Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příčka 15cm a jeji zatížení

Od: luke020 odpovědí: 20 změna:

Mám rozdělenou mistnost 4,5x7,5m příčkou a planuji nad ní udělat trámový strop, ktery bude zatížený místností.Unese tato příčka zatížení stropu, když na příčce budou položeny tramy 4m 22x18cm?Puvodně jsem tam chtěl dát 8m, aby to bylo v kuse, ale z praktického hlediska bych raději volil 4m, ktere budou spojeny nad příčkou.Díky za rady

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Z jakého materiálu ta příčka je?

luke020
hodnocení

Z palených plných cihel formát 29x15x6,5

Patnáctka s CP by to měla udržet. Co bude nahoře?Pokud jen půda na občasné sušená prádla by to mělo stačit. Pokud víc tak minimálně průvlak se zakotvením do nosných stěn -15x 20cm a vyarmovat 4 pruty roxor cca 10mm s kryttím min. 1cm v rozích průvlaku.

dylin
hodnocení

1x

Podle mě neunese... kdyby ta příčka byla spřažena přes vyztužený betonový věnec s ostatními zdmi, tak dejme tomu. Zajímavé, že na 4m dáte takové hovadské trámy, ale na patnáctku příčku byste to klíďo vrzl. Jestli si to dobře pamatuju, tak nosná příčka začíná na 17,5 cm.

luke020
hodnocení

Tak ty trámy jsem bral podle ostatnich 8m, ktere jsou na zbytku domu.Jen tady strop prostě není.A ve vedlejsí mistností má příčka 20cm i s omitkou a také na nem jsou trámy, ale práve v tech 8m.Proto se ptám kdo má víc zkušeností.Asi by slo udelat dodatečný venec na té příčce.Nebo množná i přizdít tu příčku.

hodnocení

1x

Luke, ze zkušenosti se sice říká, že 15 cm je jen příčka, ale věřte tomu, že tato zeď unese strop, který tam chcete dělat. Všechno má ale svoje pro i proti. Pokud pod tou příčkou bude mizerný podklad v podobě mirezného betonu, mohl by být problém. Zase tam ale nemusí být základ jako pod obvodovou zeď.

Pro podporu scvého tvrzení dodám odkaz na 17.5 cm cihlu, lepenou na pěnu, která nemá takovou pevnost jako cihla plná.

wienerberger.cz/...

Zkopíruji větu: jednovrstvé vnitřní i vnější nosné zdivo tloušťky

Pak ješt slabší zdivo, 14cm

wienerberger.cz/...

Cihly pro nosné zdivo

Už jsem Vás přesvědčil, že to 15 cm unese?

luke020
hodnocení

No neco na tom bude.Samotný strop to unese to se nebojim spiš, když bych tam chtěl v budoucnu udelat podkrovní pokoj.Byl bych jistější za 20cm, ale je tam ta 15cm,která má svuj zaklad.Podlaha tam není tak,že jsem hrabnul do zeme abych to zjistil.

Když chtete mít jistotu, jako kulemet, jak píše Ferax, dejte silnější, ale určitě vydrží i 15 cm stěna.

hodnocení

0x

Odpověděl jste částečně sám. Příčka není nosná zeď. Já bych to neriskoval. Pokud nechcete dát překlady 8m, postavte příčku (stěnu) nejméně 30cm.

luke020
hodnocení

Ty 8m trámy taky budou mít nějaký průhyb ale asi to bude nejlepší řešení

Ferax, prosím, koukněte, zdali 14cm a 17,5 cm je opravdu nenosná stěna.

Milane říká se, že jistota je kulomet. Tady je nějaké povídání. Nebo tady. Tuším, že máš ke stavařině blízko, ale přes to myslím podle mých nestavařských, ale praktických zkušeností, že je potřeba pokud použiju příčku jako nosnou, aby měla mohutnější parametry. Neznám stavařské normy, ale i v těch článcích se přiklání k tomu co uvádím.

Díky za odkazy, jen potvrzují moje znalosti že: "Naopak u starších domů se setkáváme i s nosnými zdmi o tloušťce pouhých 150 mm. "

To je z toho prvního odkazu.

Ten druhý je jen povídání.

Asi každý čteme něco jiného.

luke020
hodnocení

Mám chalupu starou 70let a mezi obejvakem a kuchyni je nosná zed 15cm.Je na tom dokonce položeny překlad a celý strop nad kterým je půda plně využívaná .Nikdy jsem to neresil az ted jsem si toho tak jenak vsiml.A v te oddelene mistnosti tu 15cm delal nekdo předemnou je to na zaklad a kvalitni malta zadne vapno s piskem jak se dalo driv. Akorat kdybych z toho chtel udeělat 20cm tak nevim jestli by to k necemu bylo kdyz to nebude jeden celek. Tu pricku se me fakt bourat nechce a znova ji zdit silnejsi.Jedine s cim se mohu poprat tak jsou ty 8m tramy snad bych je tam dostal nejakým zpusobem,abych nemusel příčku zatěžovat čtyřkama

cernylysak
hodnocení

0x

Už v roce 1986, když jsem přistavoval patro, tak mi bylo řečeno projektantem že zeď z plných cihel 15cm je už nosná a jelikož jsem to stavěl sám, tak to byla dost důležitá informace.

A dost pochybuju, že pan architekt (projektant) kecal nějaký nesmysly a jeho radami se řídím dodnes.

skaut*

Ano, 15cm při malém zatížení může stačit, ale problém nastane se základy. Pokud se Vám příčka nezačala propadat, tak jste dodělával základy, nebo máte dobrou zeminu. Opravdu to může nadělat výce škody, než užitku.

skaut*
hodnocení

0x

Dobrý den,
Pracuji ve společnosti, která dělá statické zajištění poškozených budov. Takovéhle kutilství ve stylu "to určitě unese" tvoří dobrou polovinu mé obživy. Pokud ta příčka nevybočí, tak stejně pod ní nejsou základy a proboří se. Jedině, že byste měl základovou desku místo pasů, ale o tom silně pochybuji.

luke020
hodnocení

Ještě to upřesním.Já jsem to už takto koupil udělané z chalupou, ale skladba je tedy následujicí zaklad pod příčkou je hluboky 70cm vím to protože tam není žadná podlaha tak jsem tam trochu hrabnul. Ta místnost je vybrana 50cm dolu o proti urovni podlahy.Zaklad je ze ztraceneho bednení 25cm a na tom je vystavená příčka 15cm z palených plnych cihel.Nevím kdo to dělal a proč to nedokončil.

Můj plán by byl teda následujicí, že bych strop udělal tedy s 8m tramu aby ta vaha na příčku nebyla takova a nebo jestli by stačil 4m trámy, které by byli nad příčkou provazany a sešroubovány k sobě? Příčku bourat nechci a blbost je asi na ni nalepit ještě jednu řadu cihel.

Nedělal bych problémy navíc -udělal to jak jsem psal 11.8 ve 20:39

Zkusím opět připomenout případ, kdy byla v domě 15 cm příčka z plných cihel až do prvního patra. V přízemí celou příčku vybourali až ke stropu. Rozpon 5metrů. Příčka stále ve vzduchu, jen přirozenou klenbou. Až po mnoha letech jsem to náhodně zjistil a příčku nechal zboural.

Kdo neviděl, neuvěří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]