Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr nářadí - broušení větší dřevěné plochy

Od: matyas89 odpovědí: 14 změna:

dobrý den, potřebuji renovovat 50m2 drevené terasy (z fošen) a před nátěrem očistit plochu...co k tomu nejlépe použít...díky

elektrický hoblík?

excentrickou brusku?

pásovou brusku?

zatím jsem na vše používal excentrickou ale v větší ploše váhám? děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Hoblík určitě ne, tím těžko dokážete držet rovinu.

Pokud je ta terasa rovná, možná by stálo za úvahu půjčit si brusku na parkety a jen kouty, kam se s ní nedostatněte dobrousit klidně tou excentrickou.

14.08.19 18:33

hodnocení

1x
Hoblík je úplně mimo, tím si uděláš víc problémů, než pěkný práce. Pásová i excentrická bruska by asi šla. Ale neumím si představit brousit tím takovou plochu.
Takže jak píše @promon, velkou podlahovou bruskou vzít plochu a malou bruskou dojet okraje.

hodnocení

1x

Ideální je tato, nebo podobná bruska. Srovnal jsem s ní perfektně starou prkennou podlahu. Lze buď koupit, nebo vypůjčit v různých půjčovnách. Také jsem ji měl vypůjčenou, dostanete k ní vše potřebné.

No, podle mě není zrovna ideální. Je to sice bruska na parkety, jenže jde o kotoučovou brusku. Tedy při broušení terasových prken by šel brus křížem přes leta, což tedy fakt není hezké. Já měl na mysli pásovou brusku na parkety, tam jde brousit pěkně podél vláken a výsledek je mnohem hezčí.

obi.cz/...

Záleží, jaký smirek se použije pak ve finále a jak s tím kdo umí manipulovat.

Jistě, zrnitost brusiva hraje roli, jenže i kdyby to brousil sebelepší mistr, tak příčný brus bude znát. Ony totiž ty kotoučové brusky jsou dnes trochu relikt z dob, kdy se za socíku kladly parkety do stromku, dvojítého stromku, nebo ty malý do tabulového vzoru. Tam byl směr brusu vcelku šumák, protože prakticky neexistovala možnost brousit to jen po letech.

Po pádu socíku se však čím dál častěji používá anglický vzor - parkety kladené jedním směrem, stejně jako plovoucí podlahy. Proto se čím dál víc prosazují pásové brusky, které brousí podstatně lépe - nejen po estetické stránce, ale i technicky - brusný pás brousí lépe, lépe se čistí, odsává atd.

Ostatně to potvrdí každý truhlář - pásová bruska je naprostá nezbytnost v případě, že dotyčný pracuje s masivem, nebo dýhou.

Diskové brusky ( slangově kolo štěstí) se používají jen okrajově na dobrušování čel a pod - a ostření tužek :)

hodnocení

1x

Při broušení podlahy se mi osvědčila válcová bruska: mitophb.cz/...

mak*
hodnocení

0x

Z nabízených bych volil pásovou brusku. Záleží zda a čím je terasa nyní natřena a v jakém stavu je nátěr.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je terasa jen z fošen,pak je nutno uvážit způsob odstranění povrchové vrstvy.Rotační bruska poškodí vlákna dřeva dost podstatně.Potrhá je napříč a vzniknou póry.Rovinné bruska se musí použít po letech.Brousit napříč vláken je špatné.Nejlepší úprava je hoblování.Osobně bych spíše na terasu položil obklad z desek ze speciálních materiálů.WPC,dřevoplastů-

JABRAKA

jabraka*

Další zvelebení terasy jsou nátěrové hmoty,to je další soustava problémů.

JB

hodnocení

0x
Zrovna dnes jsem brousil borovicovou podlahu z dřevěných palubek- cca 22m2. Pujcil jsem si válcovou brusku a prvním broušením zrnitostí 30 jsem strhnul lak a vrchní poškozenou vrstvu. Toto jsem bral s cca 45° napříč a druhé broušení kolmo na první. Další broušení bylo zrnitostí 60 už podél let a poslední zrnitostí 100. Toto jsem stihl za cca 2 hodiny( půjčovné do 3 hodin je poloviční/- půjčovné a šmirglpásy stalo 972 Kč. Odpoledne jsem vibrační rotační bruskou 150 mm dobrousil kraje / zrnitost 40, 60 a 120/. Rohy jsem dobrousil "žehličku"- vibrační bruska, hned 120 zrnitostí. Teď mne čeká napuštění fermeží a olejem.

matyas89
hodnocení

děkuji všem za komentáře s návrhy. uvažoval bych o té válcové...ale za tu dobu už všechny fošny nejsou krásně rovné (tzn. pár kusů budu měnit za nové) a pak má představu, že to co bylo nyní nahooře...zbrousím...natřu v 1 vrstvě a otočím čelem dolů a nahoru dám tu stranu dřeva co byla dosud skryta...

ta původní horní strana byla 5 let neudržovaná tak je více popraskaná...ne úplně ale mikro prskliny v vyschlým dřevě...

díky za tip na tu výlcovou brusku...tu fakt použiju v interiéru na úplnou rovinu...

na ten venek tím že to budu stejně otáčet a demontrovat jste mě překecali na tu pásovou...a hlavně at neuvažuju o hoblíku..to díky s tím jsem neměl zkušenost

doplněno 21.08.19 12:19:

jinak excentrickou jsem z obrousil dost velkou čsát dřevěné fasády ale to bylo kolmo na fasádě, tam se to dalo použít...tady v horizontu bude lepší asi ta pásovka

figurek*
hodnocení

0x

Možná že prkna nebudete muset přímo brousit. Stačilo by je vydrátkovat.

Radím : někde v půjčovně nářadí si pujčte brus na parkety s drátkovacím kotoučem.

Výběr nářadí - broušení větší dřevěné plochy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]