Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem stavebnici zahradního domku od firmy CEHA Trading s.r.o. Prostějov za 31 tis. Kč. Manželka natřela stěnové palubky chemickou ochranou dřeva Bochemit. U nátěru jsem zjistil, že víc jak 50% palubek z počtu 60 ks je vykřivených do tvaru "srubovek", některé jsou "do vrtule" a pár je prasklých. Dodavatele jsem v průběhu ochranného nátěru informoval o problému. Dodavatel uvedl, že usazením palubek se srovnají. Poslal jsem dodavateli fotky křivých palubek. a sdělil mu, že palubky nelze do zámků vsadit bez jejich ůpravy formou zbroušení (narovnání v zámcích-jejich ztenčením). Dodavatel sdělil, že pokud se jedná o neřešitelný problém, vezme domek zpět a vrátí finance. Navrhl jsem mu, aby v rámci reklamace poskytl slevu na cenu místnímu řemeslníkovi, který by úpravu palubek (zbroušení zámků a vybroušení drážek provedl (za 2 tisíce). Dodavatel uvedl, že se poradí s výrobcem, nato však odmítl reklamace s odůvodněním, že výrobce (jeho dodavatel) by palubky vyměnil, ale musí být v původním stavu. V případě soudního řešení by dodavatel mohl kličkovat a řešení protahovat (např. drobným splácením), pokud by soud uznal moji reklamaci. Palubky byly ochranným nátěrem proti škůdcům, plísním a hnilobě zhodnoceny, nikoliv znehodnoceny. Poradí někdo jak daný problém vyřešit a přimět dodavatele, který podniká tak, že dodává zákazníkům vadný materiál, k nápravě? Děkuji, S. Rumpík, Loket.
Na vašem místě bych přistoupila na návrh prodávajícího, že "vezme domek zpět a vrátí finance" - je to nejjednodušší a nejlevnější co do času i peněz.
Ten návrh dodavatele již neexistuje. Odebral by palubky jen při "neřešitelném problému" a v původním stavu (nenatřené). Rumpík.
Bohužel pro vás, teď už s tím moc nenaděláte, protože platí
NOZ § 2110
Kupující nemůže odstoupit od smlouvy, ani požadovat dodání nové věci, nemůže-li věc vrátit v tom stavu, v jakém ji obdržel. To neplatí,
c) nezpůsobil-li kupující nemožnost vrácení věci v nezměněném stavu jednáním anebo opomenutím
Vy jste si měl zboží zkontrolovat, protože uvedenou vadu byste zcela jistě poznal:
§ 2103
Kupující nemá práva z vadného plnění, jedná-li se o vadu, kterou musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy. To neplatí, ujistil-li ho prodávající výslovně, že věc je bez vad, anebo zastřel-li vadu lstivě.
a těžko předpokládat výše uvedené jednání prodejce.
Asi se v právu dobře vyznáte? Děkuji vám za zájem. Člověk něco ví, zná a přesto dělá chyby ... Myslíte, že bych se mohl obrátit např. na ČOI s požadavkem na kontrolu podnikání uvedené firmy (jaký materiál zákazníkům dodává)? Věděl dobře co mi dodal ... Rumpík.
@rumpikstanisla - Věděl dobře co mi dodal
Ano - a může se hájit tím, že ve všeobecných podmínkách (běžně dostupných na netu ceha.cz/... ) je uvedeno: "Přípustné odchylky jsou... Pootočení a zakulacení, pokud to při zpracování a výstavbě nemá negativní vliv."Jste ochoten si zaplatit znalecký posudek a jít do sporu s nejistým výsledkem?
Domek měl být přístavbou ke stávající chatě stejné konstrukce (křížový spoj). Vybrousit by bylo třeba drážky pro péra (nikoliv péra), protože jsou některé po délce "do vrtule". Samozřejmě, že mohu palubky k sobě (nebo k trámkům) přibít, ale tím změním konstrukci domku proti stávající chatě (má taktéž křížové spoje), což jsem nechtěl. Možná, že nakonec mi nic jiného nezbude. Problémem není ani tolik nasazování palubek na sebe, ale spojování palubek v křížovém spoji (ty nejsou rovné jak myjí být). Nasazování silou by mohlo zámky palubek vylomit. Rumpík.
Myslím, že máte smůlu, měli jste palubky reklamovat hned, ne až poté, co jste je upravili. Reklamovat zboží lze jen v původním stavu. Jestli jste je zhodnotili nehraje roli (navíc, zmetek nabarvením nezhodnotíte).
Vidím to zhruba stejně. Ale myslím, že mohu ještě jinak zvýraznit úroveń podnikání uvedené firmy (orgány veřejné kontroly, tisk ad.). Určitě něco zkusím. Rumpík.
Jen ještě malý dodatek: střešní palubky a podlahové palubky jsou v naprostém pořádku, proto jsem si hned nevšiml, že stěnové palubky jsou zmetkem. Až je manželka natřela... Rumpík.
Mírných "vrtulí" na délce 3,2 m, kterých si laik jen tak nevšimne, je jen pár (cca 2). Naprostá většina má místo "klasiky" tvar "srubovek". A to, jestli je dobře nebo špatně, poznat neumí. Natírat umí ale dobře. Vaše by si všimla? To máte u stavby výhodu! Rumpík.
Hm,toto jsem okopčil z jejich návodu - "Stížnosti ohledně materiálu nebudou akceptovány, pokud byl materiál již natřen." Takže asi máte smolíka. Mmchdm,palubky jsem dával na stropy,z bau a obi krámů. Při koupi byly palubky rovné,zkroutily se až poté,co je přítelkyně před montáží nalakovala. Takže bych to netipoval na chybu,ale na vlastnost...
Palubky jsou silné 28 mm, jsou v tuto chvíli ošetřeny chemickým přípravkem Bochemit z obou stran. Mají se zakládat na "křížový spoj" (zámek do zámku). Nejdou v zámcích do sebe (boční a přední, boční a zadní), protože zámky mají prohnutí. Musí se proto zbrousit a tím narovnat (24 ks dlouhých z 36 ks a 9 krátkých ks z 24 ks). Zasouvání do sebe při stavbě jednotlivých stěn problémem až tak není. V tomto konstrukčním provedení se již nepřibíjejí. Rumpík.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.