Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouření na balkoně

Od: ivca® odpovědí: 42 změna:

Dobrý deň.Zaujíma ma váš nazor na túto situaciu.Mamka a brat su fajčiari,ale vždy fajčili len na balkone.Pred pol rokom si začala sťažovať mladá susedka nad nimi,že jej to vadí.Vraj keď ma na balkone prádlo,tak jej nasmradne od cigariet (to stejne prádlo tam visí aj 5 dni) a kouř jej ide aj do miestnosti co je nad balkonom (deti tam maju izbu).Mamka nemá rada hádky a hlavne nie so susedmia,tak to nakoniec vzdala a začala fajčiť dnu v byte v kuchyni pri otvorenom okne,aj keď vždy bola proti tomu aby sa fajčilo dnu v byte.Nuti k tomu aj brata.Čo si o tom myslíte?Ako by ste situaciu riešili vy?Prestali by ste fajčiť na balkone,ak by ste mali podobný problém?

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

21x

Na straně kuřáka bych přestal kouřit. Na straně sousedky bych sehnal jiný byt a přestěhoval se ihned po zjištění, že sousedi kouří. S většinou takových se totiž normálně domluvit nedá. Oni nechápou, že ten smrad je strašný a normálním lidem znepříjemní život. Ono totiž "normální je nekouřit".

Každý ale nebydlí v pronájmu. Pokud si koupíte byt, zrenovujete ho, vybavíte, máte blízko rodinu, práci, přátele...stěhujte se pak kvůli kuřákovi.

No to máte pravdu.. je to myšleno trochu s nadsázkou - prostě je velmi těžké s většinou kuřáků vyjít v dobrém. Osobně jsem po jednom roce v bytě řešil situaci rodinným domem a dojížděním do zaměstnání o pár desítek km více... Samozřejmě to má svá pozitiva a negativa.

Dnes v okolí mého RD kouří dva lidi z 8mi domů. Jeden je řidič kamionu a téměř ho nejde vidět. Nicméně když jde kolem, pozdraví a bavíme se - snaží se cigaretový kouř foukat po větru ode mne, případně si stoupne pár metrů bokem a "křičíme na sebe" míst běžné rozmluvy - v dobrém. Druhý kouří také pravidelně - jen venku před svou garáží... a nebo u popelnic. Doma ani mezi lidmi si nezapálí.

geg
hodnocení

16x
Jednoznačně má pravdu sousedka. Ten cigaretový puch je šílený. Dostane se do všeho a tomu, kdo nekouří to opravdu silně smrdí. Někomu stačí jen chvíli a už se z toho dusí a kašle. Takové prádlo po cigáru z balkónu načichne tak, že se musí hodit ze šňůry rovnou znovu vyprat, to si na sebe nekuřák nevezme. Se sousedkou velmi soucítím, mít okolo sebe kuřáky je strašné soužití. Mít nad kuřáckým balkonem i dětský pokoj... hrozná představa. Vždycky říkám, pokud to kuřákům tak chutná a voní, ať to kouří doma, pečlivě si ucpou okna, aby jim ten lahodný kouř neunikal a neobtěžují tím okolí. Vaše sousedka má velké štěstí, že vaše matka po upozornění už na balkoně nekouří.

liska5
hodnocení

5x

Když bydlí nespokojená sousedka o patro výš, tak kuřáky může dobře polít vodou. Že se tam sprchuje a voda lítá /stejně jak kouř/ do vzduchu kolem..*smich*

hodnocení

5x

Je zajímavé,že kuřáci doma nekouří a chodí kouřit na společnou chodbu,balkon,svůj balkon,svůj ůtulek si zasmradit nechtějí,ale že svým smradem otravují život druhým,to jim nevadí,u mě v paneláku soused,shodou okolností lékař na penzi chodil na společnou chodbu,no to byl puch,jako když se tam vysra-lo stádo mamutů,pak to domovník zakázal,že se nesmí hulit ve společných prostorách,tak chodí na svůj balkon,který sousedí s mým a jako naschvál,se mi všechen sajrajt stáčí ke mně do bytu,nechci vyvolávat zlou krev,protože pak by mu chudákoj nezbylo nic jiného,než jezdit z 8 patra ven,tak radši zabouchnu okna a je to,ale myslím si,že by na to nějaký zákon mohl být,aby si museli chodit hulit ven.

