Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych si přečíst Vaše zkušenosti s tepelnými čerpadly.
Mám od instalační firmy dva návrhy. Tepelné čerpadlo vzduch voda a nebo země(vrt) voda.
Rozdíl v ceně asi 100 000,- . Původně jsem myslel, že dám ten vrt, ale na můj dotaz kolik zhruba spolkne el. můj dům za rok na jednotlivé typy čerpadel, jsem dostal udivující odpověď.
Vzduch voda na dům s tepelnou ztrátou 10,3Kw - roční spotřeba na teplo 6600 Kwh a TUV pro 4 osoby 1670Kwh
Země voda na dům s tepelnou ztrátou 10,3 Kw - roční spotřeba na teplo 6125 Kwh a TUV pro 4 osoby 1489Kwh
Což je rozdíl jen asi 1700 Kč za rok.
Myslíte že je to možné? Jen tak malý rozdíl?
Co je tedy podle vás lepší? U vzduchového vidím tedy nevýhody jen hluk a prý menší životnost. Cena ve spotřebě je podle těchto propočtů zanedbatelná.
Pokud je to pravda tak se mi investice do vrtu nemůže nikdy vrátit. Není lepší oněh 100 000,- rozdílu radši vrazit do fotovoltaiky?
Děkuji
Rekuperace se vyplatí spíš u hotelů nebo větších domů s více byty. Ten celý systém se musí čistit a není to zrovna levné. Osobně bych do rekuperace u rodinného domu nešel. Volba je ale na tazateli..
Z hlavy bych odhadl, že rozdíl ve spotřebě bude kolem 10%... a to ještě nesmí být dlouhá zima či "podseknutý vrt či zemní kolektor. Jen z hlavy jednu statistiku- před cca 15 roky byl podíl TČ ze země/ ze vzduchu - 70/30%, před 5 roky tomu bylo naopak-tj 30/70, dnes už to může být i 20/80. Čísla nejsou úplně přesná / jsou opravdu jen z hlavy/ a ještě tam vždy bylo nějaké malé procento "ostatní", ale trend , cenové podmínky atd čím více preferují TČ vzduch/ voda. Samozřejmě technologie postupují kupředu a např invertorová TČ jsou jak účinnější, tak tišší a cena se dostala masovou výrobou dolů. Tj ušetené peníze bych investoval do snížení TZ budovy. Nevíme jak rozlehlý je dům, ale pro std dům 10 x 12 m , 2 podlaží se dnes dá postavit kolem 6 kW... a v ten moment budete šetřit ať topíte jakýmkoliv mediem. Jinak rekuperace cenově není pro uživatele výhodná, výhodná je tak pro prodejce. Jediným důvodem reuperace by mohly být např zdravotní důvody, alergie,... kdy je možné příváděný vzduch filtrovat a tak zabezpečit čistější prostředí v domě.
Zveřejňuji text odpovědi od firmy prodávající a instalující TČ . K vámi uvedené spotřebě elektřiny jen podotýkám, že to je podezřele málo a nejspíše to bude lež !
"
Cenová nabídka dodávky a montáže tepelného čerpadla Vaillant aroTHERM Split 105/5 (bez ohřevu teplé vody)
Dobrý den.
Zde je výpočet pro tepelné čerpadlo Arotherm split 105 a dům o tepelné ztrátě (TZ) 10 kW při venkovní teplotě -15C.
Dům má TZ při venkovní teplotě -7C = 7,7 kW. Potřeba tepla na vytápění za 24 h = 185 kWh.
COP A-7/W45 při výkonu 7,7 kW = 2,55
Spotřeba elektrické energie tepelným čerpadlem za 24 h bude 73 kWh
Dům má TZ při venkovní teplotě 0C = 5,7 kW. Potřeba tepla na vytápění za 24 h = 137 kWh.
COP A0/W45 při výkonu 5,7 kW = 2,9
Spotřeba elektrické energie tepelným čerpadlem za 24 h bude 47 kWh
Jenda2:
Nějak nerozumím, proč by to měla být lež. V zimě je pod nulou jen 3 měsíce v roce. V Praze je topná sezóna cca 200 dní s průměrnou teplotou asi 4°C. V tompřípadě je spotřeba čerpadla ještě nižžší než vámi uváděných 47 kWh.
Takže těch 6600 kWh v podstatě sedí.
Tak jsem jen v rychlosti spočetl spotřebovanou elektřinu pro vytápění TČ / samozřejmě včetně dotopu při teplotách pod bodem bivalence/ a pro TZ 10 kW mi vychází v rozmezí 5.630 až 6290 kWh/rok. Rozptyl je pro podlahové topení - nižší hodnota 30/35°C topná voda až po radiátory s topnou vodou 50/55°C. Tj odhad Vašeho dodavatele TČ je víceméně správný / rozptyl +-10% v takto ne zcela exaktně definovaných případech já považuji za shodný výsledek/. Jinak podle mne i v Praze bude délka topného období někde kolem 230 dní / záleží jakou průměrnou denní teplotu vezmete za limitní, z praxe - jak akumulačně "těžký" je Váš objekt atd , ale to jsou již detaily/.
Řešil jsem podobné dilema a nakonec se rozhodl pro fotovoltaiku s tepelným čerpadlem vzduch/voda. Obával jsem se toho, jaká může být učinnost kombinace fotovoltaiky a čerpadla v zimě, kdy je slunEčního záření méně a naopak náročnost vytápění a osvětlení největší. Moderní technologie ovšem nezastavíme a v dnešní době tohle inteligentní systémy zvládnou. Podle předpovědi počasí dokáže určit, jeslti bude další den slunečno nebo ne. Díky tomu si dokáže naplánovat vytápění, někdy vytopí třeba dům na víc stupňů, aby už večer byla teplota příjemná a nemuselo se čerpadlo využívat. Vodu mi fotovoltaika ohřeje taky během dne a do večera vydrží ohřátá. Já jsem teda spokojený s kombinací vzduch voda a fotovoltaiky maximálně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.