Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu - skrytá vada

Od: markula* odpovědí: 10 změna:
dobrý den všem,před 2. měsíci jsme koupili byt v panelovém bytě, na kterém jsme po celou dobu dělali rozsáhlou rekonstrukci. když už zbývalo jediné, připojit plynovou varnou desku od plynaře, odmítl to s tím, že plyn je vedený bytem proti předpisům, a že ho tedy nepřipojí. původní majitelé nám odmítli jakoukoliv kompenzaci a vůbec se k tomu nehodlají vyjádřit, a to i přesto, že plyn tak vedl sám bývalý majitel prý s pomocí plynaře, ovšem to je lež, neboť žádný plynař mu takto vedený plyn oficiálně nepřipojí. prosím poraďte, co můžeme dělat a jak se bránit. takhle jsme bez možnosti vaření a rekonstrukce plynu by nás stála dalších několik tisíc a na to už nemáme finance.děkuji Šimáková

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x
No a jakým způsobem máte vedený plyn?
markula*
hodnocení

plyn je vedeny proti predpisum v podlaze koupelny. ukoncovaci ventil je pod vanou!. odtud vede napojovaci hadice na sporak. instalater to odmitl propojit a o revizni zprave nechtel ani slyset...
al bunda*

Tak to bych jako revizní technik taky nepodepsal. Ale protože je to předělávané, musí být někde napojení původní. Kde je tohle a jak to tam vypadá?

markula*
hodnocení

Plyn je vedený plynárenskou ve stupačkách. No a pak pokračuje právě v koupelně v zemi zabetonovaný, pak pod vanou, kde se napojuje hadice, která je dlouhá cca 2 metry a přípojka na varnou plynovou desku je někde na zemi. Dnes jsme mluvila s plynárnou, vůbec je to nezajímá. Realitka nám taky nepomohla, prý s majitelkou není řeč, takže jediné řešení je právník. Jsem překvapená reakcí plynárenské, protože majitelé měli ten plyn připojený proti předpisům a že to klidně může vyletět do povětří nikoho nezajímá. Nemáte nějaké řešení?
al bunda*

Za plynoměrem by mělo být nějaké napojení, které není svařované a od toho se dá odrazit. Plynová trubka zabetonovaná v podlaze..? Není akceptovatelná. Může dojít ke korozi a k úniku, který nelze opravit a následnému výbuchu. Totéž platí o uzavírací armatuře, ta musí být pro případ potřeby dostupná - tedy v žádném případě někde pod, nebo za vanou. Plynárnu to zajímá jen po plynoměr, dál už jim to nepatří - proto se naprosto logicky o Váš problém nestarají. To, že mají majitelé plyn napojený proti předpisům? Není žalobce, není soudce. Co je u Vás doma, do toho nikomu nic není. A takových domácností, co netuší, že plynový spotřebič má být kontrolován každý rok a revidován jednou za tři roky oprávněnou osobou jsou v republice desetitisíce. A to nemluvím o těch, kdo mají rozvody v bytě předělány podobně partyzánským způsobem.

Máte možnost to provozovat tak jako původní majitel s rizikem, že to může někdy bouchnout. Máte možnost se obrátit na právníka a doufat, že za nějakých deset-patnáct let soud vynese rozsudek. Máte možnost žádat po realitce slevu, ale jestliže už jste za byt zaplatili, dost pochybuju, že se vám to podaří. A máte možnost si to nechat předělat oprávněnou firmou do souladu s požadavky stanovenými v příslušných předpisech. Obávám se, že ta poslední možnost je nejrychlejší a nejlevnější.

Hodně zdaru.

velmi hořká odpověď,ale o to je pravdivější­.Naučte se tvrdě odepisovat ztráty,jedině tak v tomto absurdní­m státu vydržíte s dobrou náladou.naprosto souhlasí­m.

markula*
hodnocení

Dobrý den,

tak jsme nechali udělat nový plyn. Jenže do čeho teď mám nechat schovat plynové trubky, které mi vedou přes strop a podél zdi? Nemáte nějaký nápad, do čeho trubky schovat. Když to bude sádrokarton, tak budu mít opět celý byt zaprášený a spoustu práce a na to už opravdu sílu ani chuť nemám po těch všech útrapách a do toho ještě roční prcek, kterého mi nemá kdo pohlídat.

al bunda*

Pokud nechcete vyrobit tunel ze sádrokartónu, viděl jsem v baumarktech napodobeniny trámů. Zkuste tuto variantu.

markula*
hodnocení

děkuju, to je super rada, o víkendu zajedeme do marketu a koupíme to, protože ze sádrokartonu se mi nic dělat nechce.

Děkuji Vám, protože jste mi radil od začátku

al bunda*
Je mi ctí a potěšením, zachovejte nám přízeň a doporučte nás přátelům.
Hodně zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]