Nejste přihlášen/a.
Chci namontovat novou zásuvku.Dnes v Obi jsem koukal kabely 2,5mm.Jeden byl 5žilový za nejakých1,69Eura a druhý 4 žilový za 3,5Eura,trojlinka taková nebyla.Na co je ten 4žilový kabel? Uvažuji za tu cenu koupit 5žilový i když na zásuvku jdou jenom 3dráty.Jedna fáze a PEN a nulák jdou oba do PEvodiče? Chci to zapojit po novém.
2x
Můžete použít jakýkoliv CYKY kabel (minimálně 2,5 mm2), který obsahuje drát hnědý (černý), modrý a zelenožlutý. Další dráty nepotřebujete a budou Vám v zásuvce akorát dost překážet. V nouzi lze použít i ten 5x2,5 mm (třeba Vám zbyl z minula a elektro má zavřeno), ale rozhodně bych ho nekupoval. K čemu další propojovací svorkovnici? Pro jakou jistotu? Je to jen další možnost poruchy. Snad jen jestli uvažujete o pozdějším připojení další zásuvky.
"...PEN a nulák jdou oba do PEvodiče?"
Tak tuhle otázku jsem moc nepochopil. PE je ochraný vodič, N je nulák a PEN je ve starší instalaci společný nulák a ochraný vodič. Pokud jednou PEN rozdělíte na PE a N, už je nikde nesmíte zase spojit dohromady.
Doporučil bych na to zavolat někoho s potřebnou kvalifikací (vyhl. 50, minimálně §6). Elektrika je sviňa.
doplněno 08.08.19 10:04:
Jestli potřebujete připojit jeden spotřebič, kupte jednoduchou zásuvku. Jestli potřebuje víc spotřebičů, kupte dvojzásuvku, případně pouřijte rozdvojku. Jakou na tuhle otázku čekáte odpověď?
0x
Proč nekoupíte v elektru správný kabel?
Hnědý/černý - fáze - L - levá zdířka zásuvky s kolíkem nahoře
Modrý - nula - N - pravá zdířka zásuvky s kolíkem nahoře
Žlutozelený - ochranný vodič - PE - na ochranný kolík
Jinak ne, hlavně nikde nic nespojovat, v soustavě TN-S (třívodičové) žádný PEN neexistuje, jen rozdělený N a PE.
Jinak čtyřžilový se běžně používá u motorů, kde nula není potřeba.
Potřebuji 5m kabel.Mám to tahat v kuse od svorkovnice až do zásuvky a nebo ješte udelat další svorkovnici tak metr pred zásuvkou? Pro jistotu.Pujde to ze sklepa nahoru .
0x
pětižilový kabel se v domácnosti používá hlavně na připojení elektrického sporáku, tři fáze, nulák, zemění. Pro jiné použití je zbytečně předimenzovaný.
Čtyřžilový se typicky používá pro připojení nějakého aparátu s třífázovým motorem, doma tak snad leda na nějakou sklepní zásuvku 3*380V pro míchačku nebo cirkulárku.
Promiňte, ale nechce se mi věřit, že v OBI neměli třížilový drát pro normální domácí zásuvku. Určitě ho tam najdete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.