Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o jednu informaci. Doslechl jsem se, že podle elektrotechnických norem prý není možné instalovat elektrické zásuvky na stěnu do výšky větší než 30 cm nad podlahou. Nějak váhám, co si o tomto sdělení myslet, např. máme doma po revizi rekonstruovanou elektriku v bytě a rozhodně takovéto omezení dodavatelská firma neuplatnila. Popravdě sice některé zásuvky jsou (obývák, ložnice) nízko při podlaze, ale jiné byly připevněny podstatně výše, běžně 120cm, někde i víc. A ostatně takové rozmístění zásuvek vídám na různých místech, kam příležitostně přijdu. Není to tedy nějaký omyl? Spíše bych očekával, že v některých místnostech by měla být podmínka, aby zásuvky nebyly příliš nízko (asi např. ve vlhkém prostředí). Nicméně ten člověk, který o normách mluvil, se tvářil dost sebejistě, takže se raději zeptám... Děkuji za odpověď, která by mi pomohla v orientaci.
To je nesmysl. Jak byste řešil třeba zásuvky v kuchyňské lince? Horní hranice není ničím omezená (ani v koupelnách, kde platí trochu jiné předpisy). Těch 30 cm je minimální výška nad podlahou, ale ani to nemusí být vždycky pravda. Ve starších panelákách jsou zásuvky často umístěné cca 10 cm nad zemí.
Bavíme se samozřejmě o běžné bytové instalaci.
magdon-zásuvky můžou být třeba i hned u podlahy, pokud je potřeba, ale musí se počítat s možným mechanickým poškozením např. v bytě při úklidu vysavačem apod. V tomto případě je lepší před zásuvku dát nějakou mechanickou ochranu proti "rozbití" krytu zásuvky nebo pokud si chce kdokoli pohrát s instalací zásuvky zapuštěné ve zdi o dva, tři centimetry, proč ne. Další možnost je v tomto případě použít průmyslovou, kovovou odolnější zásuvku, ale.. Nikde v normách není napsáno, že 30 cm je minimální možná výška pro instalaci zásuvek (tedy 230 V). Norma pouze doporučuje umístění elektrických zařízení tam, kde nebude mechanicky poškozováno (opět platí v jakém prostředí je zařízení instalováno, používáno-např. omezení umístění v umývacích prostorech, koupelnách, prádelnách apod.).
Můžeš ty zásuvky dát třeba i na strop (prosvětlené reklamy, málo místa na stěně..), jen musíš přihlédnout v jakém jsou prostředí-jestli v koupelně, v uhelném dole, chemickém závodě někde u kyseliny apod., tam jsou omezení. Počítám, že jste řešili byt, tak výšku zvol podle potřeby spotřebičů-např. televizor u stropu-zásuvka poblíž televizoru, tedy rozhodně výš než 30 cm.. Spíš měl "ten člověk" na mysli BĚŽNOU výšku zásuvek těch 30 cm v pokojích v bytě. Většinou jsme do téhle výšky zásuvky v pokojích v bytech běžně instalovali. Je i možné, že si "ten člověk" chce usnadnit práci.. Neznám další souvislosti vašeho hovoru, případně to sem ještě doplň.
Tak si myslím, že důležitější než nějaká výška imístění zásuvek je jejich počet a umístění. Na jeden zásuvkový okruh jich může být až 10 a může jít i o dvojzásuvky. Je vhodné počítat s různým stavěním nábytku a potom se určitě bude hodit, když pořád zbude nějaká zásuvka přístupná. Tak si představ, jak asi bude rozestavěný nábytek a které zásuvky budou hůře, nebo vůbec přístupné. Tu výšku si zvol takovou, aby to budoucí zapojování přístrojů, bylo pro tebe stárnoucího, pořád nějak příjemně dostupné.
já doporučuji zdravý rozum. Máte malé dítě? Tak mu ty zásuvky dejte co nejníže ať se má v čem vrtat. A máte hned jasno. Těch 30cm je nejnižší bod instalace. O prostorách a prostředích zde již byla řeč.
Přečetl jsem si vaše odpovědi a docházím k závěru, že zřejmě jsem si původně představoval podobné názory. Tudíž to, co mi onen pán říkal, patrně nebudu brát za bernou minci. Ono sice se zatím v tuto chvíli neschyluje k montáži zásuvek mýma rukama, ale teď mi stačí vědět, z čeho vycházet... A až na to dojde, určitě si vzpomenu !
Děkuji moc vám všem!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.