Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zarosená plastová okna

Od: adja odpovědí: 26 změna:

Chci se zeptat, zda je v pořádku, že se rosí plastová okna teď v zimě. A jak se to dá poopravit? je problém v tom, že málo topíme? nebo hodně?

děkuji za odpovědi

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den,

hodně tady čtu o rosení plastových oken a nedá mi taky,než dát jeden příspěvek.Nejsem žádný expert na plastová okna,ale nezdá se mi,že by hliníkový rámeček měl až tak velký vliv na rosení.U nás v ulici je 20 rodinných domků,všechny jsou staré více jak 30 let a polovina z nich má vyměněná okna za plastová,včetně našeho domu.Vím stoprocentně,že nikdo z nich nemá více jak 5-ti komorový systém a dvojsklo.Nikdo nemá zateplenou fasádu,jenom jedni mají zateplenou střechu.Sleduji,jak často se jim rosí okna.Kromě jedněch důchodců,kteří málo topí a prakticky nevětrají,tak nikdo nemá potíže s rosením oken,včetně nás.A když budu mluvit jenom za sebe,tak náš dům je 33 let starý,nezateplený,okna plastová 5k/2 sklo,okna máme ve směru sever/jih,topíme uhlím na 22 stupňů,řádně větráme a nemáme jediný problém s plísní a či rosením.Moje rada je, dostatečně topit,ale taky větrat.

Jen na okraj, rámeček má obrovský vliv na pocení oken.

hodnocení

0x

velice častý dotaz, nejen zde na tomto webu.

Jde o nízkou teplotu povrchu plochy oken, tzv. rosný bod. Odstranění je většinou drahé, ale... co je drahé.

Musíte zvýšit povrchovou teplotu, se snížením vlhkosti v bytě. Někdy pomůže jedno, jindy oboje řešení. Jak toho dosáhnout je mnoho možností.

jozef111*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nechci vyzvídat, ale pravděpodobně jste si nechali vyhotovit několik cenových nabídek. Nezlobte se na mně, ale pokud jste si vybrali ty opravdu nejlevnější, je to ten první předpoklad vzniku problémů. Ona ta cena většinou reprezentuje i kvalitu oken. Potom záleží hodně, ve kterém místě zdi je okno umístěno, mělo by být o kousek víc ven, než je střed zdi. Při jiném umístění vznikají jiné průběhy poklesu teplot. A rovněž i interiérová teplota spolu s vlhkostí má veliký vlyv. Nedá se spoléhat na to, že výměnou oken můžu začít šetřit peníze tím, že přestanu topit. Takže jediný způsob je udržovat dostatečně vysokou vnitřní teplotu a větrat. Samozřejmě větrat nárazově - využívat tzv. sklopku je akorát topení do ulice.

Zdravím.

zabatko

My jsme si nechali vyměnit kastlová okna za plastová, trojsklo, profil 7 komor Salamandr, paropásky a rosí se to stejně jako obyč 5 komorové dvojsklo bez pásek. Rosí se to hlavně v místnostech kde se spí, nebo kde je dost květin. Jediné co pomáhá je šokové větrání, prostě naplno otevřít na několik minut okno.

zabatko, ano je to možné, ale v ostatních místnostech se nepotí, že? Nízká teplota v ložnici, kytky, a potící se člověk v posteli... A ještě jaké jsou to troskla? jaký rámeček?

zabatko

Hliníkové, plněno kryptonem.

zabatko

Není to ale nijak dramatické, v místnosti momentálně spíme 2 dospělí a dítě, je to pokojík 10m2, takže si z toho velkou hlavu nedělám. Kastlová v té samé místnosti byla do rána zapocená od vršku až dolů, tady se jedná jen o proužek cca 5 cm, který je mokrý a do 2 hodin po odejití z ložnice to uschne samo. V paneláku se nám plasťáky rosily tak, že to stíkalo z parapetu až na zem.

