Jedině ocet. Dávám ho preventivně 2litry do pračky co 3 měsíce na vyvářku 95C. Odstraní kámen i pachy a dezinfikuje. Vždy je potřeba, aby reagoval efektivně, ho zahřát a přivést nejlépe k varu v konvici (pozor pění a utíká).
Jak na čem. Opravdu velké nánosy (třeba usazené v baterii u umyvadla) odstraňuju Larrinem na příslušné účely. Na zbytek mi stačí W5 na kuchyně z Lidlu nebo cokoliv, co je v drogerce určené na vodní kámen. Myslím, že jsem kdysi měla dobrou zkušenost s Brefem na plastovou zábranu u vany a plastovou vanu, kde to bylo opravdu neúnosné. Konvici řeším citronem, který několikrát převařím a nakonec tomu pomůžu mechanickým čištěním. Na nerezový dřez buď zase W5 nebo Ava, akorát se to musí často (1x týdně?), aby toho nebylo moc a nemuselo to extra drhnout.
Základ je nenechat to dojít moc daleko se silným nánosem kamene. Pak si bez problémů vystačíte bez chemického driáku plundrujícího zdraví i peněženku - ty výpary byly vždy fakt strašné. S octem či kyselinou citrónovou zvládnete celý byt od rychlovarky přes sprcháč, vodovodní baterie(doporučuju občad preventivně nechat odmočit i perlátory a sprchovou růžici), wc atd. Já mám citronku v rozprašovači a stačí pár pšouků na dané místo a nechat působit. Většinou ale zabere pouhý pšouk na hadřík, setřít a opláchnout daný povrch. Kyselinu citronovou v potravinářské kvalitě jsem koupil v chemické speciálce tuším přes stovku za 1.5kg, což vystačí opravdu na dlouhé roky a věci přicházející do styku s potravinami stačí jen zběžně opláchnout. Chemie z drogerie odrovná spolehlivě chromování baterií i těsnění.
Konvice kyselina citronová, Larin na wc a koupelnu, bezvadně fungule i Bref power, červený a ne pěna, tekutý je lepší. Na wc i Savo na vodní kámen.Za 10 let Larin nic nepoškodil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.