Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, aktuálně řeším nemilou situaci se sousedy a rád bych znal názor ostatních lidí, případně i řešení. Poslední dobou se mi dostává od sousedů negativita na hluk, který vydává mé auto. Ve chvíli kdy nastartuji v garážích nebo do nich vjedu, zvuk se ozvěnou xkrát znásobí a v ranních nebo nočních hodinách to zbudí celý dům, který se nachází nad podzemní garáží. Jednou týdně jezdím do Vídně na poradu, tak z domu vyrážím v 4:30, případně návraty v nočních hodinách. Již kolikrát jsem měl lístek za stěračem, že tím obtěžuji celý dům a pokud to nepřestane, budou to řešit s policií. Domluva je se sousedy nemožná. Nevím jak situaci předejít, jelikož auto neproběhlo žádnou úpravou a je tak jak jsem ho koupil. Děkuji za odpovědi.
Omlouvám se. Jedná se o bytový dům v Praze na Žižkově, celkem 8 bytů. Auto je Audi RS6 645hp.
Ono je možná že i na zamyšlení to, zda podzemní garáže splňují nějaké limity, neboť tam je velmi pravděpodobné, že hluk bude slyšet. Předpokládám, že jsi slušný člověk a nevytáčíš naschvál motor do v garáži naschvá třeba do 6.000 otáček...
Předpokládám, že je to běžný hluk... Pravdou je, že někteří lidé jso značně přecitlivělí...
Tvé auto určitě není v garážích jediné. Jak reagují sousedi na ostatní auta? Hladina vnějšího hluku by u všech aut měla splňovat nějaký předpis (v případě nutnosti bych ho i našel), takže tvé neupravené auto se do toho předpisu mělo vejít stejně jako ostatní. Policie bych se vůbec nebál, nemá v ruce vůbec nic.
Sice chápu, že nastartování auta (každého auta!) ve 4:30 ráno přímo pod ložnicí je nepříjemné, na druhé straně bych v tom viděl i projev závisti vůči tobě a tvému autu.
Ještě dodám, že ten dům asi nemá kvalitní zvukovou izolaci obytných prostor od spodku, tedy garáží. Možná by stálo za to nechat to posoudit odborníkem.
Zatím odpověděli samí chlapi, zamilovaní do autíček. Tak já jsem ženská a koukám na to jinak. Tohle mi řvát každý den ráno pod bytem, tak se zastřelím, ale napřed se pokusím odstřelit Vás. Dělám si samozřejmě legraci, ale já bych tam teda bydlet nechtěla, i když říkáte, že to děláte jen jednou za týden. To musí být opravdu strašně protivné. Tím spíš, že jak je vidět, Vy jste v právu. Takže bych nemohla vůbec nic dělat, než to trpět. Ale možná bych si časem zvykla. Já mám tady páva a ten také řve jak kráva a já už ho ani nevnímám...
Aha tak ani kompromis? Tak byste skončil u právníka inteligente a noční klid vám nic neříká? Byl bych s vámi rychle hotový, když vidím, že jste lepšočlověk.
No jasně velice dobrá rada. Vy byste to, Pavle dělal? Už vás vidím platit za garáž-garážové stání a pak parkovat venku před garáží!
Jaký kompromis a noční klid? To by nesmělo auto ject v noci ani po ulici, a nazval jsi mě správně: inteligente, zato ty máš do inteligence daleko když s takovou blbostí chceš vyhrožovat právníkem
Tak ho nechte do rána před garáží... Bezva rada. Jednak na Žižkově s nejvetší pravděpodobností není kde, jednak není záruka, že tam ráno auto bude. Právě proto si lidi kupují byty s parkovacím stáním.
Je to tak. Všude v okolí jsou modré zóny a zaparkovat se dá jen na placených parkovištích. Proto jsem hledal byt, ke kterému je i parkovací místo. S parkováním se tu i dost kšeftuje, bytů je 8 a míst k stání také. Rodina, která auto vůbec nemá pronajímá místo jiné rodině co má auta 2 za 6 tisíc měsíčně. Takže určitě nebudu parkovat venku jen proto, že se to někomu nelíbí.
Pokud je auto v pořádku (nemá děravý výfuk, nemá nedovolené úpravy...) mají sousedi smůlu. Můžete jim doporučit, aby podali stížnost na KHS. Ta by to měla posoudit a buď zjistí závadu (např. chyba v projektu stavby), nebo jim řekne, že se s tím musí smířit. Vy máte auto v pořádku, parkujete na povoleném místě a z něj můžete odjet kdy chcete.
