Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

211 m2 a malý domeček - půjde to?

Od: alzbeta odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

jelikož mne moji "skvělí" sousedé vytáčí do nepříčetnosti, protože nade mnou žije nejspíš tým basketbalistů, teda aspoň usuzuji z hluku, kterým mne obdarovávají téměř denně, a také majitel zřejmě místo noh má kopyta, protože když projde, skoro to připomíná zemětřesení, rozhoduji se, zda koupit pomezek - je to tedy ve skutečnosti zahrada s chatičkou, je tam i studna a elektřina tam také přivedena je. Akorát je problém, že plocha 211 m2 je zkrátka malá na postavení nějakého aspoň středního domku nebo má někdo takovou zkušenost, že to stačí - na dům třeba max 50-70m2?

Předem děkuji za Vaše postřehy, názory, rady atd.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Jak uz bylo napsano, zjistete si nejdriv v uzemnim planu dane obce, co se tam da stavet, jak velke, za jakych podminek atd. Zajdete si pripadne na mistni urad. I na 50m2 se da postavit dum na bydleni, ale vse zavisi na mistnich pomerech. Resim ted neco podobneho a ne vsude dovoli dum pro trvale bydleni, vic nez prizemi apod.

pozemek
hodnocení

1x

Všechno jde když je vůle ze všech stran. Nejprve si zjistěte na úřadě, zda je možno na mini parcele postavit něco většího, zde bude záležet na % zastavěnosti plochy. Teoreticky to na úřadě podejte jako rozšíření chatky, to by mohlo projít. Domek o výměře 70 m2 je už slušné bydlení, ovšem nepíšete pro kolik osob.

alzbeta
hodnocení

Jen pro mne. :) A vzhledem k tomu, že je mi přes 30 a děti neplánuji, přitel má své a máme takový vztah spíše kamarádský - tudíž se ke mne stěhovat nebude, tak se domnívám, že pro jednu osobu by těch 70 čísel bylo ideální. :)

pozemek

Máme nový domek 11 x 8m + obytné podkroví, které je využíváno jen při návštěvách. Jsme doma dva a třetí člen občas. Domek je 3 +1. Vemte to podle bytů. Byt 2+1 má kolem 55 m2, takže pro jednoho je to konfortní podlahová plocha s minimálními náklady na vytápění.

alzbeta
hodnocení

No to máte pravdu, akorát se obávám chování SU, ale třeba budu mít štěstí, jsem ale z oblasti KV, takže bohužel nejsem ruský oligarcha, avšak na druhou stranu podplácení je mi proti srsti. Já jen toužím po klidu, je to sice v zahrada a vedle lidé také mají zahrady, ale nežijí tam - možná v létě tam občas přespí, tudíž podzim, zima, začátek jara tam bude klid, ale se svými bezohlednými sousedy budu mít peklo po celý rok, žít nad nimi je za trest. Co jsou schopni tam produkovat za zvuky, jako kdyby tam od té doby co přijdu do večera - někdy i do těch 22h - sportovali. Sice jsem si v ložnici provedla odhlučnění, ale zlepšilo se to max o 10%. Prostě hovada.

lmgify

Jestli to je zahrádkářská kolonie, tak tam se nesmí trvale žít (a možná ani stavět objekty pro trvalejší obývání a určitě ne nad zastavěnou plochu větší než typická zahradní chatka). Blíže upřesní stavební úřad, ale stavět dům mezi malými zahrádkami je prasečina. Možná tak ještě něco jako větší chatka, co by ještě zapadlo mezi ty ostatní chatky.

Určitě tam není kanalizace a to znamená nutné další povolení na žumpu.

70m2 je až kam to je plocha co běžně mají byty 3+1.Takže menší RD s obytnou podlahovou lochou 70m je OK!Na ostatní máte dostatek rad.

bulik*
hodnocení

1x

Nechte si tam přivést Mobilhome, to vám bude stačit.

