Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodárna pro wc

Od: berivo® odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, na chalupě nemáme zavedeny vodovod, přemýšlím o zakoupení vodárny, jelikož máme studnu, tak uvažuji, že pořídím vodarnu aby bylo možné splachovat na WC, a v kuchyni pořídit baterií nad umyvydlo. Kuchyně a WC, nejsou místnosti vedle sebe, tudíž by musel udělat odbočku na umyvadlo. Mám dotaz, zda je na trhu adekvátní vodárna, která by vyřešila tento problém,momentalne splachujeme kbelikama,a nádobí umyvame pod studnou. Může mi někdo poradit typ, a co musí umět vodárna? Vzdálenost od studny max 10m. Studna hluboká max 10 m. Děkuji za rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Možná vám trochu v orientaci pomůže toto.

doplněno 19.08.19 17:57:

Ještě další info zde.

figurek*
hodnocení

0x

Vodárna především musí umět vypumpovat vodu ze studny a natlačit ji do nějaké tlakové nádoby.

Jestli máte vodu v hloubce větší než sedm metrů, pak vám radím nechat si poskládat vodárnu s ponorným čerpadlem Nautila, protože normální domácí Darling je nepoužitelný. No a velikost tlakové nádrže už je celkem volná. Pro přibližně pětadvacetilitrovou zásobu vody vám pohodlně vystačí nádoba s objemem /.... Větší nádobou nepokazíte vůbec nic.

Není to zase taková věda. Jestli máte páru o tom jak fungují elektrické tlakové spínače a umíte spojovat trubky, pak si vaši domácí vodárnu zapojíte a oživíte sám.

sollik*
hodnocení

0x

Záleží na tom kolik do systému chcete investovat a jak často budete na chalupě pobývat. Řešil jsem něco podobného na jaře, ale pro zalévání zahrady a napouštění bazénu. Zvolil jsem ekonomickou variantu -domácí vodárnu jsem pořídil v OBI tu nejlevnější CMI ale koukám, že už ji nemají. Byla do dvou tisíc. Funguje bez problémů. Ale vybírat musíte podle Vašich podmínek, zejména podle hloubky ze které se bude voda čerpat.

Trubky jsem použil černé PE trubky 32mm + šroubení, tím napojíte ze studny až k vodárně bez potřeby speciálního nářadí, stačí pilka na železo a velké sikovky nebo hasák (prodává se i klíč přímo na tato šroubení). Do studny na konec PE trubky zpětnou klapku se sítkem. Od vodárny pak PP trubkami na požadované místo, na to už potřebujete svářečku, ale tu lze zapůjčit.

Podotýkám, že tyto levné pumpy mají plastová čerpadla a malou tlakovou nádrž - bude se Vám spouštět po každém spláchnutí. Tedy pokud na chalupu jezdíte od jara do podzimu na víkendy + nějaká ta dovolená v létě volil bych tuto levnou variantu. Pokud chalupu obýváte přes celou sezonu nebo dokonce celoročně zvolil bych kvalitnější vodárnu.

V každém případě myslete na zimu aby se dala voda ze systému vypustit a mráz Vám to nepotrhal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]