Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
rád bych se poradil, jak řešit problém, když do své práce která mi přijde dobrá a výborně finančně hodnocená musím dojíždět. Jedná se o každodenní cesty 180 km tam a 180 km zpátky. Dopravu mám za roční poplatek, spíš řeším časovou náročnost. Práce je vyčerpávající a někdy tam trávím i 10 hodin. Rád bych zjistil,njestli má cenu vstávat ve 3:10, tři hodiny ráno dojíždět, být v práci do 16 hodin, cca, a pak se dvě hodiny harcovat domů, s tím, že mě bydlení vyjde na 2500 s poplatky a energií a nebo se přestěhovat do místa práce s najmem tak 13-14 tisíc, s tím, že nikde není psané, že to majitel nezvedne. Díky za smysluplné odpovědi, případně osobní zkušenost.
Je to zabitý čas
Těch 5h cesty si započítejte do pracovní doby.
Ještě Vám pořád plat vychází tak super?
Kolik si ceníte 1h svého volna? Když tedy cca 100h času (měsíčně) stráveného na cestě vynásobíte XXKč/h a odečtete od svého současného platu, nenašel byste blíže svému bydlišti normálně ohodnocenou práci?
Teď čtu, že děláte za 30tis (doufám, že alespoň v čistém)? Takže 100 x 167 (to je Vaše hodinová čistá mzda) = 16700Kč.
30000-16700 = děláte tedy za 13300Kč/měsíc...to je tedy opravdu terno.
Řekněte nějakému zaměstnavateli v místě bydliště, že za 30tis měsíčně mu budete dělat 13-16h denně. Určitě Vás vezme.
Prosím necpěte se nám rodilím pražákům do Prahy a najděte si jinou práci tam, kde máte to bydlení za 2500. I kdyby ta práce byla za polovinu, budete na tom líp. S dojížděním 5h denně je nějaký rodinný život nemožný a dlouhodobá perspektiva trávit život jen prací a dojížděním do ní tedy nic moc.
Díky těm lidem, co se neustále cpou do Prahy, se situace zhořšuje. Nebo kvůli komu myslíte, že se dělají modré zóny a jsou ráno a večer ucpané veškeré příjezdové cesty? Já už nemůžu zaparkovat ani u mojí sestry, neb kvůli nájezdům parkujících středočechů má dům obehnaný modrým morem. Přistěhováním blíž se nic nevyřeší, stejně se budete muset do Prahy nějak dostat a do 100km od Prahy už je to lokalita a ceny nemovitostí rostou.
Víte ono se furt říká, že migrantům by se mělo pomáhat na jejich území, ne je tahat do Evropy. A tohle mi přijde stejné. Nemám práci ve svém bydišti, tak šup vlezu do Prahy. Ale ona není nafukovací. Stejně jako se celá Afrika nemůže přestěhovat do Evropy, nemůže se celá ČR přestěhovat do Prahy. A pokud nemáte vystudovaný úzce profilový obor, kde prostě ten jediný stroj za miliony je jen v Praze a pak až v zahraničí, bylo by rozumnější pracovat tam, kde máte kořeny. A pokud tam není místo, pak by bylo nejlepší, kdyby si lidé ta místa vytvořili.
Je to zabitý čas
Naprosto souhlasím.Pochopil jsem Vaší provokativní odpověď. A jdete na to správnou cestou. Není to řešení, a už vůbec ne systémové. O nás občany by se, co se týče pracovní příležitosti, měla v tomto částečně postarat vláda tím, že by investovala peníze do rozvoje regionu, kde by se samovolně vytvořila nová pracovní místa. Ano, moudří lidé říkají, pomáhejte potřebným na jejich území, ne ekonomickou migrací. Ale jsme jako jedinci schopni tuto situaci bojkotovat vzdorem a tím,že budeme bránít pražské "barikády" odmítáním? Tohle je už dlouho bublající problém městské infrastruktury, holedbání se magistrátu o to, jak se postará o občany a jejich dopravu a veskrze žádné systémové řešení nenabízí.
Možná své uvažování s díky k tomuto komentáři přehodnotim a budu dojíždět nadále, zvládnul jsem to 8 měsíců, zvládnu to dalších x. Za super podnětný komentář děkuji.
A ve volbách tlačme společně na místní samosprávu a decentralizaci řízení všech orgánů.
