Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr plynového kotle

Od: minda® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chci koupit plynový kotel, napojit na něj vytápění 3 místností + koupelny, používat ho i jako průtokový ohřívač vody - s výběrem jsem si nechala poradit od řemeslníka, co to bude instalovat, a on mi navrhuje kondenzační kotel do koupelny. Našla jsem si ale na netu turbokotel, který je mnohem levnější a další výhodu vidím v tom, že si bere vzduch zvenku a neubírá mi kyslík z malé koupelny. V čem vlastně spočívá výhoda kondenzačního kotle? Díky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lll
hodnocení

0x

Myslel jsem že turbokotle už se nevyrábějí, neprodávají a nesmí instalovat...

Můžeš dát odkaz na ten turbokotel?

berger*

Myslím,že se mohou vyrábět a prodávat,jen se zpřísnily podmínky používání. Aspoň něco v tom smyslu jsem někde četl,možná tady...

hodnocení

tenhle:

gas.cz/...

hodnocení

a řemeslník mi navrhuje tento:

kotle.heureka.cz/...

je tam velký cenový rozdíl... v čem je tento lepší?

U kondenzáku je zvýšený výkon pro ohřev teplé vody a obecně mají kondenzační kotle vyšší nároky na servis. další věc je povinné příslušenství kotle ( nebude bez něj uznána záruka), které je u některých dodáváno s kotlem a u některých je třeba dokupovat zvlášť .

Potom má zákazník 2 možnosti - přijít o záruku nebo přidat dalších 3 - 5 tisíc za povinné příslušenství...

re4zon
hodnocení

0x
Mam nekolik podnetu. Nejsem tedy expert na kotle, to rikam predem. Nicmene:
- jak jste prisla na to, ze turbo si tahne vzduch zvenku a kondenzacni z mistnosti? Pokud vim, je to prave naopak.
- musite mit prutokac? Kdyby bylo misto na bojler (k napojeni ke kotli) sel bych do toho, je to z toho co jsem slysel mnohem min poruchove.
Za sebe bych doporucil baxi, mam ho v baraku zatim pet let a nebylo mu vubec nic, pri kontrolach je vzdy videt ze prakticky vubec nezanasi. Ale je pravda ze kazdy servisak/prodejce doporuci neco jineho.

Na to, aby jste tady na něco o kotlích odpovídal, opravdu nemusíte být odborník. Ono by stačilo otevřít si konkrétní kotel na netu a v specifikaci kotle se to dočtete. Tak teď k odpovědi. Samozřejmě, že turbo kotel a kondenzační kotel používá k hoření mimo plynu i vzduch z venkovního prostředí. Čus.

jenda2*

Turbokotel si koaxiálním komínem v jedné trubce přitahuje vzduch a druhou v tom samém komíně vypouští. Tak to umí i ondenzační. Kondenzační kotel na 1m3 spáleného plynu vyprodukuje až 1,6 L vody ve spalinách, který se musí vypouštět do kanalizace a je to středně silná kyselina. To je někdě obtížně řešitelné. Zatím to jde, tak jednoznačně turbo kotel i z důvodu krátkého komínu přes zeď. Komín pro kondenzační kotel je mnohem dražší a složitější.

hodnocení

jenda2 - ano, to už jsem si také dohledala, že oba umí natahovat vzduch zvenku, ale stejně mi není jasné, v čem je lepší kondenzační za 37 tis. plus odkouření, než turbokotel za 18 tis. včetně komínku...? já bych šla do turbokotle, ale nechci udělat chybu...

Úspora 500,- úročně na plynu a o něco málo více teplé vody ...

jenda2*

Kondenzační více využívá teplo z plynu tím, že i horké spaliny ochuzuje o ztrátové teplo. Klasický má spaliny např. 98°C, kondenzační 50°C zhruba. Když se to tak sesumíruje, nový komín pro kondenzační, potřeba odváděl kondenzát do kanalizace, mnohem vyšší pořizovací cena... Turbo zvítězilo.

hodnocení

0x

Rozdiel je v tom,že v kondenzačnom kotlu spaliny ešte odovzdávajú teplo cez výmeník do topného systému popričom vzniká kondenzát a v turbokotlu idú ešte teplé von a vonku z komína pri ochladení sa menia na vodnú paru. Kondenzačný je účinnnejší okolo 10-15%.

donpapa
hodnocení

0x

Dobrý den, z vlastní zkušenosti doporučuji kondenzační kotel s bojlerem (ne průtokový ohřev vody). Pokud se jedná o značku, pak poměr cena, výkon, dostupnost náhradních dílů mi nejlépe vychází již zmíněný BAXI nebo IMMERGAS.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]