Nejste přihlášen/a.
Dobry den. Potřebuji udelat kruhovy otvor o prumeru 15cm do drevotriskove desky a do sadrokartonove desky. Muzete poradit, jaky nastroj nebo spis pristroj na to pouzit? Diky
Různé otvory se vyvrtají pomocí vyvrtávací hlavy.Na tyčce i s měřítkem se upevňuje nůž v poloměru budoucího otvoru.Nástavec se nasadí na vodicí otvor a kroužící nůž vyřízne otvor,
JABRAKA
trochu drahej špás pánové ... (kvůli jedný díře)
v sádrošu lze provést i variantu nakreslení kruhového ortvoru tužkou, a poté po obvodě vyvrtání děr např. pruměr 10mm, dosti blízko vedle sebe a poté mezi jednotlivými dírami to proříznout ostrým nožem. Jde to dobře, nesmí se spěchat.
Pánové to co tady píšete jsou naprosté ne že blbosti,ale strašne složité...Přímočarka atd...My to děláme v práci nabroušeným zámačnickým kružítkem párkrát to objedeš a vytáhneš zabere to asi minutu.
kružítkem rychleji jak přímočarkou?
co pohání to kružítko?
doplněno 11.01.10 10:47:DO DŘEVOTŘÍSKY, NIKOLIV SO SDK.
Myslím, že postup kutilbenyse je dobrý a skutečně rychlý - Vy to s tou pilkou zvládnete bez nakreslení čáry kružítkem?
doplněno 11.01.10 10:56:No, samozřejmě pro díru do SDK, což předpokládám kutilbenys uvažoval, do dřevotřísky by to byla asi fakt dost pakárna. No a jestli jsou ty desky na sobě, tak asi fakt vyhraje ta pilka.
Honzo, samozžejmě že kruh musím namalovat, ale vyříznout to zvládnu rychleji, nežli vyškrábat kružítkem. Jedině, že neznám jeho zámečnické kružítko. Přeji mu, aby to stihl za méně než munutu.
Myslím, že by to byl zajímavý námět na soutěž - kdo první zhotový otvor pr. 15cm do SDK, se vším všudy, tj. od čisté desky po hotovou, začištěnou díru. (omlouvám se za tento nekonstruktivní příspěvek do diskuse)
Daleko zajímavější by byla soutěž s oběma deskama současně, jak sádrokarton, tak i dřevotříska..Kdyby byl ke kružítku zručný maník,který by dal nástroji aspoň 500 ot/min, pak by třeba mohl vyhrát.
jejda asi jsem si nběhl.
Jako že si namaluji na desku lamina kruh a vyříznout do přesně? Proč ne?
asi, jsem hloupý, nebo jsem to nepochopil.
Najdětete si na netu definici kruhu, co je to kruhový otvor, ručně vyříznete akorát díru. Jestli jste hloupý, to musíte vědět sám, asi jste mě nepochopil. Škoda.
doplněno 11.01.10 22:24:
Je možné, že se pletu kam nemám, ale jste si oba jisti, že si pod slovem "přímočarka" vybavujete totožnou věc?
Doufám, sousede, že jste si na zaslaných doplňcích oživil vzpomínky na vysokoškolskou matematuku a základy geometrie.
Cyrile, sousede, zdravím, jasně kolukal jsem na odkazy. Vezmu kružítko, namaluji na dřevotřísku kružnic o průměru 15 cm, vyvrtám otvor 10 mm nasadím přímočarou pilu s předkmitem a řežu. Nevím jak dlouho, ale že by to šlo rychleji kružítkem vyškrábat... nevím třeba neznám zámečnické kružítko na vyřezávání otvoru.
Ale to je již jedno, páč já si myslim něco jiného, a každý máme právo na názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.