Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opěrná zídka ve svahu (navážka)

Od: zdenekm® odpovědí: 4 změna:

Zdravím. Mám v plánu stavbu opěrné zídky v takovém dolíku který je součástí zahrady, který před desítkami let sloužil jako obecní skládka a nyní je zavezen zeminou. Nad dolíkem je louka a dále pole ve svahu a na jaře se tam docela stahuje voda. Nechtěl bych proto něco podcenit, abych nemusel za pár let řešit vyvracející se zídku. Plánované provedení viz nepovedené přiložené nákresy. Armovaný základ o hloubce cca 1m vylitý přímo do výkopu, nad zemí zídka výšky 1m ze ZB 30. Armování zídky mám v plánu pomocí 12mm roxorů, do každého ZB dva svisle a tři vodorovně. Do základu nějaký armokoš, přesnou podobu ještě nevím (dokážete někdo doporučit?). Podél zídky (ze strany ke svahu) mám v plánu natáhnout drenážní trubky a vyvést je skrz zídku. Tyto pak obskládat kamenivem / zasypat štěrkem. K zídce nopovou fólii. Boky zídky budou zapuštěné do svahu, tj. domnívám se, že by to snad mělo být celé stabilní. Říkal jsem si, že ušetřím za statika a radši koupím víc železa :) Nějaké tipy / návrhy, připomínky? Zatím nemám s podobnými konstrukcemi zkušenosti. Děkuji...

Ještě dodám, že přes zídku povede plot, jinak musí víceméně jen udržet sebe, případně trochu "jistit" svah. Úplně výhledově uvažuji, že bych v tom místě postavil sklep a následně ho zasypal - zamýšlená zídka by se pak stala jeho součástí, ale to je hudba budoucnosti.

Opěrná zídka ve svahu (navážka)
Opěrná zídka ve svahu (navážka) #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

ono strašně moc záleží na základech - resp. typu horniny, kam ukládáte základy... Pokud to je návoz na pevné zemině a vy budete dělat základy do této zeminy, pak bych viděl "co hloubka v zemi, to výška nad zemí" - nechal bych ztracené bednění v jednom pásu... nenapojoval bych na alternativní základy s nějakými navrtanými roksory...

ZB se proleje až dolů a bude mít lepší pevnost, než "nalepené" nad zemí s pár tyčkama...

doplněno 12.08.19 14:34:

no zní to dobře - jenom záleží na podkladu... ony v bažině se ztratí i 5ti metrové sloupy... a u nás byl jednou závoz léta užívaného "smeťáku" - ta vrstva tam byla dobrých 5 metrů ... ale to už je asi extrém, který vám nehrozí.

hodnocení

Ono se právě vůbec neví co tam bude, až začnu kopat. Podle vyjádření místních pamětníků je tam navezená velká vrstva. Roxory nebudou navrtané, ale zabetonované - do čerstvého betonu zapíchám cca 2m tyče - tj. svislý roxor bude přes celou výšku základu, i přes celou výšku zídky (v jednom kuse).

hodnocení

0x

Myslím, že to máte vymyšlené celkem dobře. V té délce devíti metrů, bych dal roxory tak, aby vystupovaly ze základu až do poslení řady SB.

hodnocení

Určitě, tak to mám v plánu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]