S přáním klidu na práci O.
a kde pracujete? v Praze? Protoze najmy vubec nemusi stat tolik..
v tom pripade si najdete ubytko na vesnici u Prahy precejen dojizdet 40km je neco jineho nez 180, a navic, kdyz si vyberete dobry tah, tak za 30min parkujete
Kdyz jsem prisel do prahy uz pred xx lety, tak ze zacatku jsem bydlel leta u Davle v domku, nahore jeden par a dole ja.. platil jsem jen 4000 napr.. ted uz jsou ceny jine, ale na dojezd od prahy rozhodne v pohode a ne 15k za garsonku
jen priklad, hlavne je to na tech vesnicich v domku, takze mate i zahradku a pekne prostredi, ale pokud jste spolecensky, tak to ma sve nevyhody, ze kdyz chce clovek popit vecer s lidma, tak musi u nekoho spat a nebo jet busem ... sreality.cz/...
Pracuji v Praze, hledal jsem i spolubydleni. Řeším, jestli to není velký zásah do rozvrhu života, 5 hodin denně cestovat.
nebo mnohem vetsi v cisovicich u mnisku, z mnisku denne do prace dojizdi kamarad, ale nezda se mi ta cesta u domu, v zime se bude blbe vyjizdet pokud nasnezi sreality.cz/... kazdopadne jak vidno, da se najit
tak jeste posledni.. nejlevnejsi 4500+1500, Bojov je trochu dira, ale zase tam jede vlak z hlavaku, jinak muzete jezdit pres Davli okolo reky a nebo po vetsi silnici pres mnisek sreality.cz/... bydlel jsem cca 8 let ve Sloupu 2km odtamad
Pokud je to práce ,která je zásadní,baví Vás a nechcete o ní přijít,tak musíte přinést i oběti.Denní dojíždění je individuální,pokud žijete sám a nevadí Vám vstávání,tak klidně dojíždějte.
Jsem v podobné situaci a manžel to vydržel jen půl roku dojíždět.Přes týden přespává zatím v kanclu,protože na ubytovnu jít nechce a za podájem nechce utrácet.Děti ho vidí jen o víkendu a to stejně dospává ten týden.Když dojížděl,tak jej taky děti skoro neviděly,protože než dojel,tak už šly spát a my jako partneři jsme taky celkem cizí.Na kamarády nemá pořádně čas ani tam,ani tady.Takže není problém jen v dojíždění,ale i v život jaký chcete vést.Když budete dojíždět,nebudete mít žádný osobní život (možná jen o víkendu) svůj život strávíte v autě a v práci.
To dojíždění je nesmysl. Já bych šel nejprve bydlet do levné ubytovny a zároveň bych hledal levný podnájem jednoho pokoje u někoho, třeba i za drobnou výpomoc na zahradě atd. Svou potřebu dát ve známost mezi spolupracovníky, časem se něco naskytne. No a úplné terno je najít si přítelkyni s bytem. Musíte se snažit !
Spíš ne
Platit nájem je hloupost. Když si bydlení koupíte, můžete platit třeba stejnou sumu a za čas je to vaše. Když platíte nájem, platíte, platíte a jsou to vyhozené peníze. Zaplatíte ranec a nemáte nic.
Samozřejmě, kdo nemá zájem starat se o dům, pracovat na zahradě a také tam odpočívat, užívat si tam klid a pohodu, nebo je lempl a nic neumí, tomu pak nic jiného nezbývá.
Práce je rutina, žádná tvůrčí činnost,spousta požadavků, vysoké nároky, odborná znalost, a spoustu kritiky ze strany lidí, pro které děláme servisní činnost. Takže je to hodně ubíjející, a spíš ze setrvačnosti okolností řeším, jak dlouho se to dá vydržet, aby se člověk zbytečně neuvazal na nějaké nájemní smlouvy, stěhování, atd. a něco, co by nechtěl s tím, že bude vyhazovat prachy do cizího. Třeba jen chvilku překroutit zle casy a najít si lepší práci, nebo na čekane počkat, jestli se mě neujme s bydlením nějaká žena, nebo tak víc názorů víc zkušeností...
Jestli není práce kterou děláte váš životnní sen,tak se dá přemýšlet i jinak.Jinou práci a jinde.
Dám příklad za sebe-žena,menší město,nikoli maloměsto.Průměrný plat 18tis. bydlení v městském bytě 5300kč (celková částka se vším co za měsíc platím) .Vlastní bydlení min.cca.1,2mil. za 3+1...Pokud nejste nijak vázán s Prahou,hledejte jinde v ČR takové podmínky,které vám dají práci,bydlení i osobní život.
Maličko počítám. 24 mínus 9 (pracujete 8 až 10 hodin) mínus 7 (spánek a hygiena) mínus 5 (cestování) rovná se 3. Ubohé tři hodiny na nějaký osobní život.
