Nejste přihlášen/a.
Pokud nájemník získá nového nájemce ( bývalý pronajímatel - přenechá, prodá ) byt s nájemníkem jiné osobě a tento nový pronajímatel vytvoří novou smlouvu kde musí být podepsány obě strany ( jak nájemník tak i pronajímatel ) a v této nové smlouvě jsou body které původní smlouva neobsahuje, tak ta nová smlouva platí od kdy? Respektive od kdy musí nájemník dodržovat podmínky nové smlouvy?
( např. v nové smlouvě je napsáno, že nájemník si nesmí během roku na dobu delší jak 2 měsíce ubytovat další osobu bez souhlasu pronajímatele a to buďto v celku a nebo po částech - původní smlouva toto neřeší ).
Ta nová smlouva platí až podpisem obou stran nebo dříve?
Jakákoliv smlouva platí od doby podpisu obou stran (není-li v ní uvedeno jinak) a od té chvíle se musí nájemce řídit smlouvou novou. Jestli se nová smlouva od staré v něčem liší není podstatné, stará smlouva přestává platit v plném rozsahu v okamžiku podepsání nové.
Při prodeji nemovitosti musí nový majitel respektovat všechny v té době platné smlouvy a změnit je může pouze se souhlasem nájemce. Takže když novou smlouvu nepodepíšete, zůstává v platnosti bez změny ta původní. To ale neznamená, že pronajímatel nemůže dát nájemci regulérní výpověď z nájmu a byt znovu pronajmout s novou smlouvou.
Slavo - Pozor, nepleťte si nájemníka a podnájemníka! Je to dost podstatný rozdíl a pro každého platí jiná pravidla.
Slavo - Když nájemce se smlouvou nesouhlasí, tak ji prostě nepodepíše a smlouva tím pádem není platná. Platí ta původní. Ovšem nájemce v tom případě může očekávat 3 měsíční výpověď podle OZ.
Každá smlouva musí být podepsaná oběma stranami, jinak je neplatná. Pronajímatel (ani nájemce) nemůže jednostranně smlouvu nijak upravovat bez písemného souhlasu a podpisu nájemce. Novou smlouvu sice vytvořit může, ale bez podpisu nájemce je to jen bezcený kus papíru.
A co když nájemce z některými změnami v nové smlouvě nesouhlasí?
A co když nový majitel provede v původní smlouvě změny - respektive vytvoří novou smlouvu a nájemníka se na nic neptá - respektive změny provede bez souhlasu nájemce?
Souhlasí = podepíše, od podpisu obou stran platí nová smlouva.
Nesouhlasí = nepodepíše, platí původní smlouva. Ovšem pak se dá čekat výpověď podle smlouvy tj. nejspíš tříměsíční..
Vůbec Vám nerozumím, nač se ptáte.
Nájemník může získat podnájemníka k sobě, právní vztah bude mezi nájemníkem a podnájemníkem.
Obecně smlouva platí od podepsání obou stran.
Ptal jsem se na to od kdy platí nová smlouva když v nové smlouvě jsou podmínky pro nájemníka které v původní nebyly.
Odpověděl jste mi na co jsem se ptal i když možná jsem dotaz napsal nepřesně.
Obecně smlouva platí od podepsání obou stran.
Takže pokud podnájemník nové podmínky nebude dodržovat pokud nová smlouva nebude podepsána oběma stranami, tak by od pronajímatele podnájemníkovi neměly hrozit žádné sankce.
Jen pro upřesnění - jedná se o nájemníka ( ne podnájemníka ).
Já jsem měl od začátku na mysli nájemnííka a ne podnájemníka. ( Jen jsem to zde doplnil, že se skutečně jedná o nájemníka a nového majitele bytu ).
O podnájenmíkovi tady nediskutujeme.
Mícháte pojmy a dojmy.
Vlastník domu, tedy pronajímatel, pronajme nájemníkovi a nájemník podnajme podnájemníkovi.
Vlastník nemůže dát smlouvu nájemníkovi a podnájemníkovi na jeden objekt.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.