Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych si dnes ověřit jednu myšlenku ve sporu, který hrotí náš pan předseda popř. nad tím podiskutovat jak to vidí ostatní. Pokusím se nastínit situaci.
Je bytový dům s XX jednotkama kde v 1.PP jsou sklepy a společné prostory (ať už využívané tak nevyužívané). Ke každé bytové jednotce je dle prohlášení vlastníka přiřazen 1 sklep typu šprušlák/dřevárka/laťkový, který není započítáván do podlahové plochy bytu, ale dle kupní smlouvy náleží výlučně k jednotce. Dále pak dle smlouvy má každá jednotka ještě klasický zděný sklep, který se do podlahové plochy bytu započítává. Většinou se jedná o táhlou nudli o rozměru cca 1,2 x 4 m s malým okýnkem na konci, klasickýma dveřma na fabku a jedním světlem nad dveřmi. V domě je však pár jednotek, většinou 2+1, které tento "nudlovitý" zděný slep nemají. Celkem jsou 4. Mimo jiné i ten můj. Tyto 4 jednotky mají sice zděný sklep, který je na konci domu v separátní místnosti cca 3x3m. Tato místnost obsahuje 4 "kamrlíky" o ploše asi 1,5x1,5m (takže nic moc, že?), kdy dva u vnější strany okénko mají a protilehlé nemají a malou úzkou chodbičku o rozměrech cca 0,7x3m, tak aby se tam člověk do těch kamrlíků dostal. Tyto kamrlíky však mají jen selské dveře na petlici, které tam někdo kdysi zbouchal ze zbytků dřeva při stavbě domu.
Nyní to pokračuje. Dveře do oné místnosti 3x3m byly asi posledních možná 15let provozu neschopné. Nešly otevírat, nešly zamykat. Důvod byl ten, že furtra i dveře jsou křivé vlivem sedání domu za 60let a ztráta původního klíče, který měl možná někdy někdo.
Z těchto výše uvedených důvodů jsem se loni rozhodl, že z toho kamrlíku udělám špajzl na jídlo a pití. Opravil jsem jej, udělal regály a selské dveře vyměnil za řekněme lepší variantu z dřevotřísky. Musel jsem použít staré panty a improvizovat. Na tento druh futer se již nedají sehnat nové panty. Je to atyp. Vše je domorobo. Podobně jsem udělal i s dveřmi do místnosti. Dveře jsem opravil (nedělal nové, opravoval původní), ohobloval přesahy, vyměnil vložku zámku, zámek, obrousil futra pro jazýček. Dveře se nyní dají krásně otevírat, zavírat, nevržou, dají se zamykat novou fabkou a mají novou kliku. Klíče od těchto dveří jsem odevzdal těm, který spolu se mnou mají v těchto prostorách klep, aby se zde mohli dostat a mohli sklepy využívat naplno a nebáli se o krádež. Předtímt o byl průchoďák. Všichni zúčastnění jsou spokojeni.
Nyní po roce takového provozu nás včera navštívil náš předseda a vehementně se dožadoval klíče od místnosti s těmito sklepy (kamrlíky). Na odpověď, že klíč nedostane se začal ohrazovat tím, že ta chodbička v té místnosti patří všem, a že se tam musí opravit světlo, které nesvítí. Ano, nepopírám, že ta chodbička 0,7x3m nepatří dle prohlášení vlastníka všem, ale z logiky věci a principu nevidím jediný důvod mu dávat klíč od mého sklepa a sklepa ostatních jen proto, že si řekl z titulu předsedy. Chodbička je prakticky ostatním k prdu, protože tam nic krom toho světla v ní není, je slepá, malá a nikam jinam než pro otevření dveří kamrlíků nevede. A jen proto, že on chce nevidím důvod mu jej vydat. Jsou tam přece sklepy (ostatní mají stále ty obyčejné selské dveře) se soukromími věcmi ostatních majitelů. O tom, že jsme byli už 3x vykradeni v různých sklepech se nebavím.
Podotýkám, že nemáme jediný důvod místnost neznepřístupnit pro opravu světla (už se tak děje), místnost je otevřena na opravu elektrikářem, ale nechceme mu vydat klíč jen proto,že chce. Dokonce nám vyhrožoval, že dveře nechá vysadit , a že buď budou otevřené nebo bude mít klíč. To jako v žádném případě. Zároveň jsem argumentoval i tím, že můj otec jako jeden z členů představestva domu klíč od místnosti má (protože kamrlík využivají i naši) a tím pádem je vše dle regulí. Dokonce, že by nám naúčtoval i tu opravu světla. Mimochodem, jsem stále přesvědčen, že elektroinstalace jsou ještě minimálně 2 měsíce v záruce, takže jsem pak zvědavý jak bude obhajovat fakturu za opravu světla v záruce, kterou měl řešit dodavatel stavby v rámci záruky.