Pokud máte zaměstnání sedavé, tak na pohyb zbývá velice málo času. To se musí časem projevit na zdraví. Mně osobně se to vždy projeví na problémech s plynatostí. Naštěstí takto prosedím den jen zřídka. Máte možnost ve vlaku alespoň číst? Opět vlastní zkušenost - pár desítek kilometrů od Prahy bývají vlaky plné, hlučné. Doma bydlíte u rodičů, nebo v nějakém svém bytečku? Pokud ve svém, tak najděte nájemníka, cena za bydlení v Praze se tím sníží. Rada je to ovšem na kratší dobu. Ani dlouhodobé cestování, ani dlouhodobé bydlení pronájmu není jistě Vaším životním přáním.
Je to zabitý čas
To dojíždění tolik km je šílené a hlavně v dnešní době přecpaných silnic.Ale nevíme kudy a kam jezdíte třeba je to fajnová cesta s malou frekvencí.Uvádíte 180 km cca 2 hod to vypadá na dálnici.I tak bych to já ale nejezdil.Jsou to denně 4 hod. ze života prostě fuč proseděné za volantem.
Trochu druhá otázka je ale to nám tu nebudete samozřejmě sdělovat (ale tím se těžkko někdo muže vyjádřit zda by to jezdil nebo ne) kolik za to vše máte peněz..Třeba je to taková částka že si někdo řekne nějaký rok to vydržím našetřím a bude ok.Nebo je to taková částka že když do ní pak započítáte ještě za hodinu ty 4 hod na silnici (já to tak beru protože jste na cestě v práci a nejste doma)tak je to vlastně o ničem.
Znám dost lidí co radši upřednostnili méně peněz a práci mít "za rohem" v místě bydliště než více peněz a denně se trmácet vlakem,autobusem,metrem,trmavají kvuli nějaké tisícovce na víc.
Nájem mimo bydliště zase ...ušetříte nervy na cestě ale budete bydlet v cizím městě a vyhodíte za to 14 tis
Je to opravdu těžké se vyjádřit podstané asi opravdu je výše výdělku za to vše.
Cestuji vlakem každý den,takže mi 30 tisíc výplata nepřijde tak mizerna, ba naopak. K disposici mám služební mobil, počítač, takže jsou tam i benefity, které nejsou do výplaty započítané, k tomu smělé odměny,atd. Zase si říkám,že je lepší cestovat, než brečet na venkově s výplatou o 10-15 tisíc menší...
Je to zabitý čas
Omlouvám se já myslel že jezdíte autem.Ale ten čas je stejně fuč i vlakem...Služební mobil není benefit.Mobil dnes stojí pár korun a neomezený tarif taky.Notebook to samé.Samozřejmě výdělek u Vás v obci 15 tis a v Praze 30 tis rozdíl je.
Ale jít do Prahy do nájmu za 15 tis z 30 tis výdělku tak je pulka pryč...a zase máte jen 15 tis.Tu částku kterou u Vás v obci v místě bydliště máte také a jste doma..Takže pokud chcete v práci zustat a baví Vás má smysl jen cestování sem a tam...
Fakt je to těžký ale přeju správné rozhodnutí
Proč si myslíte, že je to bláznovství dojíždět za 30 tisíc čistého do práce, na kterou jsem se vyškolil, v průběhu let jsem za 8 let postoupil v hierarchii společnosti a nyní mi firma nabízí hezké místo v kanceláři, než se vrhat do nepoznaného, zkoušet, hledat se v něčem a placat, co jsem nikdy nedělal, atd. Je to dost specifický obor a nic jiného neumím a na nic jiného nemám školu. Pokud Vám přijde 30 tisíc čistého každý měsíc pravidelně a bez remcani jako malý zaměstnavatelův seriózní přístup, tak mi s dovolením řekněte od jaké finanční hranice se vyplatí dojíždět a hlavně kolik teda dávají vám? To si nevazite tolika peněz?
Je to zabitý čas
Já jsem OSVČ a do kanceláře to mám 3km, mimo zimu jezdím na kole, v kanclu jsem za 10minut.Jídlo si nakupuji cestou od vlaku, cvičit nechodím, to mi přijde zbytečné, posedět taky nechodím, to mi nevydělává, co potřebuji, řeším po sociálních sítích, peru po večerech, a uklízím jak se dá, většinou o víkendech, a mým jediným koníčekem je cestování a to realizuji o dovolených. Asi to není moc život, co? Spíš přežívání, že?