72mona

Tady je přesně vidět, jak lidé prostě nevidí věci takové, jaké jsou. Já vám klidně odpovím, proč si většina kuřáků nechce kouřit v bytě. Cigareta, stejně jako čokoláda, je něco, co si chcete vychutnat. Máte své chvilky klidu, rituály... Já na cigarety nejsem, jsem na čokoládu, ale určitě ji u mě doma nenajdete rozpatlanou po záclonách, koberci nebo v posteli.

Kuřáci chodí ven s vědomím, že tam se ten kouř rozptýlí, tedy zmizí. M.

kurak
hodnocení

4x
Dej si tady do vyhledávání kouření na balkoně a vyjede ti spousta odkazu,já osobně bych sousedku poslal do řiti.
lucie*

*palec**smich* jeden by něměl omezovat druhého,takže jestli je sousedka štěkna a kvůli svému prádlu prudí,taky bych jí poslala někam...dneska prádlo,zítra něco jiného...ale dohodnout se dá vždy a vždy by měly ustoupit obě strany.

72mona
hodnocení

4x

Co mám dělat, bydlíme v řadovce a všichni sousedé na zahradách grilují. Ten smrad se nedá vydržet, nemohu větrat a prádlo tak musím každý den uklízet (neexistuje, že bych si to tam nechala sušit celý týden)...asi se budu stěhovat, ale nevím kam, protože všude jsou lidé a jejich činnost mě otravuje. *sarkasmus*

Každý člověk, ať kuřák či ne, by měl projevit alespoň trochu empatie (tolerance) a přizpůsobit se. Tyto ústupky by neměly být jednostranné. To znamená, že pokud vám vadí jakákoliv činnost vašich sousedů, je třeba o tom diskutovat a nalézt kompromis, ne striktní zákaz. Každý, kdo kouří, může využít možnost dojít si ven (pokud tedy není invalidní). Třeba moje kolegyně. Ta je velmi silná kuřačka. Doma nekouří - chodí na balkon, který je společný (vchod ze schodiště). Říkala, že kdyby neměla tu možnost, seběhla by dolů před barák na lavičku. To je myslím krásná ukázka toho, že se lze ohlížet na ostatní. Ale jak řešit zabejčenou sousedku, které by vadilo kouření na balkoně, společném balkoně, kouření před domem, hluk z běhání po schodech...to nevím. Protože kuřák by jen ustupoval bez jakéhokoliv kompromisu ze strany druhé. A když už není kam ustupovat, začne boj. Proto je důležité komunikovat - ne jen vytvářet zákazy. M.

buk*
Krásně napsáno
lucie*

...pěkně napsáno,nejde aby ustupoval jen jeden.Rodičům v novostavbě z jedné strany štěká pes a zdruhé strany ječí děti na trampolíně:-Dto raději jednu kuřačku na balkoně.Já taky chodím před dům,na balkoně nekouřím,v lodžii se to drží dlouho,to potom smrdí i můj balkon:-D

No já nevím...

Než se moje kamarádka odstěhovala, bydlela v řadovce. Do lodžie sousedního domu si chodili zakouřit sousedi, smrad byl okamžitě cítit nejen v lodžii kamarádky, ale i v obýváku, vždycky honem některá z nás běžela zavřít balk. dveře, kamarádka z toho byla fakt dost nešťastná. Někdy foukne větřík tak, že toho kouře máte plno i uvnitř.

Řekla bych, že je na místě více ohleduplnosti. Že je kouření problém, je pochopitelné - nakonec i mamka nechce kouřit v bytě (nechtěla nikdy, aby se kouřilo v bytě)...

