Podle prosakujících informací ohledně skokového zdražení elektřiny není tepelné čerpadlo dobrá investice. Kromě docela velké spotřeby elektřiny má běžný tepelný výstup 35°C, což je pro radiátory nevhodné. Tuto teplotu provozuje podlahové topení a tím pádem statisíce za celý komplet jen létají. Pro střední dům uvádějí solidní prodejci spotřebu až 90 kWh za 24 hod. Krát cena za 1 kWh kolem 2 Kč zatím, příští rok +10% a výsledek je jasný.
My máme ve starším nezateplenem dome ( kámen- pískovec a čedič). Vzduch - voda. Dotace prošli bez problémů. Voda- voda nešlo, ve studni mame malo vody a v přilehlé blízkosti nebyl prostor pro udelani druhe zdrže. Platilo se celkem neco kolem 330 000 kc. Mame v tom i klimatizaci a vytápění bazénu. Radiatory se zachovali,meli jsme na to ruzne firmy a tak aby to vse spočítali a aby se udelal soupis toho, co kdo rikal,doporucoval atp.proste aby to nebylo hrrr a uz je cerpadlo. Jinak zatim jsme meki sezonu 2018/ 2019 jako druhou topnou. Vse funguje,nikdo si na nic nestezujeme.plne to vyhovuje.
jenda2*
Je zde stále odně sporů ohledně TČ. Můžete uvést otápěnou plochu, teplotu otopné vody a spotřebu elektřiny za celý rok, popř. za 24 hod. v mrazech? Děkuji.
Otapena plocha cca 190 m2, teplotu vody na 45.Cerpadlo fujitsu waterstage ,tepelny vykon 12. Doma teplota 24- 26 stupnu. Jinak blizsi info ja nemam- nestaram se o to,ma to pod palcem mamina.ja jen doplatila penize za instalaci a uzivam tepla a bazénu. Ale kdyz to probirala s jejím znamym, tak rikala ze za rok protopila 34 000. Jenže je v tom i ten bazen a ten si taky něco chroupne.ale i po odecteni rikala ze je to fajn,ze je to aspon bez prace a hlavne je čisto a teplo porad.klima se zapíná jen obcas.dole v dome je v lete krásně chladno vetsinou. Nevyznám se v tom ani za mak- ale pokud bych vam mohla dodat nějaké informace a bylo tp v mych silach,tak se rada posnazim
jenda2*
No to bylo. Ceny se ale zvedly asi o 1 Kč a opět se zvednou asi o 10 % co rok do roku 2025 podle info z tisku. Zateplení zvlášť u starších domů nehraje roli. Podstatná jsou okna, dveře. Pozná se to podle toho, jak všichni v zateplených barácích naříkají, jaké mají doma v létě teplo. To u starých baráků zdaleka takové není.
Jendo2- již podruhé vas upozorňuji, ze jste nedaval v počtech pozor a ještě,ani pres upozornění,jste tento rozdil v ceně elektřiny zapomněl nebo spíše LŽETE. Jinak, a teď řeknu bohužel, je velmi vysoký predpoklad, ze se zvýšením ceny elektřiny půjde o cca stejná procenta nahoru plyn a další topná media.
No tak ono mi nejde o tu spotřebu ale o to pohodlí. Mamka uz je take starší a je to pro ni mnohem příjemnější než chodit topit. A přemýšleli jsme i nad kotlem kam se dá nacpat "pul klady",ale zas takhle to je vse bez prace.barak topí i pres zimu kdyz jsou všichni na horách a hlavne odpadly veškeré starosti se drevem,uhlim a uklidem. Také jsme se rozhodli pro tohle reseni i kvůli tomu bazénu.ale chapu ze pro hodne lidí je spotreba hodne důležitá.
