Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Deštová voda, nádrž nebo vsakování?

Od: xman odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

jsme ve fázi dokončeování hrubé stavby a řešíme kam svést okapy z RD. Dešťová kanalizace ve vsi není, vrt máme vlastní (voda zadarmo). Plocha střechy cca 150m2, pozemek 800m2. Myslíte si, že má cenu řešit nádrž na dešťovou vodu zakopanou do země nebo pouze vsakovací nádrž na pozemek. Předem děkuji za Vaše zkušenosti a rady

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

3x

nadrz budete jeste v budoucnu potrebovat.. vrt neni vsespasny

hodnocení

3x

Zejména u "dnešních" vrtů (co nejlevnější a melé průměry) bych nádrž před vsakovací galerií doporučoval.

Vrt má velmi malou akumulaci a velkým odběrem ho můžete i zničit.

Pokud tedy prostorové podmínky dovolují, potom akumulační jímku na dešťovou vodu před vsakovací galerii rozhodně dejte.

asd1
hodnocení

3x

Určitě nádrž a velikost 5 kubíků a klidně i větší.. Nejlíp hned na začátku řešení které bude dobré i v budoucnu. Vrt vůbec není trvalá jistota vody...

hodnocení

2x

Tak jsem Vám to propočítal.

Ale protože nevím, kde přesně se dům nachází, tak to napíšu poněkud "obecně".

S plochou střechy 150m2 a plochou zahrady 800m2 (uvažuji, že by se zalévala celá zahrada) to vychází takto:

Pokud stavba stojí v místě s nejnižšími srážkami v ČR (400-500mm), tak velikost nádrže vychází 3,7m3

Pokud stavba stojí v místě se středními srážkami v ČR (700-800mm), tak velikost nádrže vychází 5,7m3

Pokud stavba stojí v místě s nejnižšími srážkami v ČR (1200-1400mm), tak velikost nádrže vychází 5,7m3

(to je proto, že více vody na 800m2 stejně nevyužijete).

V případě, že by se voda z nádrže používala i na praní a WC by se to ještě podle počtu osob muselo přepočítat.

honzik*
hodnocení

2x

nádrž určitě ano. Jedna věc jsou ovšem výpočty a věc druhá je praxe. A praxe radí dát co největší. I proto, že tam je nějaké maximum (pak jde voda přes přepad) a často i nějaké minimum, které by tam měl zůstat, aby nádrž dle výrobce nevyplavala. Takže v reálu je tam využitelný objem dost limitovaný. S tím souvisí to, že doporučuji, abyste si byl zcela jistý, že jímka je taková a tak usazená, že nehrozí vyplavání (že tam nemáte spodní vodu, montáž je v souladu s předpisem výrobce), že nehrozí její zhroucení (vhodná jímka s výztuhami, správně zasypaná) a že ten kdo to bude dělat tomu opravdu rozumí a neojebe to, jak je dnes zvykem.

asd1

Jj, a z toho důvodu bych přemýšlel o zalití betonem, pak nevyplave :D...

honzik*

a nevyplave to pak i s tím betonem? Já bych hydrauliku rozhodně nepodceňoval. Takové zdymadlo zvládne i obrovský tanker... Ale možná plácám. Obdoba platí o tlaku z boku - možné zborcení.

asd1

Prostě nosný beton a nádrž jen jako "těsnění" O tom aby vyplavala betonová jímka jsem ještě neslyšel, u té plastové je to asi celkem reálné, stačí spodní voda a prázdná nádrž... Jen to vyjde dráž než zasypání, i když ten beton může být hodně mizerný...

xman
hodnocení

A prosím jakou veliokost by jste doporučili? Má cenu již třeba 2 kubíková nádrž?

Díky za rekace

Nedoporučujeme...ale počítáme.

Velikost akumulační nádrže se počítá z velikosti střechy (ev. dalších ploch do ní svedené), podle uvažovaného využití vody z nádrže (jestli jen na zahradu-jak velkou, nebo i na praní a splachování WC v domě), a z konkrétního umístění domu a srážek v daném místě.

Odhadem to vyjde někde kolem 3,7m3 a spíše i větší.