Myslím, že také jde o to, jestli je to činnost víceméně pravidelná (což asi kouření je), nebo vyjímečná (drštky, jak tu někdo psal, asi nevaříme 2 x týdně). Děti jsou hlučné a psi štěkají, to se asi úplně eliminovat nedá, jen by měl být dodržen alespoň noční klid (22 - 06). Starší lidé zase někdy hůř slyší, tak na sebe v ctihodném věku taky mohou křičet *smich*.

Já jsem pouze nepochopila, čím je tady vyjádřena ta oboustranná tolerance. Mně cigaretový zápach neskutečně vadí, dělá se mi z něho opravdu špatně, až na zvracení (vůbec nepřeháním). To znamená, že mi dost vadí i třeba jen potkat kuřáka s cigaretou na ulici. Tam to ale beru tak, že těch pár vteřin, než se mineme, to zkrátka musím vydržet a v rámci možností se tvářit neutrálně (což se mi daří). Toto považuju ze strany nekuřáků za dostatečnou toleranci. Ovšem kouření někomu pod okny a následné obhajování tohoto mi hodně připomíná jednání našich sousedů, kteří pravidelně vypalují na zahradě kabely za účelem získání mědi a jaksi nechtějí pochopit, že je to všem sousedům okolo velice nepříjemné (resp. nepříjemný je právě ten smrdutý kouř, který zmíněnou činností vzniká). Žádnou oboustrannou toleranci tam nevidím, přičemž kouř z cigaret není nijak zásadně méně škodlivý než ten z plastů a gumy. Podotýkám, že mi rozhodně nevadí elektronické cigarety, ani kdyby mi je dotyčný kouřil pod okny třeba 24 hodin denně. Můj názor je ten, že na balkoně pouze el. cigaretu - a pokud si člověk chce vykouřit klasickou, měl by jít ven, někam dál od oken a vchodů.

lucie*

...třeba tím,že nemáte právo nikomu omezovat jeho práva a komandovat jej ,zda má kouřit či né ve vlastním bytě.Pokud někomu vadí až tak moc cigaretový kouř může se dohodnout se sousedy nebo odstěhovat někam,kde jej žádný kouř (z čehokoli) nebude obtěžovat.

Lucie, ve vlastním bytě si klidně kuřte. Ale ne tak, aby to museli dýchat sousedi - to je bezohlednost.

72mona

Bohužel žijeme příliš nahuštěni. A i malý prohřešek vůči společnému soužití je mnohdy brán jako hrdelní zločin. Když občas vidím nějakou "pavlačovou drbnu" jak dští nenávist, rozhazuje rukama a pěstičkama hrozí, je to úsměvné. Jenže pak toto chování vidím u "obyčejného" zaměstnaného člověka a z toho mi je špatně. Takoví lidé jsou přesvědčeni o své vlastní dokonalosti, správnosti svého konání. A je jedno, jestli je to "ctihodný" občan či opovrženíhodný vyvrhel(v tomto případě kuřák). Troufnu si tvrdit, že nejde ani tak o inteligenci jako takovou, ale o sociální cítění. Pokud ho někdo postrádá, chová se jako debil, ať je na jakékoliv straně sváru. Jeho pravda bude ta jediná správná. A pokud se vy, jako ti rozumnější, budete snažit o dohodu (kompromis), máte smůlu. Když takového debila (ignoranta zabejčeného) vyfasujete za souseda, nepomůže nic.

Ať chcete nebo ne, kompromis je jediné správné řešení. Maminka tazatelky takový krok udělala, protože není ten debil. Teď je na tahu ta "hospodyňka" z vrchu. A jako kompromis rozhodně neberu, zavřít se neprodyšně v bytě a nikoho neotravovat. M.

A v čem se ten kompromis projevuje - v situaci, kdy člověk kouří na balkoně klasické cigarety, všem do oken?

lucie*

Kuřák by se měl chovat ohleduplně stejně jako rodiče s dětma,posluchači hudby,lidé se psy atd.ale nemáte právo nikomu nic zakazovat.Vám vadí kouř a mě třeba vadí ,když rodiče nechávají děti bušit do podlahy nebo kdyby někdo poslouchal nahlas hudbu...to všechno otravuje druhé a ve společném soužití by kuřáci (logicky) neměli hulit na balkoně v horku,kdy mají všichni okna dokořán nebo kouřit co půl hodiny.Tohle je ten kompromis na kterém se dá s nekuřáky dohodnout,ale když někomu chybí empatie a chce řídit cizí život,to jde potom těžko.

