Nejste přihlášen/a.
Mohl by mi někdo zkušený potvrdit můj závěr: - dceřin manžel namontoval celkem 6 svítidel s mikrovlnným čidlem pohybu ( 12W LEDky jako zdroj světla ). Než je osazoval, tak jejich funkčnost ověřoval; vnouček jako zvídavý elektronik si do jejich vstupu 230V zapojil svůj měřící přístroj jako ampérmetr a doměřil se, že v klidovém stavu svítidlo odebírá 30mA a při svitu 70mA. Já se podle toho domnívám, že těch 6 svítidel si tedy vezme každou hodinu 40Whodin a že za celý den to je skoro 1kWh, ať se svítí nebo ne. Když jsme ty původní svítidla měly osazeny 60ti Watovými žárovkami, tak při občasném sepnutí toho či onoho svítidla jsme určitě denně 1kWh neprosvítili.? Je můj závěr správný? Za pohodlnost si tedy připlatíme?
Dívám se namátkově na některé čidla a v datalistu mají parametry : pohotovostní stav 0,1W a v sepnutém stavu 0,45W...
Zítra můžu v práci cca dva druhy odzkoušet , čili změřit... Teď záleží zda vnouček dobře měřil, zda se nespletl o řád...
Nebo zda je to nějaký neekonomický druh čidel... Nevím zda se na to vzahuje i směrnice EU, ale pohotovostní díl spotřebičů od roku 2010 je 1W a od roku 2013 0,5W...
Co to je "jako ampérmetr". A jak to připojil? To svítidlo má v pohotovostním režimu zanedbatelný příkon.
asi je zapotřebí upřesnit : nejprve použil starší ruský měřící přístroj a tento údaj si potvrdil modernějším multmetrem, který mu udával hodnoty dokonce větší ( 33 / 73 mA ). Svítidlo leží na stole, fáze je vedena přes měřák ( střídavý rozsah ) a pak je pohyblivým přívodem připojeno do zásuvky.Po připojení je výchylka až ke 100mA ( asi se srovnává elektronika), pak s rozsvícenými LEDkami odebírá těch asi 70mA a když zhasnou LEDky tak proud spadne na těch asi 30mA a tento odběr je podle mě trvalý. U nás to bylo asi čtvrt hodiny, než došlo k jejich trvalému připojení na místo. Tyto hodnoty byly u dvou námi testovaných svítidel. Ještě mohu přidat typ svítidla, které je vybaveno senzorem reagujícím na okolní osvětleni, tím mikrovlnným čidlem a časovým "omezovačem". Svítidlo je tedy : McLED CALA 12D. Chtěl bych jen vědět, jestli se tím někdo ze zkušenějších zabýval. Jistě, mohl bych si koupit nebo opatřit nějaký ten malý elektroměrek / měřič spotřeby, jedno z těch svítidel demontovat a nechat ho pracovně připojené ležet třeba jeden den na stole a čekat co ukáže ten přístrojek. Další orientační poznatek budu mít na konci měsíce, kdy si pravidelně zapisuji stavy elektroměru.
Nech ten váš vnúčik,si trochu preštuduje aj fyziku. Zistil by potom,že jeho meranie, akosi nevyhovuje bežnému výpočtu príkonu a to P=U×I. Váš príklad: 12W : 0,07 A = 171,43 V. Do 240 V v dnešnej sieti dosť chýba,nie?
Neriešte,čo pani vypočítala,ale čo nameral jej vnúčik.na jednom svietidle ako to píše. Jednoducho tých 70 mA nemohol namerať pri spotrebiči-LED svetlo o príkone 12 W a napätiu cca 240 V. Môžete počítať ako chcete, No ani rozdiel jeho nameraných prúdov kde mu vychádza 40 mA na 12 W. A v odpovedi som napísal,kde sa bežne počíta,nie presne podľa učínníka. Pokiaľ ma presvedčíte výpočtom, tak rád dám požiadavku admínovi na stiahnutie mojej odpovede,inak si stojím za svojím.
jde mi jen o to, že svítidlo je připojeno jak se říká "na tvrdo" a má tedy odběr těch 30mA (při svitu 70) a nové elektroměry jsou prý schopny i tento odběr zaznamenat . . ..
Ale vy tomu nerozumíte a počítáte u střídavého proudu příkon jako U * I, což neplatí. Těch 30 mA je střední hodnota odběru, který se děje třeba jenom na začátku sinusovky napětí - tedy třeba při střední hodnotě napětí jenom 10 V. No a pak by byla spotřeba 10 * 0.03 = 0.3 W. cs.wikipedia.org/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.