No taky mám v ulici takového exota. Má nějakou vylítanou Octavii s jinym "sportovnim" vejfukem a přesně to co se tu popisuje. Krutohustý samolepky typu Racing a je to pelech za 30 tisíc. Ráno vzbudí celou ulici, jen proto aby měl dojem jakej je to mistr amoleta jako že má rychlou káru. Je to bolest žít s takovýma dementama.
Dle mě výkonný auto v normálních nízkých otáčkách , ze kterých vyjedu z garáže žádnej extra hluk nedělá, jinak je něco špatně.
já vám odpovím takhle: zcela evidentně, i podle vašeho vlastního vyjádření, máte jednoznačně naprosto nevhodný auto pro provozování v blízkém okolí jiných obydlí, a tím spíš v té podzemní garáži a velice brzo ráno nebo pozdě v noci, tohle všechno sám dobře víte - vždyť to sám jasně píšete...; nějaká platná legislativa nic na tomhle základním faktu nezmění; takže jediná normální reakce slušnýho člověka by byla v dané lokalitě takové auto nepoužívat (je jen vaše chyba a bezohlednost, že jste si ho pořídil do dané lokality, nikoliv chyba vašich sousedů);
rada pro vás tedy může být jen - tohle auto dejte pryč, nebo si k němu opatřete bydlení s dostatečně velikým pozemkem...
(protože se nejspíš jako normální slušnej člověk chovat nehodláte (v čemž vás kupodivu, ovšem pro naši značně tupě sobecky sebestřednou společnost typicky, mnozí odpovídající podporujou), tak bych vám docela přál, aby se vůči vám začli chovat vaši sousedi podobně hovadsky, jako se chováte vy k nim - tj. aby vám pro začátek třeba vypustili všechny pneumatiky (pokud je máte na ventilky), kdyby to nepomohlo, aby vám na skla naplácali nějaký sračky a tak podobně, než byste byl donucenej se začít chovat jako člověk respektující právo na klid svých spolubydlících v domě, který s nimi sdílíte, a ne jako arogantní sobecký hovado;
z tohodle mého příspěvku byste si při troše rozumu mohl vzít tu radu, že klidně můžete počítat i s takovými reakcemi, jak vidíte, mě to napadlo hned...)
proboha, já tomu chlapovi nezávidím nějaký blbý auto (auta mě mimochodem naprosto a zcela nezajímaj a řízení považuju za velice debilní otravnou činnost), to sou fakt idiotský stereotypy;
ne, mně jen velice vadí jak v pohodě pravidelně ruší možná celej barák... (je to naprosto to samý, jako kdyby si někdo koupil silný a patřičně drahý repráky, kterejma by otravoval celej barák - a na mou oprávněnou námitku, že se nechová jako normální slušnej člověk, ale jako hovado, byste (velmi hloupě) argumentoval, že mu závidím ty třeba půlmelounový repráky...)
A on za to může že je to špatně postavený nebo spíše špatně zrekonstruovaný rekonstruovaný?-Zlobte se nebo ne /to je čistě Vaše věc / ale aby se skrze sousedy-hloupé a velmi jistě zavistivé sousedy musel omezovat? To ne .Navíc Asi jste nečetl prvotní článek -že jen 1x týdně- není to každý den,jo mět opravdu uprděnou fobii ,tříhrnek nadopovaný turbem -to by sousedům vůbec nevadilo,byť by se ta situace s brzkým ranním odjezdem konala každý den!
kolik hlupáků tu ještě použije naprosto nesmyslnej argument o závisti? (to už je fakt na palici, vy byste snad byli schopný v případě, že by si někdo stěžoval na postřelení drahou zbraní (ta může taky stát třeba k 200 litrum), že to dělá ze závisti...)
- "jen" jedenkrát tejdně pravidelně budit lidi v baráku v půl pátý ráno + zřejmě pozdě v noci se vám zdá málo?!?, navíc to samozřejmě není "jen" 1x každej tejden, s tím autem jezdí nejspíš skoro každý všední den, nebo aspoň velmi často, i otravování hlukem během dne je otravování (a pro někoho velmi nepříjemný - např. není nic tak výjimečného, když lidi pracujou na směny, nebo jen v noci - i takoví mají právo na ohled, taková změna denního režimu není nenormální výstřelek, výběr příliš hlučného auta takový zbytečný výstřelek naopak je)
- samozřejmě, že člověk, co si pořídil nesmyslně hlučný auto, se má omezovat - vy jste fakt asociální blázen, když vám to připadá nenormální a myslíte si, že má právo naopak omezovat hlukem svoje sousedy...
