Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím odstranit vodní kámen?

Od: jaji odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
hledám čím odstranit vodní kámen. Máme doma opravdu tvrdou vodu a nános se vytvoří velice rychle. Co se vám osvědčilo?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fran56ris*
hodnocení

2x

Stačí obyčejný ocet.Aplikovat několikrát a nechat vždy působit.Popřípadě zabalit do sáčku z octem apod.

Nelze na konvici,tam kyselina citronová a také vícekrát.

hodnocení

2x

varná konvice - každý týden vyvařím kyselinou citronovou

pračka - do každého praní krystalickou sodu + žabku

vodní kámen v sítku baterie - koupena plastová sítka a po cca. 3 měsících zaliju vyvařenou kyselinou citronovou...

přípravky na vodní kámen - kachlíky, baterie, vana... podle ceny, neřeším značku.

Extrémy a WC - kyselina chlorovodíková

gumid
hodnocení

1x

Jedině ocet. Dávám ho preventivně 2litry do pračky co 3 měsíce na vyvářku 95C. Odstraní kámen i pachy a dezinfikuje. Vždy je potřeba, aby reagoval efektivně, ho zahřát a přivést nejlépe k varu v konvici (pozor pění a utíká).

hodnocení

0x

Jak na čem. Opravdu velké nánosy (třeba usazené v baterii u umyvadla) odstraňuju Larrinem na příslušné účely. Na zbytek mi stačí W5 na kuchyně z Lidlu nebo cokoliv, co je v drogerce určené na vodní kámen. Myslím, že jsem kdysi měla dobrou zkušenost s Brefem na plastovou zábranu u vany a plastovou vanu, kde to bylo opravdu neúnosné. Konvici řeším citronem, který několikrát převařím a nakonec tomu pomůžu mechanickým čištěním. Na nerezový dřez buď zase W5 nebo Ava, akorát se to musí často (1x týdně?), aby toho nebylo moc a nemuselo to extra drhnout.

Larrin na vodní kámen funguje asi nejlépe. Jen pozor, že časem odstraní i chrom z baterie... trvá to sice pár let, ale opravdu odchází.

honza12
hodnocení

0x

Mě se osvědčila obyčejná nerez drátěnka za pár kaček z Kaufu*palec2*

hodnocení

0x
Základ je nenechat to dojít moc daleko se silným nánosem kamene. Pak si bez problémů vystačíte bez chemického driáku plundrujícího zdraví i peněženku - ty výpary byly vždy fakt strašné. S octem či kyselinou citrónovou zvládnete celý byt od rychlovarky přes sprcháč, vodovodní baterie(doporučuju občad preventivně nechat odmočit i perlátory a sprchovou růžici), wc atd. Já mám citronku v rozprašovači a stačí pár pšouků na dané místo a nechat působit. Většinou ale zabere pouhý pšouk na hadřík, setřít a opláchnout daný povrch. Kyselinu citronovou v potravinářské kvalitě jsem koupil v chemické speciálce tuším přes stovku za 1.5kg, což vystačí opravdu na dlouhé roky a věci přicházející do styku s potravinami stačí jen zběžně opláchnout. Chemie z drogerie odrovná spolehlivě chromování baterií i těsnění.

lidus*
hodnocení

0x

Konvice kyselina citronová, Larin na wc a koupelnu, bezvadně fungule i Bref power, červený a ne pěna, tekutý je lepší. Na wc i Savo na vodní kámen.Za 10 let Larin nic nepoškodil.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je obsah solí až nechutný,pořiďte si katexové změkčování..Přístrojů je na trhu řada,na př. voda.tzb-info.cz/...

Je možné i kutilsky vyrobit jednoduchou soustavu nádrží a náplň koupit.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]