Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dreveny strop nad kamny

Od: tomni odpovědí: 8 změna:
Dobry den . Do dilny istaluji stara skolni kamna . V dilne je vsak strop s osb desek . Vzdalenost mezi kamny a stropem je 140cm . Je to problem?mam dat na strop neco neholaveho?jak daleko muze byt od kamen dreveny predmet?napr. Dvere? Dekuji za odpoved

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

myslím že to s hořením stropu nebude tak strašné, protože horký vzduch prodící nahoru nad kamna zase tak moc horký není. Nad roztopenými Petrami ruku v pohodě udržíte.

Já bych měl spíš obavy, že se osb desky zdeformují. Nad kamna bych přišrouboval kus plechu a mezi tento plech a strop bych vložil silnější podložky, aby vznikla aspoň minimální mezera.

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Tak já mám plotnu kamen (jejich nejvyšší a "nejteplejší bod") od dřevěného OSB stropu vzdálenou 126 cm a koleno kouřovodu na vstupu do sopouchu komína je od tohoto stropu vzdálené 57cm a funguje mi to tak bez problému již šest let.

janm*

Co se týká hořlavých dřevěných předmětů kolem kamen, například u peter což jsou také klasická sálavá kamna (školní kamna jsou vlastně jen "velké petry" že ano třeba typ DVB 200 nebo také Mory apod.) se udávají ochranné vzdálenosti od hořlavých předmětů min. 400 mm (40cm) anebo mezi hořlavý předmět a kamna doporučují umístit nehořlavou tepelně izolující stínící desku (zástěnu ) a to tak aby mezi ní a kamny a ní a předmětem mohl volně cirkulovat vzduch, pak může být ochr. vzdálenost od kamen snížena na polovinu. V praxi zkrátka např. kus pozink plechu nebo sklo co se užívá pod kamna jako podklad tak "vertikálně" a dáte mezi kamna a např. dveře židli apod., tak aby když na předmět dáte ruku se nezahříval.

janm*

PS: U lehce hořlavých předmětů má být vzdálenost mezi kamny a těmito předměty dvojnásobná čili 80 cm, no ale samozřejmě lze to řešit dobře umístěnou zástěnou jak již bylo uvedeno, čili toto jsem ještě zapomněl dodat.

fik
hodnocení

0x

Neviděl bych v tom problém,doma mám trámový strop s polystyrenovými ozdobnými kazetami,pod tím výkoná kamna s výměníkem ...vzdálenost od roury po strop je max 60 cm. Nikdy žádný problém,ani když se topí na plno

joudic*
hodnocení

0x
bez problemu a to topim tak, ze jeste metr od peter se mi upece slanina a v pokoji je 35-40.. normalni prikladani v dilne vklidu

jabraka*
hodnocení

0x

Větší odolnost proti teplu získáme nátěrem dřeva vodním sklem.Na trhu je ale řada speciálních nátěrových hmot.

JABRAKA

bulik*
hodnocení

0x

Myslím, že to není problém, spíš pro pohodu bych zavěsil 60cm pod strop na řetízky mírně šikmo leštěný nerez plech, ten by odrážel teplo dolů doprostřed místnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]