Začíná mě ale trápit malý plesnivý koutek v rohu mistnosti, jedná se o rohovou místnost, zatím bez vnějšího zateplení - nejsou korunky na všechno najednou. Co s tím, alespoň než bude zataplení? Dům má rovnou střechu, ale ta neprosakuje, příští rok ji budeme renovovat, ovšem nevím, jak nejlépe. Jsou tam pláty ipy.

zabatko, hliníkový rámeček, to je problémek, a¨krypton je skvělý a mezera mezi sky je jak velká, jak je silný rámeček?

Přes zimu si namalujte projekt střechy, řez vazby, a pka něco vymyslíme. Zateplení můžeme probrat po Novém roce, zatím je třeba stanovit (ne odhadovat) sílu a druh izolace.

zabatko

Díky, no nevěděli jsme, že hliník je problém, máme hliník i v místnostech kde se to nerosí. Mezera mezi skly je cca odhadem něco přes 1 cm. Pomalu začínám litovat, že jsme koupili starý barák, to je pořád něco, od statických problémů (dnes jsem vznášela dotaz ohledně prasklin), přes úniky z topné soustavy (nejspíš) - klesá tlak atd.

Aby to nevypadalo zle, ten hliník se dříve montoval normálně. Dneska již ne. Mezera mezi skly je třeba: 10,12,14,16,mm. Navrhoval bych odstranit kytky z ložnice, ale bohužel, ani mě se to doma nepodařilo.

alf*

co se nepodařilo, odstranit kytky nebo rosení?

alfe, kytky a rosení. Ale je to v nájemním bytě, který užívám několik dní v týdnu. Bohužel nemám sílu dotlačit majitelku do nových oken.

zabatko

Jste mě normálně zmátl, půjdu se podívat na speficikaci profilu Salamandr, co tam vlastně máme. Mezeru bych viděla tak na 1,2 mezi jednotlivými skly, ale musím mrknout do papírů. V ložnici je kupodivu jen 1 kytka, tam bude asi spíš problém že tam spávají 3 osoby na dost malém prostoru, myslím. Když už jsme u toho rosení, tak stejným profilem jsme zasklili i lodžii a vznikla něco jako zimní zahrada o ploše cca 9m2, tak počítám, že až tam prorazíme topení a budeme to opravdu užívat jako zimní zahradu tam to bude trpět dost na rosení. (Ale zase se tam nebude spávat :)). Větrání je vyřešeno 2 ventilačkami a pak jsou tam dveře, které se sice dají otevřít kvůli umývání oken zvenčí, ale využívat na větrání asi moc ne, neb lodžie je v prvním patře, to by hrozil úraz . Jste jako můj přítel, ten by kytky zrušil úplně a alespoň co do rosení oken má nejpíš recht :-D.

Pozdravujte Vašeho skvělého přítele. Vzkazuji mu, že já bych kytky nezrušil, jsou přeci tak krásné, jen bych je namaloval na sklo a stěny.

jirbar*

Teorie je jedna věc a skutečnost asi jiná. Nedalo mi to a změřil jsem teplotu. Dvojsklo s hlinikovým rámečkem, údajně s koeficientem 1,0. (alespoň na rámečku to je napsáno). Venku -4.1 v bytě 21 vlhkost 62. No a čidlo odizolované jen papírem ukazuje vnitřní teplotu skla v místě rámečku 10,3 což je jistě pod rosným bodem.

zabatko

Ještě že co do designu bydlení mám u nás hlavní slovo já, takže se hold s nějakým tím rosením nejspíš budeme muset smířit :)

jabraka*
hodnocení

0x

Milan to v podstatě zodpověděl.Nízká teplota povrchu skel.Důvod je nasnadě.Špatná cirkulace vzduchu kolem oken.Právě plocha oken nesmí být umístěna do vnitřního výklenku,aby vzduch z radiátorů stoupal kolem skla a ohříval ho.Pokud bude okno příliš venku,víse se prochlazuje a pokud se ještě přidruží horší tepelná propustnost,nebo spíš bych měl říci, větší tepelná propustnost a ono se prochladí pod rosný bod.Při větší relativní vlhkosti a nižší teplotě vzduchu v místnosti se voda vysráží už při teplotě okna 12 - 15 st C.