- to auto by bylo zjevně nevhodný i na ulici, nejen v garáži; co se tý garáže tejče, tak možná jakžtakž uspokojivý řešení by mohlo bejt, kdyby majitel autíčka navrhnul odhlučnění garáže čistě na svůj účet...;
neboli dotyčný majitel auta samozřejmě může ne za to, jak je, nebo není daná garáž vyprojektovaná a stavebně realizovaná (mimochodem, je spekulace, že je postavená špatně, ona může bejt postavená dobře - pro normální běžná auta), ale za to, že si pořídil příliš hlučné auto, které evidentně provozuje na nevhodném místě - jak píšu, to je čistě jeho chyba, a tudíž následky jejího odstranění (zbavení se auta, případně zaplacení a zajištění odhlučnění v garáži, teoreticky i odstěhování se do vhodnějšího bydliště) by měl nést pouze a jedině on
- to, že auto splňuje podmínky provozu, je irelevantní - můžu si pořídit spoustu věcí, jejichž vlastnictví bude zcela legální a budou splňovat podmínky provozu - to ještě neznamená, že mám právo je používat, kde mě napadne a otravovat svoje okolí;
je samozřejmě smutný, že v našem blbystánu, který je mj. proslulý nevymahatelností rozumně očekávatelných nároků, je legální účinný zákrok proti blbečkům otravujícímu hlukem svoje okolí obvykle téměř nedosažitelný, ale to na podstatě nic nemění
(a pokud bysme se chtěli dívat na věc čistě legalisticky - ve stylu "když na mě ze zákona nemůžou, tak se můžu vůči ostatním chovat sebesvinštějc" - což je ovšem nepochybně postoj hovad až sviní -, tak pochopitelně i zákonný prostředky existujou - vychází se z pojmu "obtěžování nad míru přiměřenou poměrům" a jsou k tomu (i přímo k obtěžování hlukem) judikáty Nejvyššího soudu, jen jak píšu v našem alibistickém blbystánu není vůle věci rychle efektivně řešit)
Jink Vám píšu po 3 (vyčerpal jsem oficviální možnost přispět-nPro méně chápavé-jednoznačně v tom vidím závist-tuto vlasnost je vidět všude okolo a to stěžování si na hluk drahého auto je přesně ono.Přetože Vy se cítíte ukřivděný. a "soucítíte s oním hlukem.jen tak mimo- dobách kdy se teprve začala prodávat fóbie 1 generace a hned co si ji jeden štastný človíček koupil-první v když ne v celém městě tak minimálněm první ve čtvrti. Druhý den ji měl celou poškrábanou-klíči? hřebíkem? nevím ale jedno je jisté nebyla to náhoda ale závist! toto je stejné.
A ještě jednou- je to chyba stavitelů, pokud je to slyšet v celém baráku nevhodné nebo vůbec chybějící zvukové izolace!
(ano, vy v tom vidíte závist, a kdybych vám 100x jasně napsal, že dotyčnýmu fakt nezávidím, a co mi na věci vadí, po 101. byste napsal, že za stížnostmi na hluk prostě musí stát závist; zrovna tak jste ochotný psát zas o chybě garáže, byť jsem v předchozí odpovědi jasně vypsal, že chyba je v užívání auta na daném místě (jak mj. píšu, vadilo by kdekoliv, kde by byli v blízkém sousesedství další bydlící); tahle debata nemá smysl)
Také si myslím, že pokud se to neděje každý den a nejde o úmyslné vytáčení motoru, je to přehnaně vyhrocené. Kdybych já spočítala, kolikrát za noc jsem vzhůru kvůli úplně jiným věcem... Ať už je to klasická návštěva toalety či občasné smrkání, nebo štěkání psa, zpěv ptáků, hluk z ulice, vrzání postele, bouchnutí dveřmi, chrápání (i psí)...je toho hodně, některé noci. Jindy je klid. Prostě panelák (řadový). Jsou to krátce trvající ruchy, ne hodinové (no, ten štěkot psa někdy trvá i déle) a s tím se dá žít. Mám souseda, který je blázen do aut a starých motorek, takže si to umíte představit...a přesto nikdo z naší ulice nehrotí situaci nějakými lístečky a hrozbou policie. Vše je v normě. M.
Ne nechápete. Není mi to jedno. Ale mému tělu ano. Nerozlišuje, proč se probudilo. Probudí se stejně, ať slyší motor nebo prdy. Proto mohu srovnávat nesrovnatelné. Původce je rozdílný, ale výsledek je stejný. Jsem vzhůru.
