Nejste přihlášen/a.
Zdravím odborníky na elektroinstalace,
v baráku nám dělal elektroinstalaci starší elektrikář a stává se nám, že například prasknutá žárovka nám vyhodí jistič podružném rozvaděči a proudový chránič, to stejné v hlavním rozvaděči, hlavní jistič i jistič v rozvaděči u chodníku. Myslím si, že je něco někde špatně. Chtěl jsem inteligentní elektroinstalaci, ale bojím se, že by mi pak shořel i nějaký prvek za pár tisíc.
Žárovka a vybavený jistič je normální, natahne se oblouk a tečou velký proudy. Vybavení více jističů cestou neni nic ojedinělého, podobá se to zkratu, reagují všichni takřka ve stejný okamžik. Aby se to nedělo, myselo by být vedení delší a tím vyšší impedance, ta je dobrá být nízká, takže tu problém neni, ba naopak. Někdy se to dá zajistit výběrem hodnot a charakteristik jističů (tzv. selektivita), někdy to nejde, když jsou a musí být hodnoty podobné.
Vůbec to není neobvyklé! Je to tím, že není selektivita obvodů a tu běžně doma až tak nedocílíte...
doporučuji: elektrika.cz/...
Dokonce jsem viděl, jak prasklá žárovka vyhodila v bytovce (panelák 32bytů) celý řetězec až i deon na patě domu a pak i nožovou pojistku 100A... ! Což je až nelogické, ale možné...!
A proč by Vám měl shořet nějaký prvek? To je pak o kvalitě komponentů, jako k vůli tomu, že Vám žárovka vyhodí jistič?
Když budete pracovat desítky let v oboru , tak víte jak se různá zařízení chovají při závadě...
Co vidíte pod pojmem inteligentní instalaci? Já jsem s tím setkal a to tím způsobem, že jsem ji v zakoupeném domě naopak likvidoval a předělával na obyčejnou hloupou instalaci a majitell by už něco takového nechtěl. Samozřejmě věc názoru... Dle mého to je taková spíš zábava, ale nic moc ...
Doporučuji jinak: ferschmann.cz/...
Že ta klasická žárovka občas "vyhodí" jistič pro byt i hlavní před elektroměrem je v pořádku, alespoň je vidět, že ta ochrana/jištění funguje. Pokud vám často praskají vláknové žárovky, jsou buď nekvalitní nebo bydlíte blízko transformátorové stanice (mírně větší napětí), případně kombinace obojího.
Ne vždy, ale dost často dojde při prasknutí žárovky ke zkratu. Na ten reagují okamžitě všechny jističe, co jsou cestou. Pojistky ve fejfarce to vydrží, protože ty jsou tavné a chvíli jim trvá, než se přetaví. Pokud je podružný jistič od hlavního daleko, tak ten hlavní nemusí vypadnout, protože díky odporu vedení nezareaguje zkratové relé, ale jen to reagující na nedměrný proud a tomu chvíli trvá, než vypadne a za tu dobu vypadne podružný jistič. Jističe totiž mají dvojí způsob ochrany, proti zkratu a proti nadměrnému proudu.
Takže je to tak správně.
Tak nějak tu už bylo odpovězeno. Taky se mi to při použití žárovek stávalo, a tak jsem skoro všude svítidla vybavil LEDkami. Žárovky nepoužívejte zásadně bez skleněných krytů. Prasklé kousky žárovek jsou schopny zapálit něco hořlavého. Na nekontrolovaných prostorách, kde se může omylem svítit a tak dojít k přehřátí žárovek. Půdy, sklady nebo sklepy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.