Možná jsem to v příspěvcích přehlédla, ale bydlíte ve vlastním bytě, pronájmu nebo u rodičů? V případě, že vlastníte byt a nic vás k domovu neváže, volila bych raději byt prodat a koupit si něco poblíž Prahy. Trávit 5 hodin ve vlaku na cestě do zaměstnání za 30 tis. čistého? Možná snad za 100 tis.? ...ale prachy nejsou všechno, k životu jsou potřeba, ale vy žádný život nežijete..
Bydlím řeknu v mamine bytě, který ji zůstal po rodičích, tak proto je to lákavé a nemusí člověk nic řešit, platí si jen skutečně "spotřebované" služby, zvlášť když doma ho nečeká rodina, tak proto s touto otázkou polemizuji. Zatím mě k žádnému zásadnímu rozhodnutí nic netlačí, tak využívám vyčkávací taktiky. Ale děkuji za přínosný koment.
Můj názor..možná se ti nemusí líbit ale já bych se na tohle vážně mohl...Neříkej mi že by jsi v místě bydliště,nebo poblíž nenašel jinou práci-třeba stejnou u jiného zaměstnavatele. Možná by to nebylo tak královsky placené jako v praze,ale každý den si ušetřit 360 kilometrů a 5 hodin na cestě to si myslím že by za to stálo.
Uvázat se v Praze na nájem to je jako hodit si otrocké okovy na krk,to už budeš živit jenom to a na nějaké tvoje věci nebo rodinu ti stejně bude zbývat velký kulový
Je to zabitý čas
Dojíždět je určitě velká ztráta času. Otázkou je, zda do místa nynějšího pobytu jezdíš za rodinou (rodiči), nebo zda tam bydlíš sám. Pokud bys stejně odjížděl na víkendy domů, tak by asi v Praze stačilo ubytování hotelového typu. Dá se sehnat samostatný pokoj za cca 5 tis. na měsíc.
Dobře, ale tím pádem by to znamenalo mít "díru" ve svém pokoji a ještě si najít pokoj jinde. Tudíž prodělek za můj volný pokoj, který nemůžu pronajmout = ztráta a další vydání (nejméně 5000 za pokoj) v Praze...takže suma sumárum dva zápory za cenu 5 hodin života...a žádný klad...
Nevíme, jak dlouho již takhle pendlujete.
Kolegyně dojížděla do zaměstnání z Bíliny prvním vlakem, (do centra Prahy v okolí Hl. nádraží), a vydržela to dva roky a potom již byla totálně na dně. Nevyspalá, a i ztráta času. A to měla doma maminku, která ji vzbudila a udělala snídani do vlaku a večer servis též. Práci jsme též neměli přesně na 7 a půl hodiny, ale mnohdy více.
Nakonec to vyřešila /ne úmyslně, přišlo to samo/, že si našla přítele, který bydlel kousek za Prahou a nakonec vše skončilo happy endem.
Co si poposunout podnájem na poloviční vzdálenost směrem ku Praze?
Pokud považujete svůj čas a tedy svůj život za naprosto bezcenný, pak ho klidně utrácejte cestováním. Dlouho to stejně nevydržíte.
A teď velmi závažná otázka. Jakou hodnotu má lidský život? Deset tisíc, pět korun, milion, miliardu? Dle mého je to velmi vágní, obecný a nic neříkající komentář bez vypovídací hodnoty. Život, jak víme je bezcenný, nikdo nám jen stejně nezaplatí a uvažujeme-li o své smrtelnosti, a tím, že se v prach obrátíme, pak vcelku všeho uvažování smysl život nemá, pokud k němu nevdechneme příchuť božského a budeme uvažovat o životě věčném a vykoupení skrze Krista, našeho pána!
Je to zabitý čas
Dojížděl jsem jen 30km a stálo to,za enóňo.Navíc postupně začli šroubovat prac dobu,že musíme připravit materiál a být včas u zákazníka,tak jsem jim udělal pápá!Dojíždět tak daleko je totální nesmysl,možná tak za 100 000měsíčně,ale za míň ani ťuk.I když jsem i odpůrce jezdit daleko a bydlet na ubytovně-v tomto případě ubytovna,sehnat byt (pronájem-koupit ..) či v blízkosti (satelitu) domek.
Zajímavá úvaha! Přesto, kde je tedy hranice mezi tím, co lze za daných podmínek strpět? Operujete tu s částkou 100000 měsíčně, a to je dost? Mně 100000 nepřijde ani moc ani málo, spíš by mě zajímalo z čeho usuzujeme na stanovení pomyslné příčky, za kterou se vyplatí dojíždět, a kdy už ne... S touto částkou jsem se tu totiž už setkal...
Klidný večer a za koment děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.