Mám starou zemědělskou usedlost 220m2 zastavena plocha, tepelné čerpadlo toshiba estia 16kw, topení komplet nové, navržené pro TČ, v přízemí podlahovka, v patře radiátory, zatepleno podkroví a podlaha v přízemí. Spotřeba elektřiny komplet 36000kc/rok, topim na 23-24°C, za mě spokojenost.
jenda2*
A kolik kWh za rok nebo raději za 24 hod? . To je podstatný údaj o ekonomice provozu.
jenda2*
Já mám otápěnou plochu 240m2 a při vytápění plynem na 21°C včetně TUV to za loňský rok dělalo 24000,-. Ale kotel jsou koupil zánovní za 5000 Kč !
helin
Nevím přesně, spotřeba asi 10000kwh/rok, plyn u nás není, čerpadlo i s montáží 156000kc ze známosti, dostal jsem od montaznika celou slevu kterou měl od prodejce, tj. Asi 48%, nic na mě nevidelal.
jenda2*
Po mě chtěli 232000,- a to nemám podlahovku. Po odstavení německých jaderných elektráren bude naše elektřina prodávána ven a naši občané zaplatí vše ve skokovém zdražení. Nic dobrého pro blízkou budoucnost.
Zkusenosti s TČ cca 17 roků na starem kamenném baráku z roku 1833. Pri rekonstrukci jsem ale doizoloval obvodové zdivo 100 mm PS a dole vatou. Ve střeše je 20 až 22 cm vaty, okna spaletova 2+1 sklo. TČ jsem si tenkrat sám vyráběl a navic v přízemí mám podlahovku pod dřevěnými podlahami, v obytné kuchyni doplněno stenovym topenim. Naprostá spokojenost. Obytna plocha cca 130 m2 a platba kplet elektrina do 20.000 Kč. Izolace je podle mne zaklad- tim se sníží tepelna ztrata objektu a usetrim s jakymkoliv zdrojem tepla. U TČ je výhodné použití podlahoveho topeni a zde je nutné brat v potaz zdali objekt podlahovkou vytopim. Hygienický limit teploty podlahy je totiž 29°C, v socialech je to max 32°C. Pokud budou ztraty příliš velké dostal bych se pres tento limit a samozřejmě vyssi teplota neni dobrá pro TČ, ale hlavně zdraví a životnost plastovych trubek. Neni problem topit i radiatory, ale je nutný jejich navrh prizpusobit TČ a samozřejmě pokud mám zredukovanou tep ztrátu izolací je opět vše jednodušší. Jinak kámen jako stavební material má své vyhody( vysoká akumulace) , ale i nevyhody( vysoky soucinitel prostupu tepla). Tj např 45 cm kamenná zeď izoluje jako cihlova zeď 15 až 20 cm. Tj pokud se nejedná o 1 m silné zdivo, nebo doplněné prizdivkou z cihel, tak je velmi vysoký predpoklad či požadavek na tepelné doizolovani.
Jen ještě dodám k té akumulaci kamene. Syn má mladší barak ( tak je mladší ), ale také kamenné zdi ev v kombinaci s cihlou a nekde síla zdi až 110 cm. Izolaci nemá, neboť objekt je památkově chráněný. Má TČ vzduch/voda a bod bivalence mi vyšel -8°C( tj teplota vzduchu pod kterou kompresoru pomáhá elektrospirala). V době, kdy ještě neměl vyměněný jistič pro TČ a elspiralu, tak elspiralu nemohl připnout a presto i při venkovni teplotě -12--13°C mu teplota uvnitř neklesla o vice jak 1°C, protože zdi byly natopene a překlenuly ty cca 3-5hodin s velmi nízkou teplotou. Samozřejmě po zvýšení teploty venk vzduchu TČ jelo ještě nejakou dobu naplno aby dotopilo zdi- akumulátor. Toto u lehké stavby /drevostavba, ../ nelze, protože by teplota uvnitř objektu rychle padala dolů. Ideální je samozřejmě kombinace této akumulace a dobré izolace zvenku, pak ani několikahodinový vypadek topení není problém či teplotní diskomfort. Samozrejmě má to nevyhodu v natapeni po delší odstavce, ale to u trvale obydleného objektu není problém, ev je řešitelný přes např WiFi termostat či dovolenkovou funkci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.