Nejste přihlášen/a.
Nemáte někdo zkušenost jestli se dá vrtat dlažba touto sadou viz foto. Nerad bych jí poslal hned do nebe protože na cihly nebo porobeton je dobrá a mám jí už kolik let. Dík za případné zkušenosti.
Ta sada nářadí opravdu není takový zázrak, jak si myslíš.
Kupoval jsem něco podobného a prodávali mi to samostatně po kusech. Takže jsem koupil unašeč a vrták na otvor asi 43mm.
Vrtal jsem s tím otvory pro sloupky plotu. Byla to hrozná práce, protože dlažba byla venkovní - velmi tvrdá.
Středový otvor jsem vrtal malým vidiovým vrtákem (průměr 4mm) na sucho (bez chlazení) a i ten jsem asi po deseti otvorech spálil. Když jsem zkoušel vrtat a chladit, tak se z odvrtaného materiálu a vody stala kluzná pasta a vrták vůbec nešel do dlažby.
Na vrtání otvoru průměr 43mm jsem měl bednu s vodou a v ní zatěžkaný kus polystyrenu. Polystyren slouží jako podložka a tvoří místo pro středový vrták (abych si neprovrtal bednu s vodou). Dlažbu jsem měl komplet ponořenou vo vodě asi 1cm hluboko a takto jsem tam pomalu vykružoval otvory. Po asi dvaceti vyvrtaných otvorech už byly karbidy nebo diamanty na obvodě sedřené a tak jsem kupoval ještě jednu korunku.
Při vrtání nesmíš použít příklep, protože příklep dlažbu rozdrtí. Používal jsem maximální otáčky na pomalé rychlosti vrtačky. Když je nástroj komplet pod vodou, tak to tolik nevadí. Stejně ale vrtání trvalo velmi dlouho a šlo pomalu.
Postupně jsem zjistil, že když při vrtání pohybuji horním koncem vrtačky v kruhu, tak ten korunkový vrták bere materiál vždy v jednom místě a vrtání už bylo trošku rychlejší.
Taky musíš dávat pozor při dovrtávání. Tak už nesmíš moc tlačit na vrtačku.
A na to první provrtání existují speciální vrtáky, které se prý používají i na sklo.
Dá, je ale potřeba vyvrtat vodící díru uprostřed na trn, nebo mít prkénko s dírou o odpovídajícím průměru, protože než se to chytne neudrží se to. Pak vrtat pomalu, netlačit, dobré je i rozumě to chladit vodou. Tato a podobná diamantová sada se dá pořídit za cenu do 300Kč, což je ekvivalent cca 1 hodiny práce... Žadný rodinný klenot, i když diamant.
dá se to i vypálit vodním paprskem, záleží kolik kusu a na co, s dvouma bych se drbal doma pokud jich je dvacet nechal bych to vypálit
Za mého mládí jsem dělali otvory na vypoínače,zásuvky vodobaterie,odpady atd dělali kladívkem a pak vyštipovali kleštěmi ,oboje jsem měl z tehdy populárního dětského nářadí kleště štípačky cca100,kladívko 10g? nwn
JInak tím trubkovým vrtákem by to mělo jít, moc netlačit,ale ty rady jste již dostal,jen doplním- kolegové (obkladačinu nedělám) si obklad-dlažbu pokládají na extrud polystyren a pak vrtají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.