Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrezani díry do dveří skrine

Od: f1l3r odpovědí: 15 změna:
Zdravím potřebuji poradit jak vyrezat díru do dveří skříně o velikosti reproduktorů z auta mám takovou dá se li říct garage room kde mám ohledně aut vše a proto se ptám jak na to. Chci 2 reproduktory dát do skříně aby drželi jako dekorace a zároveň aby hráli s budou mít lepší akustiku protože budou v něčem umístěne. A protože díra nemůže být kulatá ale nějak oválná tak čím a jak na to? Prvně si nakreslit a vymerit jak velká asi má být díra ale čím řezat pak?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Podle repro uděláte šablonu z kartonů. Zakreslite na skříň. Provrtate vrtákem do dřeva. Přímočarou pilu a šikovné ruce... Reproduktory prisroubujete přes gumové těsnění...
lmgify

Upřesním: vyvrtat díru UVNITŘ budoucího výřezu blízko obvodu; díra musí být dostatečně velká pro list/plátek přímočaré pily (může být i ruční).

Gumové těsnění bych nechával.

Použít raději eurošroub než vrut nebo ještě lépe šroub + matku skrz naskrz.

Gumové těsnění není nutné, většina reproduktorů ho má na sobě. Díra musí být tak velká, aby se to těsnění opřelo o desku.

lmgify

Chtěl jsem napsat: "Gumové těsnění bych nedával." *zed*

krtek*
hodnocení

0x

stavitelný vykružovák nebo přímočará pila

lmgify

stavitelný vykružovák

Asi těžko, když tazatel píše: "... díra nemůže být kulatá ale nějak oválná ..."

Imgify: Musím se krtka zastat: To je to, co píšu níže: Záleží na rozměrech a materiálu. On ten vykružovák vůbec není od věci. Dělá pěkný čistý řez. Ovál, jak známo, jsou dvě půlkružnice a dvě úsečky. Zhotovit ovál delší než cca 1,5d je tedy otázkou chvilky a použití vykružováku a přímočarky. Pro kratší ovály si člověk musí pomoct třeba kusem připevněné desky, aby měl vedení, ale jde to.

lmgify

Díry na některé nekulaté repro jsou ovály? Myslel jsem, že už z principu funkce to jsou všechno elipsy. *nevi*

Tak jo, máš asi pravdu. Vyšel jsem z tazatelova popisu oválná díra (nikoliv eliptická). Mřížky jsou tvarů roztodivných (ovál i obdélník), ale reproduktor má skutečně tvar elipsy.

figurek*
hodnocení

0x

chce to metr, tužku, vrtačku, rašpli, půlkulatý pilník a přímočarou pilku. Tu dostanete v každé půjčovně nářadí a rovnou si nechte ukázat, jak se s ní zachází. Není to zas tak snadné.

Základem je přesně měřit. Namalujte si připojovací rozměry reproduktoru na papír, přeneste na skříň, vyzkoušejte jestli pasují podle reproduktorů, vyvrtejte díry pro šrouby. Pak si namalujte obrys díry pro reproduktor, vyvrtejte pár děr těsně vedle sebe a přímočarou pilkou vyřízněte otvor. Tady bacha. Při řezání postupujte pomalu a na nízké otáčky, protože piliny letí na všechny strany a budou vám zakrývat namalovanou čáru. Co zkazíte, nepůjde spravit. Nakonec díru obruste rašplí a pilníkem.

Radím :

1/ řezání díry si nejdříve zkuste někde jinde, na nějakém prkně.

2/ řezání v pokoji a ve svislé poloze dopadne špatně nebo ještě hůř. Vymontujte dveře ze skříně a řežte venku a naležato.

3/ do pilky vložte plátek na kov, má malé a ostré zuby a díra nebude tak kostrbatá. V linku vidíte pilu s plátkem na dřevo.

4/ nakonec sem vložte fotku, ať vidíme jak se dílo zadařilo. :)

hodnocení

0x

Tisíc rádců, tisíc způsobů. Pro volbu konkrétního způsobu je málo informací. Např. zcela schází informace o materiálu skříně. Jinak se bude chovat překližka, jinak dýhovaná laťovka a úplně jinak laminovaná dřevotříska. V každém případě dělat na desce položené vodorovně, při vrtání podložit kusem vhodného materiálu (jinak bude zadní strana vyštípaná). Použití konkrétních nástrojů je pak závislé na materiálu skříně a velikosti otvorů. Např. řezat přímočarkou R50 v laminu asi nebude úplně snadné. V nouzi se dá vystačit s vrtačkou, plátkem pilky na železo (lepší je jednostranný, je nižší, lépe zatáčí a má menší odpor) a půlkulatým pilníkem. Jak již bylo psáno - přes papírovou šablonu přenést tvar na desku. Vyvrtat vstupní kapsu pro plátek pily a řezat. Malé radiusy vrtat díru vedle díry, spojit "proškrábnutím" pilkou na železo a tvar začistit půlkulatým pilníkem. Pozor na povrchové vrstvy, jak dýha, tak hlavně laminát mají tendenci se štípat a celek je pak notně okousaný. Lépe pilovat z obou stran směrem do středu tloušťky materiálu. Povrchová vrstva je přitlačovaná k základnímu materiálu a tolik se neštípe. Ještě fígl ke kreslení čáry řezu na materál. Mně se osvědčilo lepit na materiál maskovací lakýrnickou pásku a kreslit až na ní - je vyšší kontrast mezi čárou a podkladem (s výjimkou bílého lamina) a čára je v prachu déle vidět. Někdo na lamino lepí pásku s odůvodněním, že ta brání štípání laminátové vrstvy, ale to je na hranici duchařiny a zbožného přání.

hodnocení

0x
Jak zde již zaznělo, nejlépe řezat přímočarkou. Při troše šikovnosti není vrtačka vůbec potřeba. Proříznout se skrz desku není žádný problém.
Pokud ji nemáš, jistě půjde půjčit.
Předpokládám, že bude reproduktor na díře, tím pádem schová nerovný řez a oštípanou hranu. Kdyby to vadilo, dělají se i pilky se zubem dolů a pak by bylo to oštípaný ve skříni.

Jak - proříznout se skrz desku? Jako že tam tu pilu pomalu naklopíš? To mě nikdy nenapadlo zkusit. Jsa odkojen pilkou zlodějkou a lupenkovou pilkou a profesionální praxe v práci se dřevem nemaje se upřímně divím...

Doteď jsem byl bytostně přesvědčen, že při takovém manévru mi přímočarka musí přinejmenším vyskočit z ruky.

Odhaduju, že nasadíš pilku na okraji dveří a řežeš od kraje až do místa otvoru pro reproduktor. V tom případě opravdu vrtat otvor nemusíš, ale zase musíš nějak spojit ty rozřízlé dveře skříně.

lmgify

@colombo: *haha*

Taky bych chtěl vědět, jak se s přímočarkou zaříznout do materiálu. V lepším případě dojde jen k poškrábání materiálu a ohnutí břitu, v horším zlomíte břit úplně a třeba si rozhodíte i uložení pístku. *nevi*

Ten první zářez se nemusí vrtat. Klidně to jde proříznout ruční kotoučovou pilou (maflem).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]