Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krizeni destove kanalizace a elektriny

Od: krtek* odpovědí: 14 změna:

Dobry den, zajimalo by mne jestli je vporadku ze se krizi destova kanalizace a pripojka elektriny z antonicka do domu tak jak je na fotce. Dekuji za odpovedi

Krizeni destove kanalizace a elektriny

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V pořádku to není, podle ČSN 736005 by svislá vzdálenost mezi těmito křižujícími se vedeními měla být minimálně 30 cm.

krtek*
hodnocení

dekuji za odpoved, a proc ma byt takovy odstup? (Jsem uplny laik)

Minimální vzdálenosti křižujících se vedení jsou stanoveny tak, aby se ta vedení vzájemně neovlivňovala jak za normálního provozu tak i v případě poruchového stavu některého z vedení. Dále aby se minimalizovala možnost poškození některého z vedení při případné opravě vedení nebo servisním zásahu do vedení a aby jedno vedení neztěžovalo přístup k druhému, křižujícímu vedení.

hodnocení

0x

Vzdyt se to nekrizi, kazde je to jinak vysoko.

Ta vedení se zcela jistě kříží, trubka kanalizace a ochranná trubka silového kabelu se vzájemně dotýkají, což je podle ČSN 736005 špatně. Minimální vzdálenost vnějšího povrchu kabelu a trubky má být 30 cm.

hodnocení

0x

Já bych to nehrotil, ČSN jsou poněkud zkostnatělé. Běžně jsou vidět mnohem horší realizace.

Jestli jsou normy zkostnatělé, není tvůj problém. Normy jsou od toho, aby se dodržovaly. Při problému pak tvůj názor není rozhodující, ale rozhodující je dodržení normy.

krtek*
hodnocení

dekuji za odpoved, mne jen trochu trapi krizeni elektrina a voda a nasledne kovove okapy v pripade havarie... jako ze by doslo ke kontaktu...

Dobrý den. V mé dlouholeté praxi / telekomunikační sítě a rozvody/ se občas stalo, že z různých objektivních příčin nebylo možné splnit požadavky normy. Pak nastoupil projektant a navrhl nějaké opatření - dodatečná, zvýšená ochrana souběžných, nebo křižujících se vedení. I ta norma to umožňuje. V tomto konkrétním vašem případě by se to dalo uvést do přijatelného stavu uložením chráničky se silovým kabelem v místě křížení do betonového žlabu. I ta kanalizační roura by se mohla v místě křížení uložit do betonového žlabu. Na závěr pak nezapomeňte na varovnou fólii nad kabelem, 20 cm pod povrchem terénu.

krtek*
hodnocení

Dobry den, tak to jste mne potesil ze by to slo vyresit. Ja nevim jestli tam byla objektivni pricina, spis si myslim, ze nas projektant a zaroven ten kdo to takto ulozil si ulehcil praci. Nechci mu krivdit ale uz jsme po nem museli hodne veci spravovat. Jeste se teda zeptam at jsem si jista. Odkopeme destovou kanalizaci a elektricky kabel v chranicce tak jak to je na fotce a vylijeme beton kolem chranicky s elektrinou ze vsech stran, napriklad 5 cm tlustou vrstvu a v delce chranicky asi 50 cm a pak jak to zatuhne tak udeláme neco podobneho s destovou kanalizaci opet treba v prubehu 50cm. Mohlo by to tak byt? Ja se ani tak nebojim ze pri nejakych pracich by jsme poskodili destovku nebo elektrinu, spis se bojim jestli v nejake krajne situaci kdy by se prolomila destovka a poskodila chranicka elektriny i kabel aby se treba elektrina nedostala az k okapu za deste... jsem vam moc vdecna za rady, jsem co se stavebnictvi tyce uplny laik. No a jeste zena k tomu vsemu :D

Dobrý den, to prosté obetonování chrániček bych příliš nedoporučoval, při případných výkopech v budoucnu by to někdo nepoznal a mohl by ten beton i s chráničkou poškodit. Doporučuji koupit ve stavebninách /kabelový/ betonový žlab o vnitřním rozměru odpovídajícím průměru chráničky elektr. kabelu. Finančně to vyjde téměř stejně jako beton a je to jednodušší. Tu chráničku opatrně obnažit a vytvořit místo na podvlečení žlabu, zaklopit víkem a je to hotové. Toho, že se elektřina dostane přes kanalizaci na okapy se bát nemusíte. Příklad nabídky betonového žlabu : elektrokorecek.cz/...

krtek*
hodnocení

Dobry vecer, dekuji za cenne rady. Zachranil jste muj klidny spanek. Udelame to presne podle vasi rady.

vilik*
hodnocení

0x
Sice to v pořádku není, ale když nemáte jinou možnost, tak alespoň pro budoucí vlastníky udělejte dokumentaci, fotky, náčrt, ať mají představu.
Já takto kompletně nafotil vedení elektřiny a vody s odpady, ještě před nahozením omítkou. Mám je založené ve složce a také zálohované v PC.
Křížení vodovodní přípojky a plynového vedení, i když jsou podle normy, jsem na povrchu vyznačil ozdobnou dlaždicí, jinde mám hned pod povrchem cca 2-3 cm v zemi vodící betonové dlaždice, kdy stačí vyhmatat je třeba rýčem a hned vím, kudy v zemi trubky nebo kabely vedou a kde mění směr.

krtek*
hodnocení

0x

----NEJSEM TAZAZEL!---

když pomineme vzdálenosti mezi jednotlivými prvky, což je samozřejmě taky problém, tak hlavní vada tohoto problému je to, že je vůbec elektrika pod kanálem...elektrika je vždycky nejvýš co se sítí týče...protože...elektrika nekape dolů...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]