Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní roháčky

Od: amper® odpovědí: 15 změna:

Tak jsem si udělal údržbářské odpoledne a dštím síru ještě teď. Měnil jsem opředené hadičky v koupelně a celou baterii v kuchyni. Kámen úrazu - roháčky. Když jsme vodu kdysi dělali, prodali nám roháčky cca po 60 korunách. Posledně jsem chtěl něco kvalitnějšího a zase mám sračku (jeden propouští a jeden jsem urval), nic než sračky asi instalatéři nepoužívají, když se to u nás nenabízí. K čemu ten vynález je? Z principu by měl bejt k tomu, abych si při servisu zavřel jen jednu trubku a nemusel vypínat vodu celou. Tak ho namontujete a když je po pár letech potřeba, je fyzicky po smrti. Jasně, měl bych, čas od času jít a zkusit ho zavřít a otevřít, aby nezatuh. No, asi to "čas od času" vypadá jinak, než jsem to dělal.

Otázka do pranice: Co mám koupit (za značku) příště, aby to fungovalo, až bude třeba? Finance asi nejsou úplně důležité, momentálně jich (roháčků) mám v bytě 5 a přibyde tak max. 1 pro myčku, ale pětikilo by teda stát opravdu nemusel.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

kamody.cz/...

Mám tyhle a ok i po letech.

hodnocení

5x
Zkuste německý Schell.

berger*
hodnocení

2x

Schell je dobrá volba,já si oblíbil ještě Melscher,jsou o něco levnější,než schelly. Jinak do každého bytu dávám na vodoměr ceduli - při odečtu otočit všechny ventily! Aspoň jednou za rok,lépe dvakrát. Mmchdm,doma jsem na ně ještě nesáhl,přes rok...*smich*

hodnocení

Co je Melscher za výrobce? Google v němčině, narozdíl od českého, mlčí.

lmgify

Melscher jsou Číňani maskující se za německým jménem. Zaměřují se výhradně na východní Evropu a v Německu mají jen fasádu pro lepší zvuk ("německý výrobek"nebo "německá firma"zní lépe než "další předražený čínský šmejd").

hodnocení

Super, pánové, díky. Koukal jsem na technické provedení a i když mi z řezu není funkce úplně jasná, jasné je jedno. Za srovnatelné peníze úplně jiná třída. Jen dílů to má asi 3x víc, než to, co tam bylo (ty co jsem zničil/nefungovaly dnes, jsem v zájmu chodu domácnosti nezkoumal).

berger*

Asi tak - ventily,roháčky,baterie jsem se naučil kupovat "podle váhy". Co je těžké,bývá dobré. Totéž uplatňuji u vypínačů a zásuvek. Mmchdm,teď jsem zahlédl leták baumaxu,nabízí vypínače za 26kč. Těším se,až to dostanu do ruky...*haha*. Ale to jsem OT.

hodnocení

Taky jsem koukal na hmotnost. V odkazu od @mikihanse je hmotnost 0,3 kg!

lmgify
hodnocení

0x

Vždycky jsem si myslel, že by se měl použít kulový ventil, ale lidi tady doporučují znovu koupit vřetenový/sedlový/šroubovací. *co*

Z vlastní zkušenosti z chalupy, která není využívána celoročně, tudíž na podzim se voda uzavírá a vypouští, na jaře otevírá a napouští.

Rozsáhlý rozvod vody /dům, dílna, dvůr a zahrada/ jsem nedávno rekonstruoval a část kovového potrubí nahradil plastem. Znovu jsem po repasi /přefrézování sedla, výměna kuželky a ucpávky/ použil staré klasické mosazné sedlové ventily s vypouštěním. Montáž plastové části potrubí jsem zadal instalatérovi, neuhlídal jsem jej a on do jedné odbočky osadil plastový kulový ventil s vypouštěním. Mosazné ventily s vypouštění fungují bezvadně, je radost s nimi vodu uzavírat a vypouštět jednotlivé větve rozvodu. To se nedá říči o tom jediném kulovém ventilu. Do potrubí je zavařen, při otevítání a zavírání mám strach, že to celé vyrvu z potrubí. O funkci jeho vypouštěcího ventilku se raději ani nezmiňuji, musel bych psát sprostě. Již mám připravený repasovaný mosazný ventil klasického provedení a ten prokletý kul. ventil s radostí vyhodím.

lmgify

Měl jsem na mysli klasické kovové (ne z mosazi) roháčky, ale s kulovým ventilem uvnitř. Žádný plast.

hodnocení

@vitovec: Co se týká plastových uzavíracích kulových kohoutů v potrubí, mám otřesné zkušenosti. V podstatě ty samé, co s roháčky. Máme panelák s 5 vchody a tenhle vynález nám nastrkali všude. Od hlavního uzávěru, až po uzávěry v bytech. Ad absurdum to může fungovat tak, že při potřebě výměny čehokoliv v bytě je nutné to pozavírat až k hlavnímu uzávěru. a prát se s kulákem třeba DN63 je fakt zábava. Nejhorší situace je při potřebě vaření v suterénních bytech. Půlku objektu už máme předělanou a zatím to vypadá, že jsme zvítězili. Osazeny máme kulové kohouty s kovovým tělem od Wesa Armaturen.

Na vstupu do bytu mám nějakých DN20. Jsou tu tak 3-4 roky, těsní na 100% a ovládat se dají jedním prstem *palec*.

hodnocení

0x

Ty zatracené kulové roháčky už dlouho nepoužívám. Když se s nimi nehýbe, tak se už nehnou a strhává se ruční plastová rukojeť. Když hýbe, tak se ten pokovený plast poškrábe a zase to netěsní. Není nad to, použít i o stovku dražší sedlový roháček s gumovým těsněním. Ještě měním nebo používám ty tlakové hadičky opletený hliníkem za nerezové s barevným označením modrou a červenou barvou. Bývá na nich nějaká chemická reakce a po povolení sevření výpletu, ten PRDne a potopa je na cestě.

lmgify

Moje zkušenost je doteď taková, že u sedlových ventilů se často strhne závit (neustále se protáčí) nebo zpuchří guma, takže netěsní a pro její výměnu je nutno uzavřít hlavní rozvod vody, čemuž právě mají roháčky zabránit. *zed* Proto se kulové ventily zdály jako logická volba. *zmateny*

zbynek
hodnocení

0x
Dávám po zkušenosti, kulový ventil Melscher. Jak se zde psalo, Čína převlečená za Němce. 16 měsíců staré ventily, dva ruplé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]