Nejste přihlášen/a.
Souhlasím s promonem. Podle stručné formulace dotazu to rovněž vidím na "klasický" problém prasklé střelky zámku. Problém je v tom, že u většiny konstrukcí zámků pružina přitlačující střelku do otvoru v zárubni stále tlačí ulomený zbytek, ovšem díky ulomení dorazu mnohem hloub, než obvykle. Takže převod nepřevod, nelze otevřít ani klíčem, ani jinak. O šťourání mezi futrem a dveřmi mám oprávněné pochybnosti. Do dveří jsem se takhle dobýval 2x, jednou jsem měl to štěstí, že střelka vystřelila mimo otvor a dveře zůstaly otevřené.
Moje metoda otvírání - rozebral jsem stejný zámek z jiných dveří, špekuloval a měřil. Je potřeba nejprve uvolnit tlak pružiny, což znamená zbavit se jejího dorazu. Pozici jsem odměřil na tom rozebraném zámku (od kliky) a souřadnice přenesl na dveře. K mému štěstí bylo tohle místo pod střenkou (štítkem), takže jsem vyvrtal díru (asi 6 mm) do dveří, pružina povolila, střelka (jazýček) spadla o něco zpět a pak už následovalo šťourání (dle @jabraka) a třesení s dveřmi, až do kýženého výsledku. Díky pozici díry nebylo nutno na dveřích nic opravovat, díra je krytá střenkou.
Potřebuješ zámek s převodem, střelka je ovládána klikou i klíčem. Nejspíš se převod porouchal, doporučuji celý zámek vyměnit. Do obchodu vzít pro jistotu s sebou ten původní a ještě prodavače upozornit na převod.
Jejda, přečetla jsem si dotaz nepozorně, takže odvolávám ten převod, ale stejně bych doporučila koupit zámek nový. Jak už se tam jednou něco rozbije...Takový zaseknutý a nefunkční zámek může přinést nemalé problémy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.