Nejste přihlášen/a.
Mám hned dvě otázky. Ta první... dnes jsem chtěla rožnout v předsíni a jen co jsem zmáčkla vypínač, tak rána jak z děla a všechno zhaslo. Koukla jsem do pojistek a byl spadenej vypínač na světla, takže jsem jej nahodila a nic. Napadlo mne podívat se na hlavní jistič na chodbě / bydlím v paneláku / , ale skříňka byla zamčená. Zkoušela jsem to otevřít všeličím, ale bylo to marný. Takže jsem volala na číslo co nám nalepili k pojistkám kdyby něco. Číslo bylo nefunkční. Takže jsem volala na nějakou bezplatnou linku EONu kde mi pán řekl, že klíč má správce domu. Bohužel správce domu má hodiny pro lidi až v pondělí, takže zase smůla. Pán mě po telefonu navigoval jak skříňku otevřít... zničila jsem nůžky a příborovej nůž. Nicmeně se mi částečně povedlo dvířka nadzvednout a nacpat tam ruku a jistič nahodit. Myslela jsem si, že je povinnost nechávat tato dvířka odemčená právě pro tyto případy nedej bože třeba požár atd... Jak to tedy je?
A druhá otázka. Světlo nesvítí i když jsem vyměnila žárovku. Je možný, že tam něco shořelo? Nemůže se něco stát? Zítra odlítám mimo republiku, tak aby mi tu něco neblaflo. Vypnout elektriku nemůžu, protože mám plnej mrazák masa a tak narychlo jej nemám kam dát.
Díky za odpovědi.
Nic tam neblafne. Ale i tak, máte zvlášť jističe na světla a na zásuvky. Takže pro váš klid jak píše @vlado, shodíte jistič na světla a zásuvky necháte zapnuté, lednice pojede. Pokud si nejste jistá, které jsou které, stačí vyzkoušet. A taky je dobré nechat u sousedů klíče od bytu a zavřít hlavní ventil na vodu a plyn...
Rozvaděč je povinost zabezpečit před neoprávněnou manipulací nepovolané osoby. Každý kdo má právo manipulovat s rozvaděčem má kličku. Nicméně tu kličku si za pár drobných můžete pro příště pořídit i vy. A buďte ráda že je rozvaděč zavřený, u nás byly jeden čas odemčený protože lidi je pootvíraly právě všemoznýma neodbornýma způsbama že to pak nešlo zavřít a místní omladina se následně bavila vyhazováním jističů od bytů. A ono když příjdete po noční a zjistíte že máte vyteklý mrazák není nic příjemného. Dalo pak dost práce rozvadeče alespoň provizorně opravit aby vždy alespoň jeden zámek držel.
K druhé otázce, nepíšete co je to přesně za světlo a zda vypínač normálně cvaká, je možné že prasknul. Případně se mi již stalo že po vyšroubování žárovky se ohnuly plíšky v objímce a nová žárovka nesvítila případně u starších keramických objímek se stalo že se keramická korunka na objímce povolila a žárovka nedosahla po zašroubování na spodní kontakt.
"Myslela jsem si, že je povinnost nechávat tato dvířka odemčená..."
Naopak, tato dvířka mají být zamčená (ostatně proto je na nich zámek). Naopak je Vaše téměř povinost mít od nich kličku (právě pro případ havárie, nebo jen pouhého vypadnutí jističe). Kličku by Vám měl opatřit pronajímatel bytu (správce družstva...), případně jí seženete v každé prodejně elektro.
V domě bydlím téměř 20 let a o tom, že bych tu kličku měla mít slyším poprvé. Zkusím se poptat z správce domu. Děkuji.
Povinost mít kličku nikde udána není. Počítá se stím že ji má správce domu případně ten kdo příjde havarii odstranit. Ale je ve vlastním zájmu kličku mít protože když vypadne jistič nemusíste běhat po sousedech a shánět.
Před nákupem kličky se nejprve podívat co je za zámek v rozvaděči. I když je klička univerzální ne všechny jsou stejné a pasují.
A typ na závěr, celkem běžný na starších rozvaděčích je 4hran, ten jde otevřít i vyndanu klikou ze dveří nebo šroubovákem s návstavcem na oříšek 1/4 goly.
Děkuju. Ty světla vypnout mě taky napadlo. Klíč k sousedům nedám. Oni jsou takový trapáci, že ani nezdraví .
Vypínač je v poho a ten už vyměnit umím. Jak zjistím jestli něco shořelo přímo v tom světle? Koukala jsem do objímky a ta vypadá ok i dráty co z ní jdou do panelu. A ani nesmrdí zahořením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.