Jestliže někdo v bytě pouští nahlas hudbu nebo svévolně dopouští jiný zbytečný hluk, zvláštní ohledy si zřejmě opravdu nezasluhuje. Já bydlím v rodinném domě, hudbu poslouchám zásadně přes sluchátka a pokud hraju na hudební nástroj, zavírám důkladně všechna okna. V bytě bych na něho nehrála. Podobné věci považuju za samozřejmost, stejně jako to, že mi sousedi nebudou pravidelně pouštět do domu kouř. Donutit k tomu samozřejmě nikoho nelze, ale myslet si o takovém člověku budu svoje. Výjimku bych udělala u pohybově omezených (trvale i dočasně), pro které je příliš náročné chodit několikrát denně ven.

Ještě dodám, že kouř ze dřeva apod. mi vůbec nevadí, stejně jako mi nevadí zápach hnoje a jiné neškodné biologické pachy, ovšem ten kouř z cigaret je bohužel pěkně jedovatý. Tady jde primárně o to, že to škodí zdraví.

buk*
Máte pravdu,chci se zeptat, chodíte ven po ulicích kde vedle vás čoudi auta? To škodí daleko vic

Jenom, když opravdu musím. Také mi vadí, a moc.

Dnešní auta naštěstí nejsou skoro cítit. Dřív to byla katastrofa.

hodnocení

4x

Se mi líbí ty kecy kuřáků o tom, jak je nekuřáci omezují. Tak jo. Taky mám své potřeby. Třeba musím na záchod. A kdo by močil a kálel u sebe doma do rohu, ne? Takže hezky civilizovaně exkrementy jímat do žumpy a až bude po vrch plná, tak se přebytky vypustí k sousedovi. To nevadí, že má studnu s pitnou vodou. Mně to nevadí, jemu teda taky nemůže. A až se ozve, tak povedeme dialog. OK sousede, když ti to tak vadí, tak se pojď dohodnout na kompromisu. Ty si budeš kupovat vodu balenou a já ti slíbím, že sračky budu vypouštět ne k plotu, ale dva metry od něj. *zed*

hodnocení

2x

Mám tu smůlu, že máme balkon z ložnice a pod sebou mám samozřejmě sousedku kuřačku. Myslím si, že jsem tolerantní, co se kouření týče, kouř mi v podstatě nevadí, rodiče byli silní kuřáci, v kouři jsem vyrostl :). Ale tato paní mi začíná opravdu pít krev. V těchto vedrech nejde mít v noci otevřené okno, protože si jde zapálit kolem jedenácté v noci, někdy pak ještě o půlnoci. Ten smrad naletí ke mně , je to šílené. A maximálně mě vytočí, že nikdy si nezapomene k sobě zavřít dveře na balkon - takže jí to také smrdí. Jenže co s ní? Tady se radit ani nedá - buď je kuřák trochu ohleduplný a pak není co řešit nebo musíte začít sousedskou válku a to také není o co stát. Proč to píši - protože tady ty chytré rady od lidí, co to nezažili a jen radí jsou sice hezké, ale realita je bohužel jiná a po pravdě většinou s tím nejde nic dělat. A ta rada prodat byt a jít jinam? To nemůžete myslet vážně, to je zcela utopie.

72mona

Mám dotaz. Byl jste za ní a zkusil se domluvit? Pokud ano, co řekla? M.

@72mona - ne, nebyl. Nějak počítám s určitou inteligencí u lidí a pokud tato paní není schopna pochopit, že ten smrad, před kterým si ona zavírá dveře, jde někomu dalšímu do ložnice, je další diskuze zbytečná. A nechce se mi navíc dělat si zlou krev v baráku - nepotřebuju, aby o mě povídala v baráku, jaký jsem nevím co. A pro upřesnění - nevadí mi, když tam kouří přes den, ale po desáté večer je to známka hodně snížené inteligence ( jemně řečeno).

