Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majitel nehradil stočné, požaduje doplatek

Od: lukas01* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

měl bych na Vás velkou prosbu. Bydlíme s manželkou v podnájmu, kde měsíčne platíme majiteli určitou částku za nájemné + služby. Nyní nám oznámil, že neplatil stočné, na což mu přišli z vodárny, takže musí platit pokutu a po nás vyžaduje doplatek 11000 za poslední tři roky. Je tento postup normální? Přijde mi nespravedlivé, abychom my odnesli nezodpovědnost a protiprávní jednání jiného člověka. Bohužel v justici se nevyznám. Má někdo podobnou zkušenost, nebo by dokázal poradit?

Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

0x
Podstatne je co mate ve smlouve, za co skutecne platite. A jste predpokladam v pronajmu, ne v podnajmu?
lukas01*
hodnocení

Ano, samozřejmě jsem myslel pronájem. Omlouvám se.

Momentálně nejsem doma a nemám smlouvu k dispozici. Kdyby bylo ve smlouvě uvedeno, že platbou hradíme vodné i stočné, dalo by se proti doplatku ohradit?

pohanecka
hodnocení

0x

Záleží, co máte ve smlouve a co jste skutečně platil za odběr vody.

Kolik kubíků jste spotřebovali /jestli jste tam bydleli již 3 roky nazad/?

Vodné a stočné je okolo 80 korun, podle vyhlášených cen v tom kterém městě.

Takže radu najdete ve Vaše vyúčtování. Že majitel praktikoval připojení na kanalizaci načerno je jeho problém. Pokud jste platili pouze vodné, tak jste se měli na to zeptat, jestli je žumpa a kolik se platí za vývoz.

Pokud jste neplatili za stočné, tak vynásobit počet kubíků, které jste vyčerpali krát cena za odvod splaškové ceny do kanalizace. Třeba se na tu sumu 11000 také dostanete. I když píšete pokuta, tak to možná bude odhad a zpětné vyúčtování od vodáren.

Za černý odběr u elektřiny se také platí pěkné penále.

---------------------

Pokud Vám majitel účtoval vodné a stočné, tak to stočné mu zůstalo za nehty. Předpoklad je, že máte na všechno doklady. Tedy je to problém majitele, že se nepřihlásil k vypouštění odpadních vod a od Vás vybírané peníze neodváděl.

Myslím, že je dobré se podívat do ročního vyúčtování za odběr vody, mělo by to tam být rozepsané. já si schovávám doklady i deset let nazad od všech energií.

lukas01*
hodnocení

Děkuji za radu. Veškerá vyúčtování bychom měli mít k dispozici. Určitě se pro informaci pokusím dlužnou částku vypočítat.

Nějak mi nejde do hlavy, proč by jakýkoliv majitel nemovitosti odmítal platit stočné, když jdou peníze stejně z kapsy nájemníků.

pohanecka

To je skrblictví, šetřílek. On totiž neplatí ani sám za sebe /pokud tam bydlí/.

Plynoměr, elektroměr, na 99 % vodoměrů musí zapojit ten který technik od firem. Ale kanalizaci si hodně lidí stihlo udělat sami a na černo. Někde i tu přípojku udělá s vodoměrem instalatér. Odečítala jsem vodoměry, takže vím, jak to dříve chodilo, když byla celá vesnice rozkopaná. Je dobré ale říci, že těchto případů již rapidně ubylo a mnoho měst to má již v pořádku.

I když se mnohdy přijde na různá vylepšení. Češi jsou zruční.

lukas01*
hodnocení

Je pravda, že podobných "vylepšení" by se dalo určitě najít spoustu. Mám takové tušení, že ani u nás to nebude jen o vodě, ale to už není moje věc.

Každopádně ještě jednou moc děkuji a mějte se hezky.

lmgify

proč by jakýkoliv majitel nemovitosti odmítal platit stočné, když jdou peníze stejně z kapsy nájemníků
Nevěřil bys, kolik je mezi majiteli a podnikateli blbců, kteří si myslí, že všechny peníze od zákazníků, které mu ti lidé zaplatí, patří jim a jsou jen jejich a vůbec nechápou, že naprostou většinu té částky jenom přijímají jménem někoho jiného (dodavatele energií, zaměstnance, který daný výrobek vyrobil (jeho mzda) atd.). Zůstává mu jen malá část (zisk), která je jeho.

Stačí se podívat, kolik lidí nechápe, jak používat nárazový příjem (výplata, dávky, ...). Když dostanou peníze, cítí se jako králové a nesmyslně utrácejí, místo aby hned převedli peníze tam, kam mají jít (poskytovatel bydlení, energií, jídla, dopravy, ...).

lukas01*

Na to už musí mít člověk docela odvahu. :)

hodnocení

0x

Je mi divné, že jste mu platili vodné i stočné? Podle čeho? Ve kterém to je městě? Páč vodárny na jedné faktuře účtují obojí. Není to náhodou srážková voda z nemovitosti, která není osvobozená od poplatku?

Bez podrobností nelze dát přesnou radu.

lukas01*
hodnocení

Teď už vím jistě, že na smlouvě i na všech vyúčtováních je uvedeno vodné i stočné.

Dozvěděl jsem se to dnes přímo od majitele po telefonu. Tvrdil mi, že u něj provedli kontrolu a zjistili, že platí vodné, ale stočné už ne. Údajně musí doplatit dlužnou částku za posledních 10 let, ale jelikož s manželkou v objektu bydlíme pouze roky 3, máme platit "jen" těch už zmíněných 11000.

Dům se nachází ve městě Smržovka, okres Jablonec nad Nisou.

pohanecka

Píšete, že na smlouvě i na všech fakturách je uvedeno vodné, stočné - porovnejte - tedy cena zde - scvk.cz/...

Z faktur od SCVK by měl majitel vycházet. Nevíme, jestli bydlíte v domě sami, nebo tam je více partají.

scvk.cz/...

Pokud jste tedy platil za spotřebované kubíky vodné + stočné, a majitel nenahlásil napojení SCVK 10 let, tak mu Vaše platby za stočné šly do kapsy. Tedy i od předcházejících nájemníků. Deset let nazad. Pokutu zaplatí oprávněně ze svého.

Zde stránky SčVK https://www.scvk.cz/

V příspěvku ve 14.29 je rozporuplná informace - nejdříve, že platí v+s a následně, při kontrole, bylo zjistěno, že ne.?

lukas01*

Ještě jednou děkuji za vše.

V domě vlastní celkem 4 bytové jednotky, včetně té naší.

Pokud by se to bralo podle toho, co je psáno ve smlouvě, tak je to určitě rozporuplné. Dokonce i ve fakturách je po celou dobu položka vodné + stočné. Musím ale uznat,že když zvážím, kolik bychom správně měli platit, kdybychom platili jak vodné, tak stočné, tak to odpovídá. Tím myslím, že reálně placená částka odpovídá jen platbě vodného.

jenda2*
hodnocení

0x
A jak to mohl takto platit, aniz by si toho ve vodarne vsimli? At vam ukaze treba nekterou lonskou fakturu z vodaren. Vzdy je to rozepsane ale castka je celkova. A platba max. 3 roky zpet. To je urcite na vas bouda. A vodarny kontroluji evidenci vodneho a stocneho.
lukas01*

Upřímně, taky mi to moc nejde do hlavy. Určitě budu faktury přímo z vodáren požadovat, dobrá poznámka, děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]