Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klika neovládá zámek

Od: vojta* odpovědí: 7 změna:
Stal se mi takový problém, nemůžu otevřít dveře, myslím si že to je že klika neovládá zbytek zámku, nevíte co s tím? (Mám přístup k druhé straně dveří)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To se stává dost často - může být zlomený jazýček, což se stává často právě u starších zámku kdy se tříská dveřmi. Vtip je v tom, že se to velmi obtížně řeší - tedy bez destrukce.

Naposledy jsem se proklovával za plechové futro, abych mohl ten jazýček zaklepnout zpět a dveře otevřít

hodnocení

1x

Souhlasím s promonem. Podle stručné formulace dotazu to rovněž vidím na "klasický" problém prasklé střelky zámku. Problém je v tom, že u většiny konstrukcí zámků pružina přitlačující střelku do otvoru v zárubni stále tlačí ulomený zbytek, ovšem díky ulomení dorazu mnohem hloub, než obvykle. Takže převod nepřevod, nelze otevřít ani klíčem, ani jinak. O šťourání mezi futrem a dveřmi mám oprávněné pochybnosti. Do dveří jsem se takhle dobýval 2x, jednou jsem měl to štěstí, že střelka vystřelila mimo otvor a dveře zůstaly otevřené.

Moje metoda otvírání - rozebral jsem stejný zámek z jiných dveří, špekuloval a měřil. Je potřeba nejprve uvolnit tlak pružiny, což znamená zbavit se jejího dorazu. Pozici jsem odměřil na tom rozebraném zámku (od kliky) a souřadnice přenesl na dveře. K mému štěstí bylo tohle místo pod střenkou (štítkem), takže jsem vyvrtal díru (asi 6 mm) do dveří, pružina povolila, střelka (jazýček) spadla o něco zpět a pak už následovalo šťourání (dle @jabraka) a třesení s dveřmi, až do kýženého výsledku. Díky pozici díry nebylo nutno na dveřích nic opravovat, díra je krytá střenkou.

hodnocení

0x

Pokud lze otevřít dveře pomocí klíče, pak je otevřete, zámek vyndejte, rozeberte a uvnitř bude nějaká součást mezi klikou ma západkou vadná, nejspíš ulomená. Pokud si na opravu netroufáte, kupte nový zámek stejných rozměrů a uspořádání, namontujte a máte pokoj.

patronka*
hodnocení

0x

Potřebuješ zámek s převodem, střelka je ovládána klikou i klíčem. Nejspíš se převod porouchal, doporučuji celý zámek vyměnit. Do obchodu vzít pro jistotu s sebou ten původní a ještě prodavače upozornit na převod.:)

doplněno 22.07.19 05:39:

Jejda, přečetla jsem si dotaz nepozorně, takže odvolávám ten převod, ale stejně bych doporučila koupit zámek nový. Jak už se tam jednou něco rozbije...Takový zaseknutý a nefunkční zámek může přinést nemalé problémy ;)

crsh
hodnocení

0x
Temer klasicky problem, pokud mas jiny zamek neni problem, jinak vyndat, vymenit...

Není problém? Tak to si rád nechám od Vás předvést, jak ,,bez problému´´ vyměníte zámek u dveří, které nemůžete otevřít. Ale třeba jen neznám nějaký Váš ověřený postup. Upřesněte to, prosím, zajímá mě to.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud jhe přístup z obou stran,pak lze z jedné strany možno zatlačit šroubovákem na střelku a dveře otevřít.To umožní odšroubovat zámek(nejprve vyndat kliku) a zámek rozebrat.Jednotlivé díly jde z jiného zámku nahradit(pokud jde o jiný typ a do dveří se nehodí.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]