Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skrýté vady chaty - azbest

Od: cilka76 odpovědí: 24 změna:

Dobrý den

koupila jsem chatičku a začala ji trošku upravovat k obrazu svému a mých dětí. K mému překvapení se však při rekonstrukci ukázalo že chaty má v sobě z 70% azbest a je i použit materiál eternit.

Realitní makléř prvně tvrdil, že o tom neměl tušení, což třeba i chápu, ale když jsem chtěla aby to pořešil a že chci zpětně slevu z již zakoupené nemovoosti,( že jsou to tedy skryté vady, které zatajila původní majitelka,) přestal se mnou komunikovat. Nebere mobil, neodpovída na email.

Samozřejmě, že se mi tedy náklady na rekonstrukci navýši a vzhledem ke zdraví mých dětí i všech ostatních bych ráda tuto věc řešila co nejrychleji.

Můžete mi prosím poradit jak mám tedy dál postupovat.

Děkuji

Skrýté vady chaty - azbest
Skrýté vady chaty - azbest #2
Skrýté vady chaty - azbest #3

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je velká otázka, jak ta chatička je stará.

V dřívějších dobách byl azbest skoro všude, takže to ani není "skrytá vada" nýbrž běžný jev.

Na těch fotkách je ale spíš "térpapír" než azbest. Jste si tím azbestem jistá?

hodnocení

4x

Prosímvás, nepanikařte! To není azbest, ale obyčejný tér papír, Ten azbest se kdysi nadužíval hojně ve výstavbě a ne někde na chatě. Tér papír byl kdysi běžný a o nic nejde, patrně nějakou slevu ani nevysoudíte. Dnes se ze všeho dělá věda, všude samé škodliviny, přitom když bydlí člověk u rušné silnice, tak dýchá neskutečný bordel z aut a nikoho to nezajímá.

karel556*
hodnocení

4x
Jako pokrývač jsem s eternitem pracoval již v učení (1967), tuto práci jsem dělal přes 30 let,řezal jsem ho, vrtal jsem ho, strhávali jsme staré eternitové střechy , eternitových střech jsem položil mraky, dnes jsem v důchodu a bez jakýchkoliv potíží z eternitu a azbestu v něm, a neznám nikoho z oboru kdo by z toho měl nějakou nemoc, můj názor: zbytečná hysterie.

jenda2*
hodnocení

3x

Ano, můžeme. Nejdříve se pořádně podívejte na materiál, který azbest není a není jasné, jak jste na to přišla. Pak se prodávající omluvte, že jste se v nějakém duševním rozpoložení spletla a nebo že jste ji chtěla pumpnout o nějaké peníze zpět. V každém případě jste si trhla pořádnou ostudu.

jabraka*
hodnocení

2x

Zase někdo podlehl davové hysterii!Asbest je ve starších budovách ve tvaru eternitových výrobků,popřípadě u těsnicích prvků,mezi panely .(Šňúry)99% těchto výrobků je skryto v konstrukci,případně natřeno barvami.Jakékoliv zdravotní rizika při normálním bydlení z nich nehrozí.Pokud by se prováděla rekonstrukce,pak je potřeba jen ochrana při manipulaci.Na chatách a zahradních domcích bývají větší přestavby minimální,Tak proč se vzrušovat a rozčilovat?Můžete z toho dostat infarkt i bez asbestu.Větší riziko je spíše z těch cigaret,co vykouříte na chatě!

JABRAKA

No tak jo, já jen napsala co si myslím. Ale to co si myslím já, není vůbec nijak určující, ani směrodatné. :) Je to jenom názor.

hodnocení

1x

Zase česká mentalita=azbest,škodlivá věc co s tím.Ale ten není škodlivý doku se neřeže nebrousí,neobrábí! ještě před cca 10? 20 lkety? to byl běžný stavbení materiál! Jiank na likvidaci pak musíte vzít obornou firmu ,která si to nechá královsky zaplatit a vyjde vás to skoro na cenu co jste za chatičku dala! Dodnes jsou ještě auta co mají osinkové brzdové obložení Takže plašiit že na chatě ,kde jsem měsíc z ropku plašit že jde o zdraví je jako mít stáhnuté kalhoty už 2km před brodem!

Jinak obrázek 1-není to azbest,obr dva jak tu již padlo je azbest,ale na třetím bych řekl že je to klasika-SDK!

