Nejste přihlášen/a.
Ahoj plánuji dělat podkroví, a chci měnit střešní krytinu. Přemýšlím o plechové krytině. S důvodu váhy. Máte s ní někdo zkušenosti? Nebo jaká krytina je vhodnější pro podkroví?
Mám zkušenost - a jakákoliv je vhodnější než plech. Sice záleží i na izolaci, ale plech při prudším dešti bubnuje rozhodně více, rozpálený na slunci hřeje, při potížích se střečním oknem nebo komínem je dnes problém dostat se na střechu (nedali nám tam schůdky ani půdní výlez...
Než plech, asi už i IPU ve formě těch šindelů. Ale klasická červená taška - ta je k nezaplacení.
No jenom do mě. Dům do hrubé stavby mi stavěla firma s více než 20ti letou tradicí. Panu inženýru stavbyvedoucímu jsem např. říkal, že nerozumím způsobu řešení věnce nad vchodem... pak jsem pochopil a upozornil ho, že má plány domu otočené o 180°.
Dvě střešní okna měla být vsazena při stavbě střechy. Po položení krytiny se ptám: A kde jsou ta okna? - jéé, my zapomněli. Takže na střeše flexu a řezali díry do plechu - o 200cm širší otvor než mělo být...
Atd. atd... reklamace byli řešeny i přes zápis a urgence jen některé. Improvizací milion - soud zbytečný, stavbyvedoucí zemřel, firma se převedla na druhou s.r.o. a krachla. (ne kvůli mému domu)
Nicméně k tomu plechu:
Samozřejmě, že plech není jako tlampač, co chytá každou kapku a bubnuje v metalovém rytmu. Bydlel jsem 20 let pod křidlicí, 5 let pod rovnou IPOU a nyní 10 let pod plechem. Porovnám vše - vyšlo mi jako nejlepší řešení křidlice. Ta stará, co mají rodiče na svém RD, určitě už potřebuje vyměnit. Je to zhruba 50 let, co je na střeše. Dnešní křidlice jsou ale o velký kus dále! Pokud ta stará betonka vydržela 50 let, pak ta dnešní přežije nás všechny.
V dotazu / odpovědi se mi jedná o praktičnost!
Máte jednu rozbitou? Vylezete na střechu, vyměníte ji za pár minut, hotovo.
S mým plechem od lindabu mám dost problémů od počátku. Zmínil jsem rezonaci oplechování. Zvuk při dešti neřeším - průtrž mračen nebo kroupy jsou jen párkrát do roka - OK. Já mám ještě problém s discotékou kousek od mého domu. Lidi se střechou křidlicovou nemají žádný problém. Já s plechem jako bych anténou chytal decibely. Basy mlátí domem do 3-4 hodin ráno - to je ideální pro pracovní víkend s příchodem ve 23hod a druhým dnem na ranní
Kolem komína mi oplechování udělali dobře - zatím mi tam nezatéká. Ale pod plechem je ta střešní tkanina nedodělaná... odflákli to a reklamace nedořešena. Teď se k tomu nedostanu - protože bych musel vzít jeřáb, odmontovat 4 díly střechy a po úpravě vrátit zpět... nebo zdemolovat ve 2 pokojích sádroš a ...
No nebudu tu vypisovat chyby, které zřejmě byly díky nekvalitní práci. ALE zdůrazním, že v případě chyby na plechové střeše nemáte vy jako šikovný kutil žádnou šanci cokoliv opravit! Děsím se zjištění, že se mi někde udělá díky roztažnosti kovu nějaký problém a tou prasklinkou či skulinkou mi začne zatékat do domu. Na druhou stranu - v tu chvíli všechen plech vyhodím do šrotu a udělám střechu novou - s pořádnou krytinou.
*o 20cm širší
Máte to i v podkroví, kde se spí? Jakou máte izolaci?
Já mám 23cm vaty křížem.., sádroš. Je to málo.
A plechování na krajích nám dodělával k fasádě jen tak nahnuté - při větším větru rezonovalo tak, že celý RD byl jako buben... 2x jsem to podkládal - vyplňoval tmelem.
Naprosto souhlasím s kolegou janm ,, vlastní zkušenost .Kombinace plechové střechy a izolace - chytrou pěnou ICYNENE . A když leje né prší ale leje jako z konve tak mě to rozhodně neruší ...a kolikrát do roka tak leje.
V dnešní době preferuji pouze plechovou střechu, se vším, co k tomu patří. Firma udělá dlouhé pásy na míru a je to k nerozeznání od běžných tašek. Když vyberete tu správnou krytinu, má povrchové úpravy, díky kterým vydrží desítky let. Jednu velkou výhodu má plech oproti taškám, nerozbijí vám to případné kroupy, které se objevují čím dál častěji a také jejich velikost není zanedbatelná.
Plech na střeše je ideální i pro malé sklony, ale záhy zjistíte, že se po tom strašně blbě chodí a lehce se to zdeformuje. Mluvím o kontrole, opravách komínů, antén apod., aby si někdo nemyslel, že si dělám ze střechy terasu k bydlení. Druhá věc, která mě velmi odrazuje je kotvení. Kroupy to přežije, ale vichřice může taky přijít. A problém není samotný vítr, který by zadul pod, ale sání - podtlak. A v tom okamžiku zjistíte, že abyste dodržel předpis výrobce, který se jistí, tak si z bezvadné celistvé krytiny z velkých kusů uděláte cedník. Jde o to, že tomu vrutu s gumovou podložkou na střeše nevěřím, nehledě na to, že ne každý může být ideálně zašroubován.
Ono takto, pokud přijde opravdu velká živelná pohroma, třeba tornádo a už se u nás nejednou lokálně objevily, pak můžete mít na střeše co chcete protože v tom případě letí celé krovy. Stalo se v nedaleké dědině kde bydlím, u nás se skoro lístek nepohnul a tam jim to urvalo celý krov a i s trámy mrštilo na druhý čili vše zdemolované...To by jste musel bydlet v železobetonovém bunkru a i tak vás to může třeba zase vyplavit, nebo alespoň v paneláku, to si nevyberete...
Můj komentář o něco výše.Po letošní zimě jsem se ubezpečil že jsem udělal dobře a nic jiného bych už nechtěl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.