Mobilheim nebo mobilhaus

hodnocení

0x

Můj dům má zastavěnou plochu 144m2. A nemyslím, že je plošně bůhvíjak velký. Dva byty nad sebou.

doplněno 26.07.19 09:27:

50-70m2 jsou tak dvě místnosti. To je dost málo.

alzbeta
hodnocení

NO a vy máte kolik? Kolik nejvíc bych tak mohla? Klidně těch 100m?

lmgify

Jestli si to pamatuji dobře, tak panelákové 4+1 má 66m2.

V přízemí je kuchyně, obývák, ložnice, koupelna, WC a předsíť. Rozměry teď hledat nebudu, nemám právě čas, odjíždím.

Opravuji předsíň.

Už několik desítek let bydlím ve 2+1 s podlahovou plochou 64m2a takových je nás povícero (v jednom vchodu jen 19 bytů)

hodnocení

0x

Skúste udať rozmery toho pozemku,dĺžku a šírku.

alzbeta
hodnocení

To zatím nevím, ještě se na to teprve půjdu kouknout. Vím míry z inzerátu, ale vypadá to jako že by těch 211m dle fotek mělo být skoro jako čtverec, ale moudřejší budu, až to spatřím.

alzbeta
hodnocení

Tedy vím celkovou míru - ne míry :))

jabraka*
hodnocení

0x

Mám v zahrádkářské koloníí parcelu s chatkou 400 m2 a přemýšleli jsme o tom,zda by šlo postavit tu bydlení.Okolo už trvale bydlí řada sousedů.Ale stejně se mi zdá parcela na stavbu malá..

JABRAKA

lmgify

Typický pozemek v severoamerickém městě pro rodinný dům má 330m2 (30×120 stop). Dnes na tom staví dvoupatrové obytné domky s 6-8 byty. *co*

jendad

No nevím , nevím.

Nedávno jsem četl , že pruměrnou velikost obydlí mají američané 220m2 . Na pozemek 30*120stop (10 *40m) , by jste ten dvoupatrový dum s 6 až 8 byty těžko nacpal . Města totiž mají určité koeficienty zastavitelnosti (okolo 30%) .

A sranda nakonec . Pořizují si obydlí za 3 pruměrné roční platy . Chápu , že se to špatně porovnává , protože si sami platí duchodové a zdravotní.

lmgify

Těch 6-8 bytů je ve městech, kde je strašný nedostatek bytů kvůli velkému počtu příchozích a nedostatku místa pro výstavbu a proto jsou pozemky drahé (zhruba 1-2 milióny dolarů za těch 330m2 - cena domu na tom pozemku stojícího je zanedbatelná - řádově dalších 100-200 tisíc). Normální lidi už ten 1+ milion neutáhnou ani na 35-letou hypotéku, tak tam postaví více bytů a efektívně tak splácí tu hypotéku více lidí.

Města se nedostatek bytů snaží řešit částečně i takovýmto zahušťováním oblastí s jinak nízkou hustotou zalidnění. Ty domy mají max.velikost rodinného domu v tom bloku, po 2 bytech ve sklepě, přízemí a 1.patře a dále mají místo garáže maximální velikosti pro daný blok další domek s 1-2 byty.

Průměrnou plochu domu táhnou nahoru ty obrovské rodinné domy postavené v satelitních městečkách. Ve městech je nová výstavba menší a menší. Slumlordi (hlavně Číňani, Indové, Íránci a Arabové) navíc postaví ve městě obrovský "rodinný" dům a pak to nezákonně pronajímají jako několik bytů. Pro účely statistiky tam bydlí 1 rodina, ve skutečnosti tam bydlí rodin několik.

Průměrný plat v USA je jen asi 40 tisíc dolarů za rok, jestli si to pamatuji správně. Je jen málo míst, kde koupíte dům za $120 tisíc a v těchto oblastech jsou průměrné platy ještě nižší, takže i těch 120 se zdá dost.

hodnocení

0x
Taky jsem to tak chtěla udělat. Z malé chaty na velkém pozemku postavit dům. Celý pozemek byl mezi RD...ale narazila jsem a nebylo povoleno stavit na pozemku 700m2 ani malý RD.
Musíte si to zjistit.
Přeji, ať Vám to vyjde.
pozemek

Na 700 metrech lze stavět, ale pozemek musí být stavební. Nebo jde postavit druhý RD na pozemku "zahrada", která patří k původnímu RD.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]