Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Potřebuji vyměnit část co je na fotografii. Je to vývod vody ven z baráku. Ten kohoutek co je nahoře protéká. Je to vývod vody ven z baráku a musím to na zimu zavírat, aby to nezamrzlo. nevím jak to jinak vysvětlit. Jedná se o tu celou část co je ten kohoutek nahoře, který nelze vyšroubovat, tak to budu muset vyměnit celé. Na fotografii je vlevo matice, ta se dá určitě vyšroubovat, ale vpravo je to takové divné, kamarádka mi říkala, že to tam bude asi svařené, ten plast, že jí to tak doma dělali a to teda sama nezvládnu. Už jsem se domluvila s jedním instalatérem, ale pořád nemá čas. Asi se mu do takové prkotiny nechce, ale mně právě venku ten kohoutek pořád kape a musím mít hadici v kyblíku.. A stejně to na zimu budu muset zavřít a to už nejde, protože jakmile otočím tím kohoutkem, co je uvnitř tak z něho docela hodně začne téci voda. Nevíte, jestli by to šlo vyšroubovat i na té pravé straně? Děkuji.
Jediné, co jde na tomhle kohoutku odšroubovat je mosazná kuželka, ovšem pokud není její závit zarostlý vodním kamenem tak, že při použití větší síly ulomíš tu plastovou trubku. Výměna kuželky by měla závadu odstranit. Když to nepůjde, nezbývá nic jiného, než vyměnit celý kohout. Jenže ten je skutečně k trubce přivařený. Musí se odříznout a přivařit nový (systém hodný "nobelovi ceny"). To sice není složité, ale bez speciální svářečky a trochy zkušeností to neuděláš.
Ta kuželka vypadá nějak takhle. Ale POZOR! Existuje jich nespočet druhů a rozměrů, takže je dobré mít při nákupu vzorek (jenže to bys to musela napřed rozebrat ).
Jak varuje kolega - s nahříváním opatrně, ten plast moc tepla nevydrží a můžeš si přidělat problém.
Díky, tak jsi právě vyslovil mé obavy "nahlas". Já jsem se to odšroubovat pokoušela, ale ani se to nehne, nemám asi potřebnou sílu. Už je to udělané přes 10 let, takže to dosloužilo. Zkusím to ještě nastříkat tím WD, i když to na vodní kámen není. Třeba se to pustí. Ach jo. A ještě čemu říkáš "kuželka"? Je tam ta šipka, myslíš ten závit? Takže kdyby to povolilo, vyšroubuji to celé ven a koupím nový kohoutek, nebo co mám teda koupit?
Suzymon,jen - vloni jsem jel opravit podobný problém. Pan domácí to chtěl také vyšroubovat,nešlo to,tak to nahřál horkovzduškou! Tak jen,aby Vás toto nenapadlo...
Berger, nebojte, já ten plast nahřívat určitě nebudu. Ani nemám čím, leda tak fénem na vlasy. Já se pokusím vyšroubovat ten kohoutek, jak mi udělal magdon šipku. A když to nepůjde, tak musím čekat, jestli se ten instalatér ozve. Tady je to s řemeslníky velká bída.
Magdon, tak to nevyšroubuju, ani kdybych se u toho po... Teď se to ještě smeká, protože jsem to naolejovala tím WD.
WD nech pár hodin působit, ono mu chvíli trvá, než se vcucne do závitu. Občas nástřik zopakuj. A předpokládám, že to povoluješ patřičným stranovým klíčem a ne třeba sikovkama.
Stejně nechápu, proč to tam tak blbě přivařili. To to nejde nijak jinak udělat? Přece vědí, že se to za čas bude muset měnit.
Jistě, že to jde udělat jinak. Jenže tohle řešení je nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější. V dnešní době nikdo nepředpokládá, že by se snad něco mělo opravovat. Takže "...tady to máš, funguje to, zaplať a sbohem. Po mně potopa. Co se s tím bude dít za pár let mě nezajímá". A neplatí to jen u kohoutků. Bohužel, taková je doba.