Jímka 2m3 se nemůže ani vyplatit, ji zakopávat. Máme 10m3 a kdybych měl neomezeně prostoru a financí šel bych i do větší.

joudic*

@clayman a kde tu vodu jako berete, aby to naplnilo 10m3, docela by se mi hodila semtam :-D, tady prselo za cely rok 2-3x a sud to naplni a kdyz pretece buxus ma aspon nekdy zalivku, ale stara vana na druhem rohu domu snad jeste nikdy poradne nepretekla..

a ta silena bourka, jakou jsem leta nezazil, ktera mi minuly tyden utopila civku u forda byla o 20km dal, a na zahrade po navratu byla sucha trava *smich*

Když teď v poslední době pršelo, tak se nám vždy naplnila tak 1/4-1/5 jímky. Je pravda, že jsem ještě zapomněl na pergolu a zahradní domek - sbíráme dešťovku opravdu všude, takže to je další plocha. Ve výsledku cca 120m2. (nepočítám sklon)

jendad

T ak počítejte. Při průměrně 500mm srazek na m2(to jsou 500l) to vychází u 100m2 zastavěné plochy asi 50m3 vody. Problém je že je to za celý rok.

hodnocení

0x

VRELE doporucuji retencni nadrz na destovku,v projektu jsme meli 5m3,strecha asi 220m2,sli jsme do 2m3,lituji dnes ze jsme nesli do te vetsi,presto ze mame studnu,zalevame i z retencky,dnes i do budoucna -kazka kapka dobra.Vody bude cim dal mene.Je to nezmenitelne rozhodnuti,jednou by jste litovali(jako my).

re4zon
hodnocení

0x
Pokud na to mate prostor, dejte klidne 10m3 i vetsi. Kolega ma 15 a rika ze by vetsi neuskodila. Ze strechy tak velkou nezaplnite, ale pres zimu se naplni jak nic a cele jaro mate cim zalevat.

hodnocení

0x

Máme jímku na dešťovku 10m3 na pozemku 700m2. V zimě se naplní, ale pak už celý rok ji stihneme dřív vyzalévat. Teď máme nastaveno, že půl pozemku zalévá každý den 5min. Je to jen povrchové zalévání, které se osvědčilo více než jednou týdně větší množství. Pokud prší zalévání vypínáme. Letos to docela jde, ještě jsme na dnu nebyli, ale menší jímku bych nechtěl. Dům má plochu 70m2, střechu netuším, ale +/-.

bulik*
hodnocení

0x

No já bych dal aspoň 6m3 do země a někam do rohu na zeminu dal za křoví dva černé IBC 1000l barely, do kterých bych do plna přečerpával z podzemní nádrže a z těch bych měl rozvod samospádem po zahradě.

xman
hodnocení

Děkuji za Vaše rady,

místo nám dovolí 8m3. Tak ji uděláme. Svody z okapů ta, svedem kg trubkami a v případě přeplnění, uděláme přepad do trativodu.

Díky moc za Váš čas

michal12
hodnocení

0x

Stoprocentně doporučuji podzemní nádrž, samozřejmě záleží na tom, kde bydlíte a jaká je vydatnost vrtu, ale za poslední roky zaznamenalo mnoho majitelů studní pokles podzemní vody. Nehledě k tomu, že časem budete možná řešit i bazén a pak nastane dilema, jestli z vrtu v létě raději zalévat trávu nebo napustit bazén, protože na obojí nebude. Pak ta dešťovka přijde vhod. Pokud se nemýlím, tak tím pomůžete i přírodě (sice je to kapka v moři, ale i ta se počítá) a navíc stále běží program Dešťovka, kde vám polovinu nákladů na podzemní nádrž proplatí.

vinca*
hodnocení

0x

Dobry den,

...pred kolaudaci jsem ze strechy udelal trativod (skruze) a dole jsme narazili na sterk, takze trubka pichla do skruzi a voda se dule ztracela. Pocital jsem s tim, ze do budoucna zabetonuji dno a bude z toho 1,5m3 jimka...na podzim se chystam zakopat aspon 5m3 jimku na vodu s prepadem do trativodu, takze urcite jdete do jimky, cim vetsi, tím lepsi...

asiemil
hodnocení

0x

Mám 5m3. Za 10 let došla voda 2x. Jednou dlouhé sucho a jednou dlouhodobý mráz.Splachujeme 2x wc. Takže za mě určitě deštovkou nemrhat!

jenda2*
hodnocení

0x

Jen nebuďte tak optimistický:

zpravy.aktualne.cz/...

Pro vás je teď ideální doba pro zakopání nádrže pro dešťovou vodu a její další využití např. pro splachování, možná praní, ve druhém vodovodním samostatném okruhu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]