Nejste přihlášen/a.
Kdy je lepší použít k matce obyčejnou a kdy pružnou (pérovou) podložku? Zkoušel jsem k tomu něco najít, ale nikde nic.
Perovka je urcena pro zajisteni spoje, kde hrozi jeho povoleni kvuli vibracim, moznemu vzajemnemu posuvu spojovanych dilu a pod.
Obycejna podlozka je urcena pro zlepseni styku mezi matici (pripadne i hlavou sroubu) a spojovanym materialem, pro zamezeni odirani spojovaneho materialu pri utahovani a pro rozneseni tlaku na vetsi plochu pri spojovani mekcich materialu.
Perovku tedy pouzijte, kdyz spoji hrozi povolovani, obycejnou podlozku kdykoliv, kdy je to vhodne. Klidne i v kombinaci s perovkou.
Souhlas s dabel a doplním, že jak je pérová podložka "rozseknutá", tak ty břity/ostré hrany se "zakousnou" do obou materiálů, ve kterých je sevřena. Jinak pozor na odlišné spojované materiály i samotný materiál pérovky. Nemůžeš dát například mezi ocelový/železný šroub resp. hlavu šroubu a železnou podložku nerezovou pérovku tam, kde jsou vibrace-spoj se povoluje! Nezdá se to, ale nerezová pérovka je "měkčí" než šroub s tvrdostí 8 a obyčejná pozinkovaná podložka. Vždy dávej stejný materiál šroubu, pérovky a podložky (v případě vibrací určitě).
Je to tak jak píšou kolegové, ale taky mám špatné zkušenosti z průmyslu, že místo toho aby zvýšila jistotu nepovolení, tak třeba na servopohonech praskaly a úplně se rozpadly... A tím pádem se šrouby uvolnily a dokonce se samy vytáčely...
Vhodnější je, pokud to třeba teplota povolí třeba matky se silonem... S nima mám lepší zkušenost...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.