Nyní mě zajímá Váš názor. Vydali byste klíč nebo ne? Jde mi čistě o princip a ochranu svého majetku. Ne o 20,- za klíč.
@krtek - Vydali byste klíč nebo ne?
Navrhla bych dohodu - klíč zalepený do obálky podepsané těmi, kdo užívají sklepy v chodbičce, bych nechala uložený v kanceláři, u předsedy nebo správce (netuším, jak to vedete) pro případ "nouze nejvyšší" - a zmínila možnost, že při jakémkoliv podezření z "revize sklepů", bude držitel obálky první na řadě
Vy si přeci nemůžete v domě zabírat jakékoli místo i když jak píšete je podle vás k prdu a anevyužité.To přeci nelze i když jste to ve své dobré víře opravil...na to prostě nemáte právo.
já si přece žádné místo nezabírám...i když možná to tak zní...na druhou stranu...když se opravovali dveře do kolárny a měl jsem v ruce 24 klíčů, tak jsem rozdal jen 3 a zbytek je nechtělo. Kolárna je místnost asi 15-20m2 velká. Určená pro kola. Místo toho všichni co si klíč nevzali a nemají kolo ve vlastním sklepě zabírají prostor v kočárkáně, respektive po podlaze kočárkárny. Takže kolárnu s jasným využitím o 20m2 ee, ale chodbičku co nikde nevede 2m2 joo? Trochu nahlavu ne?
Případ číslo dva. Asi pár metrů vedle je místnost podobných rozměrů kde je pouze jeden jediný sklep. Má ho tam jeden soused. Taky jsem od něj nikdy nechtěl klíč ani nikdo další. A taky tam je společná chodbička.
Můj názor je, že klíč by měl vlastnit každý, kdo má mít přístup do své kóje + správce budovy. Ostatní můžou požadovat mnoho, ale nemají na to právo. Nějaký předseda zvolený pro jednání nemá právo vlastnit klíč od něčeho, čeho není majitel.
Já tuhle situaci porovnám se situac mých mladých. Mají podivně situovanou chodbičku před bytem. Prázdný, nesmyslný prostor. Požádali družstvo o možnost odkoupení a rozšíření své předsíně. Moudré hlavy promysleli a povolili, určili cenu. Sice nastal neuvěřitelný kolotoč vyřizování povolení, od hasičů až po hygieniky, ale dílo se podařilo. Kus společných prostor jim patří. Myslím si, že je to totéž.
Ahááá, s tou malůvkou je to jasné. Je to jinak, než jsem z popisu pochopila. Ale nechápu, proč, k čemu předseda chce klíče? K čemu mu budou?
Tak jestli Vás zajímá můj názor (jakožto majitele domu), tak prostor urychleně vykliďte (nejlépe včera) a klíče odevzdejte. Ten prostor Vám nepatří a nemáte na něj nárok. Může se stát, že jednoho dne zjistíte, že je ve dveřích nová vložka, od které pro změnu nebudete mít klíč Vy. A bude to legální a právně nenapadnutelné. A budete rád, když po Vás nebude majitel domu (družstvo?) chtít uvést na Vaše náklady prostor do původního stavu (včetně těch původních dveří).
Sorráč, stejně jako Hahanaj jsem špatně pochopil Váš dotaz (možná, že kdyby byl stručnější a vynechaly se nepodstatné informace, bylo by to přehlednější). Pokud chodbička zůstala přístupná i ostatním, neměl by být problém. Jen jste měl majitele (družstvo, společenství...) o svém záměru informovat před zahájením úprav. Ten klíč by ale měl být přístupný. Takhle se to nemusí líbit třeba hasičům a věřte, že jejich pokuty za porušení požárních předpisů jsou velmi citelné.
Netuším, jak píše hotentot, ale text na 34 řádků, ve kterém jsou 2/3 informací zbytečných svádí k "rychločtení" a tím následně k nesprávnému pochopení textu. Nejsem sám, kdo text po prvním přečtení nepochopil správně.
Ten nákres je dokonalý, kdybyste ho připojil hned, mohl jste si ušetit spoustu slov.
Já nevím jestli píšu jak hotentot nebo někdo čte jen meziřádky. Ba naopak, kdybych já od těch dveří neměl klíče můžu já legálně napadnout toho kdo jej vyměnil, protože já se musím dostat do toho sklepa. Ne ten druhý. A mimochodem už jste někdy viděl člověka co by chtěl opravenou věc vrátit zpátky do poškozeného stavu? Já teda ne. Pro názornost, když textově to nejde, jsem udělal rychlou malůvku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.