Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Zvažuji koupi starší strojní rámové pily menší velikosti.
Zajímá mě jedna konstrukční věc a rád bych, aby mi ji někdo z Vás vysvětlil.
U některých pil je tomu tak, že pilový list kmitá pouze přímočaře tam a zpět, ale pak je zde konstrukce pil, kdy list při pohybu od sebe (kdy neřeže) nad řezem nadskočío o pár milimetrů a při pohybu k sobě (kdy řeže), je tlačen do řezu (materiálu).
Jak tohle funguje? Zajímá mě ta konstrukce, jestli je to čistá mechanika nebo je v tom i hydraulika atd.
Např. rámová pila TOS PR 20 (Nelze vkládat odkazy na youtube, pokud si vzpomínám dobře, ale je to tam dobře vidět od času 0:30)
Děkuji.
Menší pily jsou čistě mechanické, přítlak do řezu se reguluje posuvným závažím a není žádné nadzvedávání při zpětném pohybu. Větší pily s těžkým ramenem mají nadzvedávání řešeno hydraulickým válcem a přitlak do řezu je regulován nastavením ventilku pod hydraulickým válcem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.