Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhazování hlavního jističe

Od: schimpy odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

včera jsem vrtal dvě police, ty jsem zavěsil na zeď a asi po 10 minutách jsem šel do koupelny a chtěl rožnout světlo. Najednou bum a spadlo hlavní fíčko. Nejprve jsem si myslel, že praskly LEDky ve světle, protože je světlo plně LEDkové bez možnosti jejich výměny. Nicméně, po vyzkoušení a nahození světlo v pohodě funguje. Padalo to, i když jsem světlo zcela odpojil. Musím mít vytaženou ledničku ze zásuvky, protože to hned vyhodí, vyhodí to i sporák, když zapnu plotýnku nebo troubu nebo např. rožnu v koupelně i na záchodě a pustím ventilátory, fíčko zase spadne. Udělá to i mikrovlnka. TV to udrží, notebook taky, nabíječky telefonu rovněž, ale jak je vyšší odběr, spadne to. Otázka zní: je možné, že jsem vrtáním police zasáhl do elektroinstalace? To by přece padlo hned, pokud bych se dotknul vrtákem, ne? Navíc je to vedle rozvodů, kde vede vypínač na světlo a ten normálně světlo rožne. To nemůže mít spojitost nebo se mýlím? Napadá mě, že to může dělat sporák - ten je připojený trvale přímo do zdi a má sólo jistič, ale ten si sám netroufnu odpojit. Je tam zem, hnědý, modrý a žlutý drát. Světla si troufnu, ale sporák ne. Díky předem za případné rady.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Je možné že jste navrtal kabel a spojil se tím modrý a žlutozelený. Bez odběru a s malým odběrem to nic dělat nemusí, ale při vyšším odběru poteče více proudu mimo N (přes PE) a chránič vybaví.
Volejte elektrikáře a předně bych nechal zkontrolovat, zda nevede kabeláž v místě vrtání. Pokud ano, tak je určitě problém tam. Takže vysekat, udělat krabičku a napojit.
schimpy
hodnocení

A při dotyku vrtákem by to nemohlo vyhodit? Nebo když jsem tam dával hmoždinku s vrutem?

schimpy
hodnocení

A než jsem rožnul světlo v koupelně, lednička normálně v pohodě jela, fíčko padlo, až jsem rozsvítil. Teď už ji nezapnu vůbec. První polici jsem navrtal v pátek navečer - ta je blíže k vypínači, tu druhou, kterou jsem navrtal včera, tak ta je o hodně dál a že by se elektroinstalace dělala pod úhlem 45° je asi blbost. Napadá mě ještě ten sporák, že by tam něco odešlo, ale zase když zapnu troubu na nejnižší možný stupeň, tak jede - padne to, jakmile zvýším teplotu. Zítra mi přijede kamarád elektrikář, uvidíme, co s tím zmůžem. I tak díky.

To okamžitě vyhození by nastalo, pokud byste trefil fázi. Vy jste asi trefil nulak a PE. Teď Vám nejspíš vyhazuje proudova ochrana, próze část proudu odteka přes PE.

fik
hodnocení

3x

Jestli to dělá po vrtání,logicky bych řekl že jsi navrtnul kabel ve zdi. Podobnou záhadu jsem taky řešil,na proudový chránič stačí když proteče malé množství proudu. V zásuvce jsem měl oholené kabely které se jen lehce dotýkali. zemnění a nulák. Cokoliv se zapnulo výkonějšího kdekoliv v domě,fíčko hnedka letělo. Ten kabel jsi nemusel provrtat,jenom jej stačí lehce škrábnout na´´správném´´místě

schimpy
hodnocení

Díky všem, zítra mi přijde kamarád elektrikář, tak se na to podíváme, je mi ale jasné, že budeme muset sekat. Bohužel nejede lednička a nemůžeme ani vařit/péct nebo si ohřát jídlo, a hlavně ani prát, protože to pračka také vyhodí. Naštěstí alespoň teče voda, svítí světla apod. Jak to vyřešíme, dám sem hned info.

máte jen jeden okruh zásuvek? - bych vypnul okruh, který je navrtán a zapojil do jiného okruhu třeba přes prodlužku...

Ale je to o těch jističích - já mám v RD zhruba 12 jističů, 3 fíčka a další jističe a fíčko v odbočce v garáži...

schimpy
hodnocení

Tak vyřešeno a opraveno. Nejdříve jsme zkoušeli sundat první polici, vytáhli jsme hmoždinky, ale kabely nebyli vidět. Nedalo nám to a sundali jsme i tu druhou - bingo, kabely byli vidět, tak jsme začali sekat. Člověk, kterej v tomto místě tahal elektriku by zasloužil za uši. Kamarád a vlastně všichni, kdo to viděli, nevěřili svým očím. Napadlo by vás to, že elektrika povede v tomto místě? Nakonec byli na kabelech "stopy" po všech pěti dírách, ale ta první zleva byla kritická, kdy se spojil myslím modrý se žlutým - vše co mělo zemnící kolík padlo. V příloze posílám fotky, aby jste viděli. Díky všem za rady.

Vyhazování hlavního jističe
Vyhazování hlavního jističe #2

Takto se ale oprava neprovádí, měly tam být dvě krabice s věnečky. Pokud vidím dobře dva kabely, tak to celé dvakrát.

dusger*

Obrázek je dost neostrý, ale přesto tam vidím smršťování bužirku a pod ní doufám lisovací dutinky. Pokud je to celé dobře provedené, pak je to rozhodně čistější řešení než nějaké věnečky.

schimpy
Ano, samozřejmě tam jsou lisovací dutinky + smršťovací bužírka. Změnilo se rozlišení, protože jsem musel zmenšit velikost pod 5 MB, jinak by to bylo lepší.

111®
hodnocení

0x

úžasná čeština: "kabely byli"

@111 - třeba to bere tak, že jsou živé*ua*.

gumid

To by bylo: Kabely bily :-D

schimpy
Jestli tě zaujala pouze gramatika, tak tě lituju, hlupáku. Psal jsem to v rychlosti...
výtka
Upozornění od sys milancukrar 22. 08. 2019 20:17:47
Vy napíšete hrubku a pak osočíte jiné, že je hlupák? Není to zbytečné?
schimpy
hodnocení

Potřeboval jsem radu ohledně něčeho úplně jiného a vy tady řešíte totální nesmysly, až budu psát diktát, pak se o tom můžeme pobavit. Kdyby toho bylo víc, že by chyběly háčky, čárky apod., pochopil bych to - konec debaty. Za rady ještě jednou díky, rýpalům hodně štěstí v životě, nevím, proč tady jste...

nevím, proč tady jste..

to je ale normální, že spoustu lidí nechápe a ještě kolem sebe kope..

Pokud nesnesete drobnou kritiku, je to škoda pro Vás. Většina lidí by se omluvla a konec, nikoliv aby nadávali jiným.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]