Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradí elektrikář?

Od: ajka5® odpovědí: 7 změna:

V paneláku ze 70. let je elektroinstalace v hliníku. Nyní vyměnili jističe, přívod od hlavního jističe na schodišti je 3x2,5 Cu, rozvod v bytě zatím zůstal 2x2,5 Al. Dvojlinka Al je napojena na hnědý pramen /jistič/ a žlutozelený. Do svorkovnice s modrým zatím nic. Potřebuji připojit vedení k 1 světlu /kovové těleso/, tedy hnědá fáze a... Poradí elektrikář /ne někdo: já si myslím/. Vím, že do toho nemám hrabat sama a taky ještě nějakou dobu chci zůstat živá! Děkuji za radu!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No já v tom problém nevidím.Máte v bytě rozvod TN-C (dvouvodičoví) a alektrikáři vám nachystali jističe na TN-S (trojvodičový).Takže až budete dělat novou elektriku tak vám do svorkovnice N (té modré) ty vodiče zapojí;).Teď tam neměli co zapojit.A ten lustr by měl zapojit elekrikář a ten by měl vědět že fáze na jistič a zelený na zelený a na lustru propojit první kovová část a poté na N

dam®
hodnocení

0x
Už jen přívod od hl. Jističe je špatně...nebo to je jen provizorka, kterou si nikdo z el. branže nedovolí. Jen fáze ne
dam®
Admine, jde už o podstatu...zbytek jsem byl vypnut.

hodnocení

0x

Je to trochu zmatené, jistíče pro byt máte v bytě, nebo na chodbě. Ta nová dvaapůlka vede kam?

hodnocení

Aha...zapomněla jsem mezičlánek...jističe v bytě. Na chodbě /napsala jsem na schodišti/ hlavní jistič, od něho 3x2,5 Cu na 3 jističe v bytě /+ 2 rezerva/, byt je jen 1+1. Až sem vše nové včetně jističů. Odtud původní instalace po bytě 2x2,5 Al. Ostatní, jak je popsáno v otázce. Omlouvám se za nepřesný popis v otázce!

V tom případě průřez 3x2,5 je slabý. Tento průřez se používá pro rozvod zásuvek v bytě, není možné ho použít pro přívod. Já bych pro přívod k jističům použil průřez 6mm2.

alesstastny
hodnocení

0x

Dobrý den,

Nepíšete, zda je do Vašeho bytu přívod 1, nebo 3 fázový. Ale ať tak či onak, přívod od hl. jističe, je li skutečně 2,5mm je značně poddimenzován.

Je li připojován spotřebič 1. třídy (vodivá kostra), připojuje se analogicky zásuvce, to znamená PEN vodič (žlutozelený) nejprve na vodivou kostru a poté (pokud lze) bez přerušení na N svorku.

Chcete li se zeptat a probrat to, můj tel je 774 054 914

Aleš Šťastný

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]