Zuzanko, pro jistotu je potřeba něčím podržet spodek ventilu (nějaký hasák, nebo francouzák), aby se to neulomilo. Ale možná jen opravdu nemáš tu správnou sílu. Pak teprve povolovat ten vršek (tak se to jmenuje), nejlépe stranovým klíčem.
Feraxi, sílu teda nemám, jenom silnou vůli a ta to teda nevyšroubuje. No budu stříkat tím WD a koupím ten patřičný klíč, jen bych potřebovala vědět ten rozměr.
Rozměr klíče zjistíš tak, že změříš ten šestihran - 2 plochy proti sobě. Nejlépe šuplérou, ale orientačně to stačí jakýmkoliv měřítkem.
Jéžiši kluci, šupléru teda nemám a ani nevím jak to vypadá. A navíc se tam k tomu nemůžu dostat, vadí mi tam ten záchod. Asi to ti blbci tenkrát dělali tak, že napřed udělali trubky a pak tam teprve dali ten záchod. Protože vůbec nechápu, jak by se k tomu jinak dostali. Mně dělá problémy to za tím záchodem i vytírat, teď jsem to změřila a je tam jenom 22cm místo od zdi k míse záchodu. Takže tam k tomu nemůžu, musím mít nataženou ruku. Ale zkoušela jsem tenhle klíč a zdá se, že by ten závit chytil. Jenomže tam ani pořádně nevidím, je to nízko nad zemí.
Ten plast,mila suzy,vydrží nejmíň 150 stC.Takže i ten fén trochu pomůže.Plast se teplem roztáhne a poak správný klíč,případně trubka k nastavenáí síly a závit povolí.Mosz a plast nikdy "nezaroste".Nu a pak stačí vyměnit jen gumičku na kuželce,vže namazat vazelinkou a ventilek(kohoutek) bude zase fit.
JABRAKA
Nahřeje,zabere a protočí kovový zálitek v tom plastu... Potom to může vyměnit komplet. Já bych do toho nešel.
No, teď by se to dalo sice přetěsnit (těch těsnění je tam víc, ne jen to jedno, co je vidět), ale jednodušší a spolehlivější je to vzít do nejblišší prodejny s instalatérským zboží a koupit to celé nové. Prodavači už budou vědět, případně doporučí nějakou náhradu.
Tak hotovo, opraveno! Napřed mi chtěli prodat celou tu věc a stálo to 248 korun, jenomže neměli ten typ s tím kohoutkem nahoře a musela bych to zavírat kleštěma, což se mi moc nelíbilo. A tak hledali nějaký kohoutek, který by na to pasoval a jak jsem tím pořád v ruce točila, tak se najednou rozlomilo to těsnění a tak mu povídám, "helejte, vždyť ono to chce asi vyměnit jen to těsnění". Jenomže on ho neměl. Tak jsem jela jinam a tam byla moc hodná paní, která sice také napřed nabízela tu věc celou novou, že prý taková těsnění se už nevyrábí, že to je nějaký starý model. No ale pak se v ní hnulo asi svědomí, vzala mne do skladu a tam jsme vyštrachaly ještě pár těch starých těsnění. Koupila jsem si 3 kusy, zaplatila 10 korun a našroubovala. No a je to a voda už nekape a krásně to jde zavřít a otevřít. Tak všem moc děkuji. Kdyby mi sem přijel ten opravář, jak mi sliboval, tak by mne ta "sranda" vyšla určitě na 5 stovek.
Zuzanko pět stovek by možná účtoval jen cestu. Jsi šikula. Ta rezervní těsnění dej do nějakého mikrotenového sáčku (aby nebyla na vzduchu) a schovej někam do tmy. Aby to vydrželo déle.
Suzymon- smekám před systematickými kroky, které vedly k zdárnému konci. Někdo zde prohlásil, že je to udělané bič a pryč- s tím bych úplně nesouhlasil, protože alespoň ventil je typu s možností výměny či opravy srdce ventilu. Pokud by tam byl klasický kulový ventil, tak se muselo řezat. Z tohoto důvodu mám rád tyto ventily / výrobce Myjava Slovensko v celomosazneím provedení/ protože je možná oprava bez rozebírání fitinků či potrubí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.