Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme otřesné sousedy. Chtěli bychom jim zabránit výhledu na náš pozemek, který neustále pozorují. Je možné kousek od plotu, který jej jejich, umístit něco, čím bychom rychle zabránili jejich výhledu? A jak nejblíže k jejich plotu je to možné umístit? Předem děkuji za odpověď.
Ona taková stěna může pak stát i stejnou částku, kterou by dal za sousedův dům - takže kdyby si koupil od souseda pozemek, vyřešil by problém možná rychleji... že? Už to tu zaznělo - a je to zřejmě jediná možná a správná odpověď na vyřešení problému rychle a bez dalších potíží...
neznáme místo-lokalitu, neznáme rozměry pozemků, neznáme vlastně nic, jen tušíme záludnost souseda, který prostě má potřebu sledovat svého souseda...
Tolik asi všechno k dotazu a odpovědím...
A není to tak, že vy neustále pozorujete sousedy, jestli vás pozorují?
Já mám na chalupě nádherný výhled na Radhošť a Pustevny. Vlastně jsem si díky vám uvědomil, že když relaxuji, neustále pozoruji desítky, možná stovky cizích pozemků
btw umím si představit následný dotaz: sousedé si vedle oplocení postavili živý plot nebo zástěnu,nám to stíní atd.
Sousedské spory jsou nekonečným generátorem dotazů nejen pro tuto poradnu a dokážou uživit i spoustu advokátů.
Není pozorování jako pozorování. V tomto případě budou sousedé hodně ujetí a chtělo by to tuje nebo plech 50 cm od jejich plotu. Ať si čumí jinam. Je to skutečně nepříjemné a zasahuje to do soukromí.
A vy ty lidi, které pozorujete znáte? Znáte jejich denní režim? Víte, jak se jmenují. Asi ne, že. To je totiž ten rozdíl. Člověk nemůže vyjít na zahradu, aby je neviděl. Bohužel nenáme tolik času, abychom ho ztráceli pozorováním sousedů. I relaxování se představuji naprosto jinak.
Minimálně ty na sousedních pozemcích znám velmi dobře, i s rodinami. Rozdíl mezi mnou a vámi je v tom, že mně jsou mí sousedi lhostejní (tedy aspoň v tom smyslu, že je mi jedno co kde a kdy dělají a kam zrovna zírají, když zrovna nic nedělají). A nemyslím si, že já jsem středem jejich pozornosti.
@gin - A jak nejblíže k jejich plotu je to možné umístit?
Tak, abyste sousedovi nebránili v potřebné údržbě plotu.
Netuším, jaký zákon máte na mysli.
Podle občanského zákoníku platného od 1. 1. 2014 platí pro výsadbu
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
Díky za radu, ale jak jsme psali. Potřebujeme řešení v rámci týdnů ne roků než živý plot vyroste. A opravdu lze dle nového zákona udělat živý plot metr od plotu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.