nikdo nic nemuze - v prubehu stavby se zjisti, ze zed je v havarijnim stavu a mohla by spadnout, takze se zbourat bude muset. Pokud to necim podlozite, zadny urad si netroufne riskovat vam to zakazat a cekat az to nekoho zasype. Ze zkusenosti (z druhe strany, tady slo sakra o vic nez oddeleni pozemku a nezmohli jsme nic) vam muzu rict, ze kdyz to zbourate, nestane se vam vubec nic, akorat nastvete sousedku. Jestli se vam to do budoucna vyplati musite zvazit sam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.