72mona

Ale vy nesmíte počítat s určitou inteligencí. Ten dotyčný třeba zase počítá s tím, že to nikomu nevadí, protože se nikdo neozval. Nepřesunujte zodpovědnost na druhé. Promluvit si není to samé jako seřvat. Nemáte se proč bát ozvat. Když sedím v kině a nějakej rapl mi kope do sedačky, co udělám? Podle některých je správné řešení sklopit uši a vydržet nebo se sebrat a odejít. To jako fakt?

Jsem na tom úplně stejně, akorát bydlím v nejvyšším patře a netuším z kterého balkónu ten kouř jde. A zjistit se to prostě nedá. Jinak už bych tu sousedskou válku i zahájil.

charllotka
hodnocení

1x

Vaše matka a bratr mohou jít kouřit ven před barák a najít si takové šikovné místo, kde by kouř nestoupal nikomu do oken a nikoho tak neobtěžovali a neomezovali smradem. Vždyť i na zastávkách je zakázáno kouřit.

Dosud sami kouřili na balkoně, aby v bytě neměli smrad, ale co s jejich smradem, který jde druhému do bytu? Takže stížnost sousedky je oprávněná. Asi by mě to také štvalo, když bych dala čisté voňavé prádlo na balkon a potom ho musela dát do skříně zakouřené.

Bydlím nahoře a mám souseda,,který ne často-ale kouří.Já v těch vedrech otevírám balkon a ten jeho kouř jde mi do bytu.Také jak tady někdo píše ho trochu postříkat vodou by nebylo špatné...voda nesmrdí,,Ale kvůli němu se vystěhovat je blbost jako hrom.Navíc večer když jsu spát -tak mám z bytu málem hospodu

buk*
Stížnost oprávněná, může ji poslat doporučeně na lamparnu,můj byt a balkón můj hrad, prádlo může dát sušit ven na sušáky.
charllotka

Od toho si někdo pořídí byt s balkonem, aby ho mohl využívat i k sušení prádla. V dnešní době dát prádlo ven na sušák a navíc se s ním dolů nadřít, to už by jste se s ním do hodiny nemusela potkat.

buk*
hodnocení

0x
Poraďte co mám dělat,sousedka pode mnou často vaří zelí držťky a furt mě oblažuje smradem z vaření, digestoř to nezvládá

Opravit / nechat opravit digestoř, resp. zpětnou klapku za ní. Smrad od sousedky nemá co Vaší digestoří proudit k Vám do bytu. *smich*

Držky nejsou karcinogenní,,a nevaří je co hodinu třeba ,

hodnocení

0x

Chápu všechny, kterým vadí kouř - ale ten jde nahoru. Nikomu nepřeju sousedy, kteří hází hořící nedopalky dolů - propálené prádlo a strach z požáru bych za kouř klidně vyměnila.

lucie*

Ač jsem kuřák,tak bych urazila ruce všem lidem co hážou vajgly na zem*cert*.Vlastně se to týká všech co házejí cokoli na zem,tak se podle mě pozná úroveň společnosti.

Nejen na zem - na balkóny pod nimi!

kab
hodnocení

0x

Záleží na stanovách - u nás ve společenství vlastníků máme v takovém případě pokutu 5000 Kč, takže si to řešíme sami a funguje to, párkrát se uložila pokuta, když nepomohlo napomenutí (každý zaplatil, exekutor by tohle vyřešil lehce) a na balkonech se nekouří. Pokud to ve stanovách společenství vlastníků není, je to složitější - poslední šancí je soud, který dá za pravdu tomu, kdo je obtěžován a ohrožován na zdraví kouřem.

kecaj
to kab: máte ve stanovách nevymahatelný postih a hlupáci ti, kteří takovou stupiditu zaplatí. Exekutora i výbor bych poslal do riti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]