Nebudu nikoho nutit, ať se vzdá svého mazlíčka, protože když to udělá, jeho místo nahradí někdo (něco) jiný. Můj soused je slušný. Ano, je hlučnější, ale jak jsem psala, vše v normě. Nic nedělá naschvál. Lidé tu nejsou bez chyb, ale nebojí se tu spolu mluvit. Mají tu "energii".
tohle je váš postoj - pokud to chápu dobře, nevadí vám např. být často (třeba i opakovaně) buzená ze spaní okolním hlukem (jen bych chtěl připomenout, že VŠE vámi zmíněné KROM POSLEDNÍHO + případně toho PSA je jaksi z jiné kategorie - a) výrazně méně hlučnější zdroj, b) velice výrazně jiný (akceptovatelný (s výjimkou psa - dle konkrétní situace)) důvod hluku - neboli poněkud demagogicky srovnáváte nesrovnatelné); a nevadí vám ani poslední případ, což je možná už jiný kafe, tj. obdobný případ jako tazatele tohoto vlákna - pokud tedy máte na mysli, že ten "blázen do aut a motorek" svoje exempláře často tůruje na celou ulici...(?) - že něco takového nevadí vám, a že se v ulici nenašel nikdo, kdo by měl energii se proti tomu ohradit (nebo o nevůli některých stejně postižených třeba jen nevíte), určitě neznamená, že podobnou toleranci je normální vyžadovat od každého, resp. že podobné obtěžování jako od tazatele v tomto vlákně je v normě a přijatelné
Najprv choďte do autorizovaného servisu a dajte si prehliadnúť výfukové potrubie či nie je športovo ladené,či je originál od výroby alebo či sa nedá do auta namontovať tichší tlmič. Ak bude už všetko v poriadku,tak už potom len hladkajte plynový pedál v garáži a vo dvore a povedzte susedom,že nech volajú aj na lampáreň,že ste urobili všetky opatrenia na aute voči nadmernému hluku auta.
prehliadnúť výfukové potrubie či nie je športovo ladené,či je originál od výroby
To celé auto je už z výroby navrženo od Audi jako luxusní supersport (480kW !).
Nejpravděpodobnější je, že garáž rezonuje na nějaké frekvenci motoru, i když je také šance, že motor sám o sobě je už hlasitý, protože se jedná o supersportovní verzi.
Je to každý den? Není, jedno za čas to musí vydržet-spíše jim vadí že nemáte tuctovku (fábii nebo octu-tam by asi ani nevadila ansence výfuku!)Vůbec bych to neřešil, sdělil jim že od toho je to garáž aby se tam parkovalo=zajíždělo a vyjíždělo s autem,ať to řeší s projektanterm nebo stav.firmou co to stavěla ,rekonstruovala...
Já si dokážu představit, jak moc to auto dělá hluk, pokud je v otáčkách a jede na plný výkon, nebo ho člověk "tůruje" pod okny.
Na druhou stranu jsem ale přesvědčen, že i s tímto autem resp. touto motorizací se dá z garáže při troše ohleduplnosti vyjet relativně potichu.
Jde o to, že když auto nastartuji, tak to samo protočí motor do 3-4 tis otáček, to je slyšet nejvíce a pak ten volnoběh kdy motor točí okolo 900 otáček, tak to duní celou garáží. Z garáže většinou vyjíždím bez šlápnutí na plynový pedál. Občas když zapomenu vypnout RS mód, zůstanou tak otevřené klapky výfuku a pak se v té garáži ani nedá být bez toho aby jste si zacpal uši. Auto určitě zbytečně nevytáčím, jednou když to chtěl slyšet soused, tak to spustilo alarm asi na třech autech v garáži.
Neřešte to-ať podají stížnost,Vás -pokud máte homologovanou výfukovou soustavu,,tak na Vás nemají-ledaže by se zjistilo,že garáže nejsou kolaudovány jako garáže,ale pak to opět není Váš problém .neřešte to.
No, s tímhle se potichu vyjet nedá ani na volnoběh. S tou garáží souhlas, iniciativě se meze nekladou a šla by obložit, nejlépe pyramidkama, co se dávají do studia. Zdí a vůbec prostorem se přenášejí hlavně hluboké frekvence, ty jsou přes všechno a hooodně daleko, duc duc koncertu můžete slyšet na druhý konec města. Ovšem startování ve čtyři ráno řešení nemá, i když auto stojí před barákem. V noci je slyšet každé rušení relativně více, poněvadž jsou ostatní denní hluky utlumeny.
Takže buď na to kašlat, nebo odstěhovat se, nebo si koupit tříhrněk fábku na provident a místo na schůzky do Vídně jezdit na směny do montovny
Ale autíčko je to hezké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.