Chtěl bych to ukázat na našem okně,je zabudováno téměř zároveň s vnitřní stěnou,teplota vzduchu uvnitř je asi 19 st C venku dnes - 4 st C radiátor studený,topí se velmi spoře ventil nastaven na 1.

Okno zamlženo není.

JABRAKA

Zarosená plastová okna
jirbar*

Jak se říká "babo raď". Pokud dobře čtu tak se mi zdá, že rada je protichůdná s radou "josef111". Ten tvrdí osadit okno do zdi od středu spíš k venkovní straně a zde je rada umístit okno spíše k vniřní straně zdi, určitě taky úzký parapet, aby vzduch z radiátoru dobře proudil kolem skla. Na druhou stranu pokud se dívám na přiložený obrázek tak pokud je focen (aspoň to tak vypadá) z vnějšku, tak mi to připadá, že okno lícuje s vnější hranou zdi.

Jinak ze zkušenosti od sousedů v paneláku. Pozvali si rádoby meloucháře , okna se potili a plesnivěly zdi. Hlavně balkonová výplň zhotovená YTONG asi 12 cm a na ní asi 10 cm polystiren. V létě vše bourali. Jiný řemeslník z pod oken vytahal kovové úhelníky co tam ten první nechal, řádně zapěnil, přetáhl špalety. Balkon celý znova a přerušil drážkou v balkonu tepelný most a zaizoloval i plastové profily nad oknem, kterými se vyplňuje mezera nad oknem až ke stropu.

Pokud se týká zdí tak zatím v pořádku. Okna se však rosí po obvodě a já sám se domnívám, že to má na svědomí hlinikový rámeček skla.

jirbar, umístění oken je jedno kde budou, ALE:vždy musí být povrchová teplota nad rosným bodem.

Mám vnitřní parapet široký 48cm venkovní (bude) 25cm.

Okna se nepotí. Mohl bych napsat elaborát kam umístit přesně okna, ale NENÍ jen jedno nejlepší řešení. Pokud je špaleta vylepena EPS, jak je zarytý rám, pokud jsou paro těsné a propustné pásky, jak je řešen vniřní parapet atd...

zkrátka tepelný most nesmí být!

jirbar*

to milancukrar. Já tomu neodporuji, jen jsem reagoval na horní 2 rady, které se mi zdály protichůdné. Rosný bod je jasný. Pokud však v sousedovic případě řemeslmík nechal pod okny kovové úhelníky a v balkonovém otvoru tvořil beton balkonu tepelný most a ty asi 4 plastové oknové profily kterými doplňují otvor nad balkonovými dveřmi a oknem asi taky moc izolační nejsou tak proto plesnivěl strop a u země ze zdi tekla voda.

Zatím to mají v pořádku jen to rosení oken po obvodě. Já navrhuji ať si jedno sklo nechají vyměnit pro zkoušku za sklo s "teplým" rámečkem.

Jinak větrají o sto šest a naplno. Vaří se na plynu, je nový digestoř v kuchyni a v koupelně průměr 150 s automatickým hydrostatem.

arimas*
hodnocení

0x

I moje okna se rosi . mame drevena a pod okny je topeni! rano se vzbudim a mame skoro potopu. v celem byte tzn. obyvak i loznice , akorat ta pracovna je sucha ...

teplota je pres den 21 ale v noci to klesne na 19 pac se netopi..

taky bych se toho rada zbavila pekne me to ser.. :(

arimas, je to vždy studeným povrchem oken. Navržení odstranění musí být více informací, popřípadě fotky.

Ještě několik hodin a pak až příští rok, pokud nenaleznete dobrou radu, budeme hledat spolu příští rok.

arimas*
21.12.09 18:15

ok :))

kejki

Když v noci netopíte, tak sklo prochladne a orosí se. Další vliv jsou žaluzie a závěsy. když chcete mít v noci chladno, musíte mít ještě lépší skla, aby byla jejich povrchová teplota nad rosným bodem. Nebo topit i v noci...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]