Nejste přihlášen/a.
Náš blok byl původně podnikový ( podnikové byty ) a po cca roce 1980 kdy se podnik rozpad a podnik blok prodal osobě - majiteli takže potom to byly byty s majitelem.
Během cca 30 let majitel cca 30 - 40% bytů prodal do soukromého vlastnictví.
Nyní zbytek si rozdělil s druhým majitelem. - jak proběhlo rozdělení bytů v soukromém vlastnictví nevím.
Ale nyní nový majitel vydal novou smlouvu - pro ty byty které jsou mu přiděleny - což asi není nic nezákonného.
jenže do smlouvy zakomponoval několik změn které původní majitel nemá ve smlouvě.
zjistil si kdy naposledy bylo zvýšeno nájemné a to bylo před 3 roky tak je automaticky zvednul o 20%, ale původní je ponechal na původní výši, takže ve stejné lokalitě byty se stejnou výměrou budou mít nyní různou výši nájemného - což asi je možné?
Dále do smoluvy si dal splatnost nájemného do 5 v měsíci a pokud bude později tak si bude účtovat úroky s prodlení.
Přitom původní majitel datum splatnosti uveeno nemá a stačí mu to během měsíce.
známý mi říká, že na to nemá právo a musí dát druhé datum splatnosti např. 15. - přitom u ostatních poskytovatelů služeb je datum splatnosti doporučeno a pokud je o několik dní opožděno ještě se za 30 let nestalo, že by si účtovali úroky s prodlení.
dále vyžaduje klíče od bytu - důvod když tam bude porucha ( voda ) tak aby se tam na souhlas nájemníka dostal.
jiný známý mi říká, že na to nemá nárok a do jeho soukromí smí vstoupit bez jeho přítomnosti pouze za účasti policie a byt mu otevře zámečník.
Ps. pokračování příště
Nový nájemce vyžaduje souhlas se zvýšením nájemného a to od obou ( manželů ) při tom původní nájemce nikdy žádný souhlas nevyžadoval a jen oznámil novou výši od kdy se má platit - to je novinka a nebo jen benevolence nájemce?
Že je nová smlouva se nájemník dozví pouze když půjde za jednatelem ( něco se ho zeptat - tak jim dá smlouvu ), který má úřední dobu jednu hodinu týdně v domě který má několik vchodů a nebo od jiného nájemníka.
Jinak jednatel je jedna osoba pro oba nájemce - majitele.
Přitom polovina nájemníků nemá klíče od vchodu kde má kancelář jednatel.
Takže po dvou měsících většina nájemníků ještě o nové smlouvě ani neví.
Od třetí osoby jsem se dozvěděl ( může to být pozměněno ).
Pokud si nájemníci nevyzvednou novou smlouvu, tak to nájemce bude považovat za porušení podmínek smlouvy ( ale to se mi nezdá - proč to např. nedá jednatel nájemníkům do schránky a čeká až za ním přijdou - jak se to má nájemník dozvědět že je nová smlouva? )
Ve snlouvě má dále napsáno, že nájemné bude zvedat každý rok o případnou inflaci pokud nějaká bude. A má tam i termín do kdy to misí sdělit jinak pokud do té doby to neoznámí, tak se nájemné nezvedá i pokud bude nějaká inflace.
Ale zase od třetí osoby jsem zaslechl, že chce nájemné zvedat ročně o určitou částku což by neodpovídalo inflaci. ( může tak učinit když ve smliuvě má něco jiného )?
Ta za posledních 10 let nebyla vyšší než 4% - kromě roku 2008 kdy byla 6.3%
Dále ve smlouvě má napsáno, že může pravidelně - jak často uvedeno není - kontrolovat byt nájemníka ( snad jestli tam nebydlí více osob než je hlášeno - jak to chce ale zjistit mi není známo ) na předchozí oznámení v denní dobu a dohodu a pokud nájemník ho tam na třetí výzvu nepustí, tak ruší okamžitě smlouvu.
Přitom předchozí nájemce za cca 30 let toto neprovedl ani jednou.
A prý pokud mu nájemce nepředá klíče, tak mu nedá podepsanou smlouvu.
Ještě k té splatnosti.
Ve smlouvě má napsáno, že pokud nájemné nebude zaplace do 5 v měsíci bude si účtovat úroky s prodlení.
Ale většina nájemníků má souhlas s inkasem a prý na 5 v měsíci to nelze změnit. A i důchodci říkají, nám důchod chodí např. 10 tak já to dřív nezaplatím.
Prý jednatel jim řekl, že se s ním zkusí domluvit, ale nedává žádnou záruku.
Slavo,
Nájemné
§ 2217
(1) Nájemné se platí v ujednané výši, a není-li ujednána, platí se ve výši obvyklé v době uzavření nájemní smlouvy s přihlédnutím k nájemnému za nájem obdobných věcí za obdobných podmínek.
Takže není stanoveno, kdy , nebo do kdy musí být nájem uhrazen. Řeší to smlouva.
Klíče od bytu, určitě nemá právo. Je na Vás, zdali budete polemizovat, nebo mu dáte nějaký klíč, od nějakého zámku.
Další dotaz máte?
po doplnění a dalším doplnění.
Máte možnost se dohodnout s pronajímatelem, nastudovat pár § občanského zákoníku a bránit se, nebo hledat jiný nájem. Přeci nebudu reagovat na nějaké věty, které sdělíte jen z doslechu.
Souhlas s novou nájemní smlouvou s jinou cenou taky požaduji, protože se musíme dohodnout. Já navrhnu zvýšení o 500Kč, předložím návrh nové smlouvy či dodatku a požaduji sdělit, souhlasíte s tím? ANO? Tak to prosím podepište. Ne? Pojďme jednat.
Nechápu některé Vaše dotazy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.