Podívejte, kolik azbestu se v minulosti zpracovalo na stavební materiály, kolik typů se vyrábělo; a zajímavý údaj...Konstrukční systémy s využitím azbestocementových desek...MDU – 85 – mobilní dětské ubytovny obsahují Ezalit a Cembalit. Výrobce – Jihočeské dřevařské závody, České Budějovice. ...viz předešlý odkaz

Ezalit A, Ezalit B – výrobce EZA Šumperk. Jedná se o materiály obsahující kolem 40 % azbestu (později pouze 18 %). Materiály jsou proto velmi křehké, azbestová vlákna se z nich často uvolňují. Jejich použití bylo programováno pro obklady stěn a stropů. V praxi byly používány i jako příčky.

Cembalit – po roce 1980, až do roku 1992 se přidávalo 10 % azbestu.

A v "azbestu"statisíce lidí žily desítky let...a všichni zemřeli na rakovinu? A co lidé v průmyslu, kteří toto vyráběli? Jakou ochranu používali? Maximálně tak dýchací roušku proti prachu a brýle...A dostávali královské platy?

hodnocení

0x

Milí rádcové, to v červeném kolečku na fotce je jasně a nepochybně hrana azbestocementové desky. Takže ne, že tam žádný azbest není. Je tam a je ho tam dost.

Nicméně souhlasím s tím, že je zbytečné propadat panice. Mám taky chatu, postavenou téměř výhradně z azbestocementových panelů a eternitu a neřeším to. Kdysi jsme z toho řezali žáruvzdorné podložky obyčejnou pilou na železo, takže prachu bylo dost. Jistě to nebude zrovna zdravé, ale při šetrném zacházení se zas tak moc neděje. Osobně neznám nikoho, kdo by měl z azbestu nějaké potíže a to už pár desetiletí pamatuju.

Tazatelka se nemá nikomu proč omlouvat, omluvit by se měl jenda2 tazatelce, že z ní dělá v.la. ;)

doplněno 03.08.19 07:09:

Pravda, na fotkách je zřejmě rozebraná podlaha a tam se azbestocementové desky nedávaly, spíš ta hobra. Ty fotky za moc nestojí, jsou neostré a barevně ujeté, takže by to chtělo buď lepší foto, nebo vidět na místě *nevi*.

Skrýté vady chaty - azbest #4
jenda2*

No to určitě. Kdo chtěl snížit cenu za chatu? Já snad? Kdo tady spekuloval s údajným azbestem? Tak je vzpamatujte. Starou chatu podle nových předpisů? A prase ve chlévě jako bonus. Lidi jsou vyčůraní jak díra do sněhu. Nic víc, nic méně.

Podle fotky tam žádný azbest není. Ten vždy býval jasně šedý a skrytá vada už vůbec ne. To je naprosto zřejmá spekulace!

Magdone, já to vidím spíš jako hobru, i podle barvy; používala se i jako izolace, nejen proti kročejovému hluku...chtělo by to vidět in natura, ale...mohu se (podle obrázku) mýlit...

hodnocení

0x

Pokud to azbest je, tak je to opravdu dost nebezpečné. A nemusí se do toho řezat, stačí, že na to svítí slunce a tak dál. Prostě povětrnostní podmínky. Znám případ, kdy paní onemocněla rakovinou plic a pak se přišlo na to, že žila celý život obklopena ve svém domku tímto sajrajtem. Já bych to řešila tak, že bych to okamžitě odstranila. Stejně říkáte, že to všechno předěláváte. Tak bych se na nějaké dohadování a snažení se dostat zpátky peníze vykašlala a raději věnovala síly a čas tomu, aby to co nejrychleji zmizelo.

janm*
Nojo,jenže rakovinu plic mají i lidé kteří nekouří nepijí a nepohybují se u azbestových plotů a střech, dodnes toto nikdo neví, neví proč někdo má dostat rakovinu a nemá ji a naopak. Pro azbest platí pokud někde jen leží byť i na větru a dešti nic se neděje, problém nastane až se začne řezat brousit drtit lámat. Působí tak že nejdřív máte zánět, až na základě toho zánětu pak něco může vzniknout, může ale také nemusi.
janm*
Paradoxně paní nejméně škodí když je zabudován nepřistupně do konstrukce,při vytahování ven je nutno se vyvarovat lámání drcení mlácení zbytečnému otírání,pokud se tomu vyhnout nelze je dobre užít dýchací masku s příslušným filtrem , postupovat v klidu a pomalu,sám jsem s azbestem manipuloval, nic jsem nelámal nedrtil v klidu pomalu,naházet s tím apod.
azbest

Já bych to řešila tak, že bych to okamžitě odstranila.
To není moudrá rada. Kam byste azbest dala po odstranění z chatky? Je to nebezpečný odpad, sběrný dvůr nebere, do popelnice nesmí, na skládku nesmí.

