Ahoj ľudia. Chcem sa poradiť. Mam doma vrtáky extol za cca 13€. Od 1mm po10mm. Mali by to byt HSS tin. Zlaté. Dnes som ich všetky brusil pretože od výroby mi nešli poriadne ani do plechu. Teraz príklad plech alebo mäkké kovy vyvrtaju pekne ale keď dám niečo tvrdšie tam nič. Skôr ho zatupim ako niečo vyvrta. Viete mi poradiť či to bude tou kvalitou? Alebo aké sú najlepšie za rozumnú cenu na rôzne kovy? Je niečo univerzálne? Pred kúpou som nevedel ze majú rozdelenie podľa tvrdosti a pod. Ďakujem.
Malý vrták kus za 13 eur budou ok... doplněno 18.07.19 07:40:
Můj otec pracoval ve firmě NAREX zhruba 38 let. Poslední roky jeho pracovního pobytu se kupovaly kovy pro výrobu závitníků horších kvalit. Většinu výroby museli nechávat bez označení - šlo na vývoz, kdy v zahraničí se razila jiná značka "výrobce". No a takto člověk nemá jistotu vlastně v ničem...
Pro pár děr bych si půjčil z půjčovny - tam musí mít osvědčené kusy. Pro hobby mi extol připadne jako zlatá střední cesta.
I tam se ale dá najít vrták, kdy při vrtání se "narovná"... u šestky vrtáku jsem byl dost překvapený.
Dneska se nedá věřit ničemu... Koupil jsem stupňovitý vrták, výrobce Ruko Germany, osvědčená značka, ve značkovém železářství..., 2500,- A vrták vyvrtal 3 díry o průměru 21 mm do jeklu obyčejného30x30... Naschvál jsem ho kupoval, že by měl být kvalitní! Moje zkušenost je, že vrtákem Extol za 500Kč vyvrtám těch děr v pohodě 15... Vrták nám výměnili, ale už jsem ho raději nezkoušel...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.