Dobrý den. Řešíme s přítelkyní otázku bydlení a bydlíme v jednom s nejdražších krajů ČR co se týče nemovitosti. Při projíždeni inzerátu jsem si všiml obrovské krásně rovinaté zahrady u dálnice na kraji města za parádní peníze je veden jako zahrada a v územním plánu jako ovocný sad a ostatní travní plochy nebo tak něco jako ovocný sad nefunguje stromy jsou jen ovocné a jelikož jsou spustosnene vyschle staré tak už funkci sadu ani davno neplní pozemek je oplocen a na pozemku se nachází malá rekreační chaticka.. Jde mi o to co s pozemkem můžu chtěl bych ho k trvalému bydlení nebo aspoň k podnikání jelikož náleží u průmyslové zóny.. Původně jsem měl v plánu koupit a zaparkovat mobilní dům ale dočetl jsem se že už je to výrobek plnící funkci stavby a už to nelze.. Takže jediná věc co tam můžu postavit je chajda do 25m2? Jde mi o to zjistit co nejvíc abych to nekoupil zbytečně vím že bude nejlepší zajít na stavební úřad ale vůbec se v tom neorientuju mám to zkusit nebo se na to vykašlat nechci pozemek měnit na stavební ale buď zastavitelnou část nebo aspoň aby nám tam povolili větší chatu k rekreaci nebo mobilní dům kde by jsme bydleli.. Číslo popisné nepotřebuje trvale máme vyřešeno jinak a přípojky a studna tam je odpad by se řešil jimkou a čističku to už jsou detaily.. Co si o tom myslíte jaké máte zkušenosti? Pozemek je velmi lákavý protože by se čím dál víc zhidnocoval nemovitosti zde astronomický rostou..
Dokud se nezmění územní plán ve smyslu, že by se z té oblasti stala oblast určena k bydlení, tak tam nic k bydlení nepostavíte.
A vzhledem k tomu, že je to u dálnice, tak bych to moc pozitivně neviděl. Pravděpodobně by to nesplňovalo normy ohledně hluku.
ludas*
Děkuji za odpověď vím že se to nějak obchází rekreační chatkou nebo eko kontajnerem když už by to nešlo k bydlení tak aspoň pár metrů u hlavní využít na podnikání tj. Stánek se zmrzlinou obchod nebo cokoliv takového co se týče hluku ten je v pohodě pozemek se nachází u sjezdu dálnice je nad a jsou tam vzrostlé stromy a stěna takže hluk není nebo je minimální a vzy se to dá řešit odhlučnění chaty sadbou dalších stromů a tak dále za kazdou cenu ten pozemek bych moc chtěl.. Ale jestli mi bude sloužit opravdu jen jako zahrada a ani výhledově nemá smysl tak na něj kašlu.. Jinak je tam i sjezd že silnice takže komunikace vše a i když tvoří jakoby zeleň města tak netvoří je spustoseny a po zelení ani známka a myslím si že pro město lepší když to tam bude udržovaný s rekreační chatkou než spustoseny s chatkou kterou navštěvují bezdomovci nebo narkomani jako útočiště.. A v okolí je zelené dost..
ludas*
Nejde mi o nic k bydlení ofocialne nechceme schránku ani normy ani kolaudace ani čísla popisy jen umístit celoroční objekt a trávit tam čas celoročně a nebo to podnikání třeba zastavitelnost plochy 30% a u silnice by vzniklo něco pro veřejnost..
Před 30 lety by to nikdo neřešil a stavělo by se tam ledacos. Dnes je to jiné. Rozhodně nepočítejte s tím, že by tam v budoucnu mohla stát trvale obytná budova. I z hlediska hlukových limitů.
ludas*
Jasně chápu ale rekreační chatka už tam stojí tak si myslím že větší objekt k rekreaci by mohl ale čert to Vem a co průmyslová stavba? K podnikání? Sklad obchod? Něco takového?
Na st. úřad běžte požádat o povolení s umístěním mobilního domu. Nezmiňovat se o "rekreaci". Umístit jej chcete z důvodu nevyhovující "boudy" a chcete obnovit sad. Jste velice zaneprázdněn a nejste stavitel, proto nechcete "boudu" opravovat a nebo stavět novou. Držím palce.
Proč je to tak levný tam kde jsou ostatní nemovistosti a pozemky drahé má svůj důvod...zamysli se nad tím sám. Kdyby to mělo nějakou tržní hodnotu,tak by se to za patřičné peníze i prodávalo. Dneska je doba buzerantská,když to nepíši na tvrdo,aby jsi tam mohl něco postavit,pravděpodobně vůbec neuspěješ-už kvůli hluku z té dálnice-a že třeba tobě to nevadí,to je úředníkům srdečně u zadele,oni na to mají tabulky a basta. Pak by jsi neprošel ani přes územní plán. Jediná možnost jak by jsi tam mohl legálně bydlet,je tam mít karavan nebo maringotku...ale pozor na značkách a registrováno jako silniční vozidlo-maringotka bez papírů už je brána jako stavba. Nebo tu malou chajdu jak píšeš,ale to k bydlení taky nebude.
Jediná možnost jak dnes sehnat nemovistost za únosné peníze je koupit nějaký jetý barák na vesnici daleko od města-je to přesně jako v tom vtipu,koupím jeden byt 1+1 v praze nebo malou vesnici na moravě
Děkuji za odpovědi ano byli jsme nuceni koupit starý dům o 20km dal ten jsem dal do kupy sám svépomocí a bohužel po dokončení se musíme odstěhovat protože přítelkyně nemůže mít že zdravotních důvodů řidičák a nic odsud nejezdí neměla by se jak s malou dostávat do školy školky práce jezdí tu akorát 3 aututibudy dene je to prde* světa.. Taky mě to napadlo jako zas až tak levný to není a teď po prodeji domu mi zbyli peníze a do kralikarny se nám moc nechce od mla jsem zvyklý na dům nyní jsme v nájmu a zbyla mi část peněz na investici nebo dům na který se nedostanu díky cenové relaci tady.. Ještě mě napadlo že když je to sad stromy si muzubpokacet jak chci a měnit povrch taky jak chci tak pokacet vysypat sterkem a jako parkoviště by to mohlo být nebo se pletu? A skladový materiál na oaletach co si tam dám nebo zaoarkuju je přece moje věc nebo už ani to nelze? Hrůza děs ty naše zákony..
Pletete se hodně. Nejdříve se podívejte do územního plánu a zjistěte si, co ÚP na dané ploše povoluje, případně povoluje s podmínkou. Do té doby nemá smysl nic dál řešit. Kdyby si každý dělal co chce, tak by to tady vypadalo ještě o poznání hůře než to vypadá teď.
Jasně chápu že to není jen tak nevím jak to funguje.. Napadá mě a jak časově a finančně je nákladný nebo spíše jaká je šance zažádat o změnu územního plánu?
id
Finanční náročnost neznám, ale u nás se čekalo na změnu územního plánu 7 let.
Územní plán se má měnit v roce 2020 psal mi realita že oozemek je prý dle Uzemnihi plánu k rekreaci a na pozemku ta chajda co tam stojí je prý skoludivana tak nevím jestli to něco mění na věci zda by šel vystavět rekreační objekt třeba eko bouda jak prodavaj..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.