Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám v plánu stavbu opěrné zídky v takovém dolíku který je součástí zahrady, který před desítkami let sloužil jako obecní skládka a nyní je zavezen zeminou. Nad dolíkem je louka a dále pole ve svahu a na jaře se tam docela stahuje voda. Nechtěl bych proto něco podcenit, abych nemusel za pár let řešit vyvracející se zídku. Plánované provedení viz nepovedené přiložené nákresy. Armovaný základ o hloubce cca 1m vylitý přímo do výkopu, nad zemí zídka výšky 1m ze ZB 30. Armování zídky mám v plánu pomocí 12mm roxorů, do každého ZB dva svisle a tři vodorovně. Do základu nějaký armokoš, přesnou podobu ještě nevím (dokážete někdo doporučit?). Podél zídky (ze strany ke svahu) mám v plánu natáhnout drenážní trubky a vyvést je skrz zídku. Tyto pak obskládat kamenivem / zasypat štěrkem. K zídce nopovou fólii. Boky zídky budou zapuštěné do svahu, tj. domnívám se, že by to snad mělo být celé stabilní. Říkal jsem si, že ušetřím za statika a radši koupím víc železa Nějaké tipy / návrhy, připomínky? Zatím nemám s podobnými konstrukcemi zkušenosti. Děkuji...
Ještě dodám, že přes zídku povede plot, jinak musí víceméně jen udržet sebe, případně trochu "jistit" svah. Úplně výhledově uvažuji, že bych v tom místě postavil sklep a následně ho zasypal - zamýšlená zídka by se pak stala jeho součástí, ale to je hudba budoucnosti.
ono strašně moc záleží na základech - resp. typu horniny, kam ukládáte základy... Pokud to je návoz na pevné zemině a vy budete dělat základy do této zeminy, pak bych viděl "co hloubka v zemi, to výška nad zemí" - nechal bych ztracené bednění v jednom pásu... nenapojoval bych na alternativní základy s nějakými navrtanými roksory...
ZB se proleje až dolů a bude mít lepší pevnost, než "nalepené" nad zemí s pár tyčkama...
no zní to dobře - jenom záleží na podkladu... ony v bažině se ztratí i 5ti metrové sloupy... a u nás byl jednou závoz léta užívaného "smeťáku" - ta vrstva tam byla dobrých 5 metrů ... ale to už je asi extrém, který vám nehrozí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.