Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
rozhodl jsem se svařit si vlastní koloběžku jako projekt na dlouhé večery, ale nevím si rady s mechanismem otáčení řidítek.
Jak to vlastně funguje? Vím, že to v čem je ten mechanismus je nějaká trubka o určitém průměru a v tom logicky musí být nějaké to ložisko, eventuálně 2 ložiska a ty by měly být nalisovaný na řidítkové tyči, která prochází trubkou rámu koloběžky ve které se otáčí. Ale jak to udělat, aby řidítková tyč/trubka nepropadla rámovou trubkou a otáčela se?
Napadlo mě do rámové trubky z obou stran vyřezat závit a utáhnout celý mechanismus jak zespod, tak i z vrchu a uvnitř mít ložisko. Ale úplně netuším jestli zrovna toto je princip, jak funguje řízení koloběžky/kola.
Případně bych klidně i nějaké hlavové složení někde koupil, ale jak jej napasovat na koloběžku do trubky rámu?
Jen tak mimo soutěž-nemáte jízdní kolo?Ty misky jak spodní tak horní i to co je na protikusu (vidlice ) se dá i s ložisky zakoupit. Jinak zeptat se na toto v prodejně servisu kol jistě vám ukáží a vysvětlí ,alespoň u nos ve dvou servisech kam jsem chodil s opravami co neumím (centrování a sundání pastorku na zadním náboji) ale spíš jen pro díly. Pro inspiraci : google.cz/...
PS odkud jste, budu asi jedno kolo vrakovat tak bych Vám mohl daný kus rámu uříznout i se složením Vám věnovat!
Jsem z Prahy z Vršovic. To by bylo určitě fajn, ale otázka je jestli by to šlo na koloběžku.
Měla by to být koloběžka podobná koloběžce na obrázku.
Jinak, co jsem si zatím zjistil, tak hlavové složení se aretuje o řidítka, jenže ta koloběžka má řidítka vysoko a bud by tam muselo být hodně vymezovacích podložek nebo hádám, že k tomu asi slouží ten mechanismus nad tím hlavovým složením. Jde mi především o tu aretaci, aby tyč od řidítek nelítala v ložiskách nahoru a dolu.
Hlavové složení (klasické,jak to měli favority,esky ale taky třeba ukrajiny nebo dětské pionýry) nefixovalo řídítka ale přední vidlici!Na vidlici je naražena spodní misky,na rámu pak spodní protikus (mezi tím ložisko) a sezhora opět v rámu horní miska a v ní protikus, který je utažen maticí v závitu vidlice. Řídítka jsou pak ve své ppoloze v trubce vidlice fixována jednak trubkou představce a dlouhým šroubem na konci (v představci) s kónickou maticí-utahováním rozepře oba protikusy do sebe (trubku představce do trubky vidlice).
Nejhorší asi budete mít (ať již vyřešíte jakokoliv uložení vidlice a řídítek) ve správném úhlu udělat onen díl v němž se bude otáčet vidlice s řídítky!
Z mého rámu ,by to šlo ale je to klasika-eska tudíž by se to celé muselo předělat. Na Vaše účely by bylo ideíání z dámského kola (tuším taky eska) co měla rám jen jednotrubkový.(větší průměr trubek než klasické rámy)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.