Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky za popelnice

Od: dydan odpovědí: 5 změna:

Dobry Den,chtela jsem se zeptat na jednu vec ohledne poplatku za popelnice.V roce 2001 jsem odjela do zahranici do Spanelska.Jelikoz jsem hned ze zacatku nevedela ze tam zustanu nadlouho na trvaly pobyt jsem se ve Spanelsku nahlasila v unoru 2002.Letos v dubnu jsem se vratila nastalo do Ceska a prislo mi,ze ma od roku 2002 az do 2009 zaplatit poplatek za popelnice.Mam potvrzeni z narodniho vyboru ze Spanelska kde potvrzuje starostka mesta,ze od unore 2002az do soucasne doby jsem nahlasena u nich na trvaly popyt.Tady na urade mi vsak tvrdi,ze mi nic prominou nemuzou a musim vse uhradit.Prosim o radu nevim kde bych se mela obratit.Dekuji Jarmila

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

2002-2009 jste měla trvalý pobyt v jiném státě a tady chtějí za popelnici? Obrátit se na nadřízeného a ...na jeho nadřízeného.

lidka*
hodnocení

0x

Je pravda, že jste pravděpodobně nesplnila oznamovací povinnost, kterou máte uvedenou v obecně závazné vyhlášce města/obce. Ale zkuste napsat písemnou žádost na úřad a uveďte důvody, proč žádáte o prominutí poplatku za odpad. K tomu přiložte fotokopii ze Španělska. Úřad to nijak neřešil, protože zde jste měla trvalý pobyt pravděpodobně ponechán. Takže jste nadále figurovala v předpisném seznamu místního poplatku. A asi ani nikdo neřešil případnou upomínku k zaplacení poplatku. To je skutečnost a tak bych pro začátek postupovala smírně. :) Hlavně v žádosti zdůrazněte, že jste v katastru netvořila žádný komunální ani jiný odpad. Ale mohl to za Vás odhlásit někdo z rodiny. Protože pokud zůstala kapacita popelnice stejná u Vašeho domu/bytu - město hradilo ze svého rozpočtu třeba i odvoz zcela nezaplněné popelnice. *klik*

jesse*

"rotože pokud zůstala kapacita popelnice stejná u Vašeho domu/bytu - město hradilo ze svého rozpočtu třeba i odvoz zcela nezaplněné popelnice."

Na kapacitě popelnice záleží? U nás to funguje tak, že každý zaplatí roční poplatek a nezáleží na tom, jestli má popelnici 1 nebo má 3, natož na jejich kapacitě.

lidka*

Pokud město/obec má zavedený místní poplatek za "odpad" (to je zkráceně), tak platí tento poplatek každá osoba trvale hlášená k pobytu. V OZV může zastupitelstvo osvobodit od platby podle svého uvážení a místních podmínek. Pokud obec dbá na správné hospodaření obce, přidělí ke každému objektu takový počet popelnic a o takovém objemu, který odpovídá počtu poplatníků. Počítá se, že jedna osoba vyprodukuje komunální odpad v objemu cca 30 litrů týdně a tak k RD pro čtyři osoby by měla stačit popelnice v objemu cca 120 litrů s týdenním svozem. Ceny svozové firmy jsou samozřejmě stanoveny podle objemu a četnosti svozu. A obec hradí celkový počet odvážených popelnic podle jejich objemu a četnosti (např. týdenní nebo čtrnáctidenní). A nezáleží na tom, zda je plná nebo poloprázdná. Takže samozřejmě by obec měla uvážlivě popelnice přidělovat a navíc podporovat tříděný odpad, za který sice hradí faktury za pronájem kontejnerů a odvoz, ale na druhé straně dostává i určitou odměnu např. od EKO-KOMu.

Druhá varianta jsou platby za přidělené popelnice. Tato platba je podle objemu a četnosti svozu a záleží na tom, jakou popelnici si majitel objektu nebo správce objedná. Samozřejmě to musí odpovídat počtu bydlících a v takové velikosti, aby se komunální odpad "neválel" okolo domu. Na to jsou potom stanovené odpovídající sankce - pokud by pan domácí chtěl na této platbě šetřit.

lidus*
hodnocení

0x

v Brně to šlo snadno, nevím proč to jinde nejde asi záleží na jakého úředníka narazíte, nedejte se odbýt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]