Na likvidaci ( i odstranění z objektu) jsou specializované firmy. Lze je objednat za pěkný balík peněz.

Suzy-máte fundované rady ale zde se pletete do něčeho o čem nic nevíte-jen bláboly z tisku! Daleko víclidí umírá na dopravní nehody,na kouření...než na azbest,To je skoro stejné jako že rakovinu můžete dostat z uzeného masa.

Vlákenka azbestu se uvolňují jen při obrábění a ne že jsou z něj nekde desky (eternit) na střeše,nebo místo klasické rabitzky příška z azbestodesek...

janm*
hodnocení

0x
Jinak u chatek si často nevyberete, tak například tu na jejíž opravě se nyní podílím vyzdili místo maltou jen "pískem", vápno vidělo zdivo jen z rychlíku a cement raději nedali vůbec nebo jen "posolili", pytlíkovalo se to všelijak...

elane
hodnocení

0x

cilko, netuším, jestli jde o azbest nebo ne, ale pokud Vás zajímá právní stránka věci, posílám několik odkazů, které řeší odpovědnost za skryté vady při prodeji nemovitosti. Snad Vám to pomůže.

pravniradce.ihned.cz/...

muj-pravnik.cz/...

gpf.cz/...

reality-mozaika.cz/...

*jasne*

etevc
hodnocení

0x

Píšete ,,eternit,,. kde je ten eternit? To byla-je střešní krytina, případně se použil i na venkovní stěnu, kde byly špatné povětrnostní podmínky. To je vidět z ulice, nebo z pozemku. Tedy to není skrytá vada, toho jste si museli při obhlídce nemovitosti všimnout. Eternit máme v republice na desítkách střech.

Azbestové desky /desky s příměsí azbestu/ se používaly též na obklady stěn - venkovní, nebo podhledy. Tedy museli byste si nejdříve nechat zjistit od odborné firmy, jestli vůbec máte venitř chaty obložení z azbestu. Střecha je jasná.

Pokud prodejce vysloveně chatku nestavěl /stavěl nějaký prarodič/, tak nemohl vědět, co tam bylo za materiál použito. Takže nemohl logicky ani zatajit. Také ji mohli od někoho již hotovou koupit. Realitní makléř nedělá do stěn průzkumné díry. Prodává celkově nemovitost, odborný posudek před koupí by si měl zajistit kupující. To je to samé, když jsem laik a kupuji auto, nerozumím tomu, tak si nějakého odborníka také pozvu, nebo kamaráda, který se tomu věnuje. Azbestový materiál mívá světlou barvu, šedivou.

Také na fotkách vidím térový papír.

Pokud je azbest ukryt pod nějakým bedněním, obložením, tak neškodí, dokud do toho nezasáhnete a nezačnete bourat. Nepletete si to s formaldyhedem? Ten se vypařuje a koncentrace se musí měřit a při naměřených vysokých koncentracích potom všechen materiál odstranit.

hodnocení

0x

Azbest a eternit jsou nebezpečné pouze při broušení, když prach vdechujete. Jinak o nic nejde. Pokud to nevadí nějak estetice, neřešil bych to. Pokud potřebujete část odstranit, používejte při práci respirátor.

hodnocení

0x

No tak ta paní o které jsem psala, to měla doma všude na střechách na zahradě a možná i jinde, to už nevím podrobně. Byla to nekuřačka, nikdy nepila, žila prostě obyčejně, spíše zdravě a pak asi v 68 letech, dostala tu děsnou rakovinu plic a pak se nějak zjistilo, že to bylo od toho azbestu. Nevím, jestli s tím ona nějak manipulovala, ale vím, že to bylo všude. Její dcera je totiž moje kamarádka a tak mi to líčila a protože barák po mamince zdědila, tak to všechno dávala pryč. Ta paní měla plíce prý tak divně napadené, že když se na to přišlo, už se nedalo dělat vůbec nic. Tady je jeden odkaz, je to docela zajímavé čtení. Já bych to domů nechtěla, ani zadarmo, i kdybych se nechystala s tím manipulovat. Prostě tomu materiálu nevěřím.

hodnocení

0x

Právě kvůli kvalitě fotek a podobnosti některých materiálů (hobra x azbestocementové desky) jsem se k celé záležitosti nevyjadřoval, poněvadž z tohohle minimálně já nic nepoznám. Ovšem "líbí" se mi styl bourání. Jestli tam byl azbest pevně vázaný v konstrukci, tak teď je všude a ve všem.

la

HOBRA - do r. 1985 se azbest přidával i do ní... pro místní pisálky o její neškodnosti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]