Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Prosím potřebujeme udělat v zadní části domu druhý vchod.Vše viz foto s nákresem.Trochu máme z bourání hrůzu.Vím že mi to takhle nikdo neřekne ale chci se zeptat starých praktiků.
Myslíte že nad okénkem kam dolů povedou dveře už bude překlad?Napadlo mě že ostaní tři okna jsou ve stejné výši a ose proto si myslím že by tam mohl být dlouhý překlad v kuse.Bylo by to fajn a nový překlad už by se nemusel dávat a jen by se ubourávalo dolů.Nebo má každé okno překlad svůj.Bude se tedy muset u okénka kde budou dveře krátký překlad vyndat a dát dlouhý nový nebo stačí jen prodloužit?
Nebo máme smůlu...Případně jak nejšikovněji bourat aby se toho co nejméně zničilo.Dům je převážně ze škvárovek plus červené cihly.Děkuju
Silně pochybuji že by si v minilosti stavitelé dali tu práce a udělali překlad vcelku skoro přes celou stěnu!Takže jako, první bych asi obnažil překlad nad oknem aby byl vidět jeho rozměr!
Jinak nové otvory se provádí tak že se vybourá otvor do 1/2 až 2/3 tloušťky zdí vyzdí se uložené překladu a ten se pak zazdí. druhý ,třetí den pak totéž z druhé strany. A pak až za další dny na to se vybourá zbytek otvoru až k prahu budoucích dveří. Šlo by to v jednom kuse,ale jistota je jistota,takže nedoporučuji na celou šířku zdi!M?ůýe to povolit a nemusí ale je lepší tomu předejít!
Před pár týdny jsem zrovna řešil podobnou situaci - RD byl starý cca. 40 let. Dveře se zazdívaly, okno se měnilo na dveře. Překlad by měl být nad dveřmi alespoň 10 cm (nejsem stavební inženýr, ale z logiky věci bych tam chtěl mít alespoň takový přesah. V našem konrkétním případě jsem dělal sondy a zjistil, že překlad byl položen s dostatečnou délkou. Prostě tenkrát měli skladem delší a neřešili malé...
Ve vašem případě je teoretická možnost, že nad malá okna dali jeden dlouhý překlad... za sondu by to stálo ne?
Sondu jsem řešil tak, že v rohu okna se odstraní část fasády až na překlad - zjistí se typ překladu a podle toho se hledá - já prostě osekával majzlíkem pásek až na konec překladu.
Na výřez otvoru se použila flexa - to je opravdu prachu a bordelu dost, ale hrana je čistá, rovná a minimální práce na zapravení. Co se týče našeho případu, bylo to v místě směr na zahradu, změna okno x dveře se jen konzultovala se starostou obce. Takže se provedla ohláška bez dalších řešení na stavebním úřadu. Jestli to tak je podle zákona, to už netuším. Funkčně to ale je.
Co se zákona týká, tak jedni ze sousedů mého původního RD provedli na černo stavbu, která byla opakovaně nařízena k demolici. Odvolávali se a řešili s různými lhůtami tak dlouho, až se někdo zapomněl a stavba tím po cca. 10ti letech je v pořádku, i když zasahuje nad RD druhého domu jiného vlastníka ...
Zkuste nejprve dotaz na zástupce obce-města. Až pak bych řešil stavební úřad.
Zdravím diky.No ta sonda je dobrý nápad.Jak se to provádí? na 99,9 % tam jsou starý poctivý ička.Někde mám staré fotky po tatínkovi když dům byl ještě ve stavbě a obnažen a jsou tam všude ička.Délku samozřejmě nevím fotky zkusím pohledat.Tu sondu zkusit mužu sice nevím jak ale nejsou nějaké detektory kovů? Jinač manželka je stále pesimistická z toho bordelu co bude,strachu ze spadnutí,ted když jsem jí znova naznačil že povolení bude asi třeba tak z těch otrávených ksi--chtů a byrokracie po uřadech atd...ale ty dveře by chtěla a potřebujeme je tam ale to je vedlejší
díky
Na 99 % tam překlad vcelku nebude, každé okno bude mít svůj (pokud tam vůbec nějaký bude). Překlad nad okénkem bude logicky krátký a netuším, jak by se dal "prodloužit". Takže budete muset udělat překlad nový, v dostatečné délce. Vzhledem k tomu, že jde o přízemní domek, pravděpodobně se zdivo nad vybouraným otvorem dočasně unese i bez překladu (bez záruky, jen moje zkušenost) takže zhotovení nového překladu by zas tak velký problém být neměl.
