Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdálenost postele od gamat/topení

Od: en* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat. Už delší dobu řeším prostor ve svém pokoji, nejlepší varianta by byla postel vodorovně u gamat. Gamaty mám klasika pod oknem a mít tam i postel takto mi hodně pomůže s místem. Chci se teda zeptat kolik by měla být vzdálenost mezi postelí a gamaty? Pro info mám pokoj tzv "nudle", uprostřed okno, takže to tam moc nevymyslím s postelí v prostoru.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dívala jsem se do instalačního návodu pro Gamat RGA - ale ono to bude platit pro všechny podobné spotřebiče:

Uzavřený plynový spotřebič lze instalovat ve všech místnostech bez zřetele na jejich velikost a větrání. Pro servisní práce musí být před spotřebičem volný prostor min. 100 cm. Doporučujeme umístění spotřebiče pod okno (lepší cirkulace vzduchu). Dodržet bezpečnou vzdálenost spotřebiče od povrchů stavební konstrukce, podlahové krytiny a zařizovacích předmětů: 50 cm před spotřebičem 10 cm z levé strany i z pravé strany spotřebiče 10 cm nad spotřebičem V případě, že kamna jsou instalována nad podlahou z hořlavé hmoty, musí se pod kamna umístit izolační podložka. Pokud instalace není provedena podle pokynů a údajů výrobce, nemůžeme převzít záruku a optimální výkon zařízení.

hodnocení

0x

Stačí tolik, aby vám postel nebránila v pohybu vzduchu okolo topidla. Jinak budete mít chladno.

To není tak docela pravda. Jedná se o "konvektorové" topidlo, to znamená, že nasává vzduch od podlahy, ten se prouděním kolem topného tělesa uvnitř topidla ohřívá a ohřátý vychází mřížkou v horní části. Takže pro správnou funkci není proudění vzduchu kolem pláště zvenku topidla až tak podstatné.

Ale pozor! I ten plášť může být tak horký, že na něm neudržíte ruku a při případném kontaktu hořlavého materiálu (třeba záclony) s povrchem topidla může dojít k požáru.

Snažil jsem se najít nějaké údaje o bezpečné vzdálenosti před topidlem, ale marně. Všude se uvádí jen minimálně 10 cm nad topidlem.

en*
hodnocení

Magdon, ja prave jen nasla nad a ne pred gamaty. Nerada bych si znicila postel nebo hur. Kazdopadne bych nechala minimalne 15 cm prostor, a nemam ulozny prostor takze z pod postele by to proudilo aspon

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]