Překlad tam jistě bude, ale tuším že bude krátký. S ohledem na to, že nad tím je jen nepatrná výška zdiva, bych se výměny překladu nebál. Vyboural bych okno, pak obnažit překlad a postupně osekat kolem něj zdivo, až půjde překlad vypáčit. Po vyjmutí překladu vložte dva, nebo tři profily "íčka" (podle šířky zdiva), výška bude stačit např. 140mm. Mezi ně vložte s pomocí malty cihly. Délku překladu volte tak, aby přesahoval tak 150mm na každou stranu od zárubní. Až budete mít překlady zazděné, vybourejte zdivo dolů, podle velikosti zárubní. Dál už si poradíte.
Moc děkuju všem za odpovědi a pomoc.Sám to provádět určitě nebudu to by dobře nedopadlo a možná bych se objevil v hlavních večerních zprávách...Bude to dělat pan zedník ale vždy rád vím pro kontrolu co jak se má provádět.Jinač ještě, ale to na situaci asi určitě nic nemění, podlaha v patře je přesně na urovni horního okraje pravého okna co je posazeno výše.A zeptám se dál zda mohu.Předpokládám logicky správně že je potřeba mít koupené dveře a podle nich dělat otvor že?
Co se týče jakých dveří taky moc nevíme.Pokud někdo poradí a má zkušenost budu moc rád.Zda jít/risknout levnější variantu typu "hobby market" a různých internetových prodejců a inzerentů(plechové,poplastované,plastové atd) 5-9 tis.Nebo objednat plastové dveře u výrobců oken a dveří.Tam už je to 18-25 tis.Když by někdo měl koinkrétní zkušenost a tip budu moc rád,Strana domu je severní
Děkuju
Pane Krtku nic ve zlém moc jste neporadil jen tu máváte povoleními ,příkazy , zákony a co se smí a nesmí.A ani nevíte že případný projekt a povolení uvažuji pokud se do toho dáme uskutečnit.Kdybych se ale všeobecně měl řídit do puntíku zákony a nařízením (z toho je polovina nelogických nesmyslů) tak se dnes budu bát vstoupit na ulici zda dělám správné kroky...Pak to nazvete opičárnou.To ale chápu prostě se Vám to nelíbí.Já jsem ani nepsal že z toho chci udělat dům "snů".Prostě jednoduše potřebuju udělat i vstup vzadu hotovo..Znám několik domú kde si dodělali opičárny zadní vchody a žijou si tam spokojeně.
I tak Vám ale děkuju za názor.A zda mohu poprosit jak by jste to řešil Vy aby to opičárna nebyla.Jen mi prosím nepište dveře nedělat,nebo celý dům zbourat a postavit nový.
Děkuju
vzhledem k tomu, že tu nikdo ještě nic o povolení ani projektu nic nenapsal a nezmínil, tak jsem poradil až až...a v návaznosti na předešlou větu opravdu nevím co uvažujete a co ne...zkušenosti z tohoto fóra hovoří jasně.. 99% takových uživatelů a tazatelů tuhle důležitou informaci neví a myslí si, že i když je barák jejich, že si tam můžou dělat co chtějí...a já neřekl nic o tom, že se mi to líbí a nelíbí..opičárnou jsem to nazval právě pro ty byrokaritcké nesmysly...ne, proto, že barák je opičárna nebo, že stavební záměr je blbost..
Krtku-dotaz ale nezněl jak na legislativu či povolení dalších dveří, pokud by to v dotazu padlo byl bych první kdo to tam napíše!S tímto dle odpovědi na vaši připomínku tazatel počítá!
Jinak je špaténka, že jako odpovídající mnohdy odpovídáme na co se tazatelé neptají!
Zdravím všechny.Tak jen pro zajímavost a případně další názor.Našel jsem starou fotku když se dům stavěl tak jsem jí sem naskenoval.Překlady sice nejsou vcelku ale nad okenkem kde potřebuju dveře (3 od leva) je překlad zdá se dlouhý docela dost na obě strany ...Když se fotka v PC přiblíží je to docela pěkně vidět.Jen pro představu okenko má od špalety ke špaletě 60cm.Okno vlevo to větší pro porovnání 120cm.Dveře budou 80cm čistý průchod takže stavební otvor cca 2100 výška a 1000 šířka.Krásně by to vycházelo od horního horního okraje okna pod překladem pěkně k podlaze.Mě se ten překlad zdá být dlouhý ale samozřejmě se bavíme a vycházíme z "historické" fotky..
Jinač děkuju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.